В тази статия ще ви запознаем по-детайлно със свойствата на антиоксиданта глутатион и аминокиселината NAC и защо е важно да поддържате здравословни нива на глутатион в организма.

Какво е глутатион?

Често е наричан основен антиоксидант поради способността му да подобрява действието и регенерацията на други антиоксиданти. Глутатионът е малък протеин, който се намира в почти всички клетки. Основните му функции в тялото включват поддържане на имунната система, осигуряване на антиоксидантна защита и премахване на токсините. Молекулата на глутатиона се състои от три аминокиселини: цистеин, глицин и глутамат. Тези аминокиселини поотделно действат като „прекурсори“ (изходни вещества за синтеза) на глутатион и ефективно увеличават производството на глутатион от организма. Един от най-изучаваните прекурсори на глутатион е цистеинът.

Какво е цистеин?

Цистеинът се съдържа в изобилие в много храни, особено с високо съдържание на сяра или протеини, като яйца, соя, леща, пилешко, пуешко и риба. Като се има предвид, че тялото може да произвежда цистеин от аминокиселината метионин, технически той е неесенциална аминокиселина. Въпреки това, има моменти, когато тялото може да не е в състояние да се справи с производството на цистеин. Например, хората с висока кръвна захар или високо кръвно налягане може да се нуждаят от повече цистеин, за да поддържат здравословни нива на глутатион. Затова цистеинът също се счита за полуесенциална или условно есенциална аминокиселина.

Какво е N-ацетилцистеин (NAC)?

N-ацетилцистеинът (NAC) е производно на аминокиселината цистеин. Когато се приема, NAC се абсорбира в стомашно-чревния тракт, изпраща се в черния дроб и се превръща в цистеин. Черният дроб използва цистеин за производство на глутатион, който след това влиза в кръвния поток и се разпределя в тялото.

Какво води до изчерпване на нивата на глутатион?

Фактори като стареене, инфекции, лошо хранене, прекомерен спорт, употреба на алкохол, излагане на токсини, генетични дефекти и високи нива на кръвната захар могат да доведат до нездравословни нива на глутатион. За щастие някои от тези фактори могат да бъдат променени, което означава, че изборът на здравословен начин на живот може да поддържа по-здравословни нива на глутатион. Хора с определени медицински състояния и спортисти, които тренират интензивно, се нуждаят от допълнителни порции глутатион, за да поддържат оптимални нивата му.

Какви са ползите от глутатиона и NAC

  1. Подпомагат имунната система.

Глутатионът е антиоксидант, който фино настройва имунната система и противодейства на оксидативния стрес.

Имунните клетки на тялото изискват големи количества глутатион, за да функционират оптимално. Според шестмесечно проучване, анализиращо ефектите от добавката глутатион върху функцията на имунната система тези, които са я приемали, имат по-високи нива на глутатион в кръвта и по-висока активност на естествените клетки убийци в сравнение с приемащи плацебо. Естествените клетки убийци играят важна роля в неутрализирането на инфекциите.

Имунната функция намалява с възрастта, което може да се дължи на понижаване на нивата на глутатион. Проучване от 2008 г. сравняващо имунните функции на жени след менопауза и по-млади жени, установява, че след приемане на NAC в продължение на 4 месеца, имунните отговори на по-възрастните жени съвпадат с тези на по-младите. Освен това нивата на глутатион се повишават в белите кръвни клетки на жени в постменопауза, приемащи NAC. Тези резултати предполагат, че положителните промени в имунната активност са свързани с наличието на здравословни нива глутатион.

  1. Помагат в борбата срещу автоимунните заболявания.

Хроничното възпаление, причинено от автоимунни заболявания, може да увеличи оксидативния стрес. Тези заболявания включват ревматоиден артрит, цьолиакия и лупус. Според проучване глутатионът помага за намаляване на оксидативния стрес, като стимулира или намалява имунологичния отговор на организма. Автоимунните заболявания атакуват митохондриите в специфични клетки. Глутатионът работи за защита на клетъчните митохондрии чрез елиминиране на свободните радикали.

  1. Намаляват оксидативния стрес.

Оксидативният стрес възниква, когато съществува дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в тялото и може да доведе до различни здравословни проблеми. Проучване от 2018 г. установява, че спортисти с ниски нива на глутатион, които са приемали NAC в продължение на един месец, са имали повишени нива на глутатион в кръвта, намален оксидативен стрес и възстановена физическа активност.

