Има няколко ключови неща, които не трябва да правите в часовете, дните и седмиците след инжектиране на филър или невротоксин, за да сведете до минимум вероятността от нежелани странични ефекти.

Инжектирането на ботулинов токсин или филъри с хиалуронова киселина е безспорно сред най-лесните методи за постигане на драматични резултати с минимален възстановителен период. Често определяни като „процедури в обедната почивка“, обикновено са бързи и относително безболезнени. Нашите дерматолози са селектирали 9 от най-важните неща, които не трябва да правите непосредствено след инжекционни процедури.

След инжекции с невротоксин:

  • Не правете интензивно кардио

Планирайте така че да тренирате преди часа на процедурата в клиниката. Интензивната физическа активност пившава кръвния поток в тялото, включително и в лицето. Това теоретично може да попречи на инжектирания невротоксин да се свърже с предвидения мускул и да измести действието му върху допълнителни мускули в близост до зоната. Дерматологът д-р Самер Шокър съветва да изчакате поне 12 часа преди да правите каквито и упражнения, които евентуално биха накарали сърцето ви да изпомпва кръв. Същото правило важи и за филърите, тъй като този тип упражнения повишават кръвното налягане и впоследствие увеличат риска от натъртване и поява на синини.

  • Не правете йога

Йога упражненията също не са по-добра идея. Четири часа след процедурата е важно да останете изправени, да не сте в легнала поза и да не извършвате никакви дейности, при които главата ви в обърната надолу позиция. Това също означава да не не си лягате и да не правите масаж на лице.

  • Не слагайте грим

Инжекциите с невротоксин могат да оставят малки червени следи на всяко място на убождане. Тези малки точици са временни и лесно се покриват с грим – просто не забравяйте да изчакате поне 30 минути преди нанасянето на фон дьо тен.

„Въпреки че са много малки, всеки от тези белези са малка отворена рана. Не препоръчвам да рискувате, въвеждайки върху кожата си бактерии, които могат да се съдържат в грима.“, обяснява д-р Шокър. Изчакването половин час дава на кожата ви достатъчно време, за да се епителизира отново и тази малките рани да се затворят.

 

  • Не използвайте инструменти за лице

Запазете нефритените ролки и дермаролерите за лице, както и гуа ша инструментите за следващите дни. Дерматолозите на Amber Beauty Club са единодушни, че използването им веднага след инжектиране може да накара невротоксина да разпръсне в нежелани зони. Д-р Самер Шокър предлага да изчакате 12 часа след инжектирането.

  • Изчакайте две седмици, за да се имунизирате срещу COVID-19

„Въпреки че не се съобщава за отрицателно взаимодействие между ваксината и ботокса, нямаме достатъчно клинични наблюдения, за да знаем със сигурност“, коментира дерматологът д-р Самер Шокър. Той подчертва, че е по-добре да бъдете предпазливии да планирате ваксината си за две седмици преди или две седмици след инжекции с невротоксин. (Що се отнася до пълнителите, има някои съобщения за повишено подуване в областите на пълнителя след ваксината. Д-р Боу предлага да се разделят ваксината и инжекциите с пълнители на четири седмици.)

 

След инжектиране на филъри с хиалуронова киселина:

  • Не си правете масаж

Има няколко причини поне две седмици след инжектиране на филър да избягвате масажи. Лежането по корем, с лице, притиснато като „поничка“ на масажната маса, може значително да увеличи отока, особено ако филърът е в зоните на слепоочията или бузите. Въпреки че няма да се отрази непременно на крайните резултати, ще удължи времето за заздравяване. По същия начин всеки вид масаж на лицето, особено дълбокият лимфен, е категорично противопоказен.

  • Не ходете на зъболекар

Препоръчително е да се избягва какъвто и да е вид стоматологична намеса, дори почистване на зъбен камък, в рамките на 4 седмици след инжектирането на филъри. Както е в случая с масажа, има риск филърът да бъде изместен, ако се инжектира около устата, в зоните на устните или назолабиалните гънки. Без  значение къде е инжектиран филърът, има някои клинични доказателства, че повишените бактерии в кръвта, получени в резултат на почистване на зъбите или стоматологична работа, могат да се пренесат в зоната на инжекиране и да причинят инфекция.

  • Не носете очила

Когато филърът се инжектира в зоната на носа за нехирургична корекция, носенето на очила през целия ден може да доведе до многократен натиск в областта на инжектиране. А това да провокира мигриране на гела и да се наложи допълнителен филър, за да се коригира отново несъвършенството. След такава процедура е най-добре да носите контакти в продължение на две седмици или поне да минимизирате времето, през което очилата са върху носа.

По същия начин, натискът от очила за плуване или ски, подводни маски, дори слушалки за виртуална реалност могат да изместят филъра пълнителя, който е бил поставен в зоната на слъзната долина или бузите.

 

  • Забравете за коктейлите

Не е добра идея в същия ден след процедурата да приемате напитки с алкохол. След инжектиране на филър се образува малък кръвен съсирек под повърхността на кожата, който алкохолът може да разтвори и да доведе до хематом. Много пациенти си тръгват без синини след процедурата, но след това се появяват, защото са си позволил да пият алкохол. За да е напълно безопасно, най-добре да не приемате никакъв алкохол 24 часа след инжектирането на филър.