В тoзи блог пост заедно с дерматолога д-р Самер Шокър ще се опитаме да опровергаем някои от най-често срещаните заблуди за терапията с ботулинов токсин.

Поставянето на ботокс е сред най-желаните козметични процедури за подмладяване в света през изминалата година. Според проучване на немската дигитална здравна платформа за медицински туризъм Qunomedical инжектирането на ботулинов токсин е най-търсената процедура през 2020 г. в Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Във  Великобритания, Ирландия и Германия се нарежда на второ място след поставянето на филъри за устни. Потребителите от Южна Африка процедурата поставят терапията на второ място след липосукция, в Нидерландия е в топ 3 на най-предпочитаните естетични процедури след уголемяване на гърди и трансплантация на коса.

Ботулиновият токсин освежава и подмладява външния вид, когато се инжектира от квалифициран специалист, който използва правилните техники. Има доказано добри резултати,  безопасен е и процедурата е без възстановителен период.

 

  1. Ботоксът е незабавен

За съжаление инжектирането на ботулинов токсин не дава моментални резултати. Ефектите от процедурата са постепенни, фините резултати обикновено стават видими през първите 3-5 дни. А пълните – след 7 до 10 дни. Това е така, защото ботулиновият токсин действа, като релаксира мускулите и възпрепятства движението им, за да намали появата на бръчки и линии. В някои случаи може да са необходими две процедури, за да се постигне пълно отпускане на мускулите.

 

  1. Ботоксът е завинаги

Ботоксът не е постоянно решение за намаляване на появата на фини линии и бръчки. Терапията дава само временни резултати, обикновено между 3 и 6 месеца. Продължителността е индивидуална за всеки пациент и зависи от това колко пъти е инжектирал ботокс преди това. Постепенно с времето движението в мускулите ще започне да се възвръща, следователно бръчките и фините линии ще се появят отново.

 

  1. Ботоксът е само за жени

Това е една от най-често срещаните заблуди относно повечето козметични процедури. И мъжете, и жените остаряват по един и същ начин и искат да запазят младежкото си излъчване. За щастие все повече мъже се прегръщат идеята за козметични подобрения и се подлагат на нови процедури всяка година. И мъжете, и жените могат да се възползват от резултатите, които предлага ботулиновият токсин. Много от мъжете, които избират процедурата, искат да омекотят бръчките си, за да изглеждат по-достъпни, тъй като някои вярват, че бръчките им не само ги правят да изглеждат по-възрастни, но и по-сериозни и ядосани. Поради по-силните лицеви мускули при мъжете, обикновено се изисква по-висока доза ботокс, за да се постигнат желаните резултати.

 

  1. Ботоксът вкаменява лицето

Основна заблуда в поп културата е да се шегуваме, че ботоксът може да ви накара да изглеждате замръзнали или без емоции. Това е вярно само ако инжекторът не използва подходящата техника. Когато се инжектира правилно, ботоксът изглежда естествено и придава на пациента по-млад и освежен вид. Целта не е да изглеждаме вкаменени, а подмладени и свежи.

 

  1. Ботоксът е опасен

Ботоксът се използва за козметични цели повече от 20 години и процедурата е напълно безопасна. Това погрешно схващане, че ботулиновият токсин е опасен, идва от факта, че се асоциира с хранително отравяне. Но нивата, които се инжектират в тялото, не са достатъчно високи, за да се считат за токсични.

 

  1. Ботоксът може да се прилага само ако имате бръчки

Не е нужно да чакате да ви се появят бръчки, за да започнете с ботулиновия токсин. Превенцията винаги е по-добра от лечението. Ако се инжектира в мускули, които често образуват бръчки, ще се ограничи движението им и появата на нови линии. Ако започнете в по-ранна възраст, с напредването на възрастта ще имате нужда от по-малко ботокс и по-лесно ще поддържате младежкия си вид.

 

  1. Ботоксът е само против бръчки

Освен че изглажда бръчките, ботоксът има и други козметични приложения, които включват повдигане на вежди, оформяне на брадичка, омекотяване на челюстната линия и повдигане на ъглите на устата, които са започнали да увисват. Ботоксът се използва за лечение на мигрена чрез намаляване на мускулното напрежение и намаляване на натоварването върху нервната система. Може да се използва и за лечение на прекомерно изпотяване, като се инжектира в подмишниците, дланите и челото.

 

  1. Нямате нужда от ботокс след пластична хирургия

Въпреки че пластичната хирургия на лицето придава по-младежки вид, тя не спира процеса на стареене. Ето защо терапията с ботокс след такива интервенции са чудесна превантивна или поддържаща мярка, за да запазите своите освежени и младежки резултати.

 

  1. Всеки може да инжектира ботокс

Въпреки че инжектирането на ботоксът е безопасна терапия, трябва да се поставя само от квалифициран, опитен и сертифициран медицински специалист. Това ще гарантира, че поставянето на ботулинов токсин се прави правилно и безопасно. Ще гарантира постигане на желаните резултати и минимизиране риска от усложнения