Друго проучване от 2011 г. установява, че при хора с високи нива на кръвна захар, приемането на NAC и глицин в продължение на две седмици води до по-високи нива на глутатион и по-ниски нива на оксидативен стрес. Това изследване показва колко е важно клетките в тялото да поддържат адекватни нива на глутатион.

  1. Повишават нивата на магнезий.

Данните сочат, че липсата на достатъчно глутатион може да влоши нивата на магнезий. Хората с високо кръвно налягане или висока кръвна захар са склонни да страдат и от ниски нива на глутатион и магнезий. В проучване, оценяващо ефектите на глутатиона върху нивата на магнезий при хора със и без проблеми с кръвното налягане, резултатите показват, че приемането на глутатион повишава нивата на магнезий. Тъй като магнезият е жизненоважен минерал, който поддържа множество функции на тялото – включително регулира кръвното налягане – осигуряването на достатъчни запаси от глутатион в тялото може да помогне за поддържане на здравословни нива на магнезий.

  1. Регенерират антиоксидантите.

Глутатионът помага за регенерирането на антиоксиданти като витамини С и Е. Обратно, наличието на ниски нива на антиоксиданти може да доведе до оксидативен стрес и изчерпване на глутатиона. Проучване от 2015 г. показва, че в сравнение с хора с адекватен прием на витамин С, тези с нисък прием на витамин С имат изчерпани нива на глутатион и високи нива на оксидативен стрес. Това изследване предполага, че витамин С и глутатион имат синергична връзка – което означава, че глутатионът възстановява витамин С, а витамин С помага за поддържането на глутатион.

  1. Премахват токсините.

Глутатионът играе важна роля в детоксикацията на различни съединения в организма. Способността му да се свързва с живака подпомага за елиминирането на този токсичен метал чрез изхвърлянето му през отпадните продукти. Глутатионът е необходим за неутрализиране и отстраняване на външните източници на токсини не са достатъчни, тялото също създава свои собствени „вътрешни токсини“, които глутатионът също помага за отстраняването.30

  1. Поддържат здравословна функция на черния дроб

Лошата чернодробна функция е често срещан проблем, който може да се обостри от липсата на антиоксиданти, включително и глутатион. Глутатионът има дълга история на приложение за поддържане здравето на черния дроб. Проучване от 2017 г. изследва ефектите от четири месеца орално приемане на глутатион върху хора с чернодробни проблеми. Резултатите показват, че добавката с глутатион има положителен ефект върху определени маркери за здравето на черния дроб.

  1. Имат поддържащи мозъка свойства.

Изследванията показват, че глутатионът регулира глутамата, жизненоважен невротрансмитер, отговорен за комуникацията между нервните клетки в мозъка. Някои хора със специфични проблеми с настроението може да имат неоптимална глутаматна активност, което може да повлияе на здравето на нервните клетки. Предварителните проучвания показват, че предшественикът на глутатиона известен като NAC може да поддържа здрави нива на мозъчен глутамат.

Анализ на няколко проучвания от 2020 г. съобщава, че хора с проблеми с настроението с натрапчиви мисли, които са приемали добавки с NAC, са имали по-малко случаи на депресивни състояния спрмо с групата на плацебо.

  1. Поддържат здравето на дихателните пътища

Белите дробове са подложени на огромни количества оксидативен стрес, затова имат нужда от особено големи количества глутатион. За хора с белодробни заболявания поддържането на здравословни нива на глутатион е изключително важно. Анализ на няколко проучвания от 2015 г. съобщава, че пациенти с белодробни проблеми, които са приемали добавки с NAC, не са имали обостряне на симптомите в сравнение с групата на плацебо.

Поддържането на адекватни нива на глутатион помага за оптимизиране на някои есенциални антиоксиданти, поддържа имунното и дихателното здраве, здравето на мозъка и черния дроб, също и увеличава капацитета на тялото да премахва токсините.

Като се има предвид важността на глутатиона и фактът, че инфекциите, стареенето и някои медицински състояния могат да доведат до изчерпването му в организма, добавките с глутатион или NAC могат да компенсират и поддържат здравословните му нива.