За 2021 г. дерматолозите са единодушни, че предстоят по-големи, по-добри и по-интелигентни иновации и новооткрити съставки.  След като пандемията промени потребителските навици в грижата за кожата, се очаква тенденциите в красотата да продължат да следват тази нова осъзнатост и отговорност към здравето.

Технологиите в козметичната и естетичната индустрия ще продължат да ни удивляват. Според данни Nielsen над 40% от потребителите са включили повече продукти в домашната си грижа за кожата през изминалата година. Изследването показва и че все повече хора предпочитат козметични продукти с естествени и чисти съставки.

Заедно с дерматолога от Amber Beauty Club доц. Весела Райкова ви представяме 9 големи тенденции в грижата за кожата, които ще доминират през 2021 г.

 

Устойчиви съставки и опаковки

Eкологичността ще остане важен фактор за съставките на продуктите и дизайна на опаковките. Много марки доказаха, че устойчивостта и елегантността не се взаимоизключват. И докато години наред пластмасата за еднократна употреба беше предпочитана в тази невероятно разточителна индустрия, марките за красота повече от всякога включват рециклирани и многократно зареждащи се опаковки в своите продуктови линии. Редица козметични брандове поеха ангажимент да преминат към 100% рециклируеми опаковки през следващите години. Очакванията са още козметични компании да последват примера през новата година и след време тази тенденция просто да се превърне в норма.

Проучванията показват, че марките за грижа за кожата, рекламиращи прозрачността на съставките, набират популярност. Потребителите настояват да знаят какво има в техните продукти и с право. Този допълнителен натиск накара компаниите да се насочат към по-устойчиви формули. Твърде вероятно е скоро коприненият протеин да замени петролните химикали в сапуна. През следващата година много компании ще използват основно ботанически съставки, като масло от коноп, морски зърнастец, ший, екстракт от репички. Със сигурност продуктите с екстракт от коноп ще бъдат в пресечната точка на устойчивост, новост и ефективност.

 

По-обикновеното е по-добро

Списъкът на съставките, както и броят на стъпките в процедурите за грижа за кожата ще продължат да се редуцират през 2021 г. Тъй като много козметичните формули вече предлагат най-мощни чисти съставки и методи, потребителите нямат нужда от многоетапност в грижата. Малък брой на съставките означава по-малко възможности за нежелани реакции и по-малко дразнещи аромати и добавки. Съкращаването на списъка със съставки ще доведе и до намаляване на отпадъците, тъй като кризата с пластмасовите опаковки за еднократна употреба ще продължава да се задълбочава.

 

Грижа за кожата, фокусирана върху микробиома

Интересът към кожния микробиом ще продължи да се разраства и през 2021 година, подсилен и от новата информираност за цялостното здраве през продължаващата пандемия. Една от големите тенденции в грижата за кожата ще е насочена към разработване на цялостен подход за стимулиране на здравословен микробиом. Учени, дерматолози и компании от козметичната индустрия са единодушни, че микробиомът и микроорганизмите, които го поддържат, са бъдещето на дерматологията и грижата за кожата. Здравият и балансиран микробиом означава здрава кожа. И обратно, дисбалансът в микробиома може да предизвика безброй кожни заболявания, включително акне и екзема. Например има връзка между акнето, някои медикаменти против акне (по-специално изотретиноин) и микробиома. Например изотретиноинът помага на акнето, тъй като балансира и микробиома на кожата.

„Здравето на микробиома е модерна дума от години, но има сериозни индикации, че пробиотичната грижа за кожата ще бъде голяма тенденция през 2021 г. На пазара вече има козметични продукти, които комбинират пробиотици и пребиотици (т.е. синбиотици), за да балансират по-ефективно микробиома.“, сподели доц. Весела Райкова

Докато грижата за кожата, благоприятна за микробиома, преминава към масовия пазар, доц. Весела Райкова препоръчва при избор на продукти да търсите такива с клинични проучвания. Те гарантират, че продуктите са подходящи за възстановяването на микробиома.

 

Скинимализъм или кожа без грим

Една пандемия по-късно и кожата без грим се завръща. Pinterest нарича тенденцията „новия блясък“ в доклада си за 2021 г, според който хората ще продължат избягват грима, като заложат на естествената красота и оставят естествената текстура на кожата да блести.

 

Усъвършенствана защита от синя светлина

След като пандемията изцяло дигитализира живота ни, за да спрат вредното въздействие на синята светлина върху кожата, много компании откриват все по-иновативни съставки. Известна като високоенергийна видима (HEV) светлина, синята светлина се излъчва от дигиталните екрани и от слънцето, заедно с UV лъчите. HEV и UV светлината могат да причинят фотостареене. Когато синята светлина проникне в кожата, се генерират реактивни кислородни молекули, които увреждат нашето ДНК и активират появата на хиперпигментации.

Креативни съставки като морски екстракти, куркума и водорасли, създават по-ефективен защитен филм върху кожата. Други блокери на синя светлина включват железен оксид, цинков оксид (макар и с по-високи нива, отколкото в много конвенционални формули за SPF), както и специфични антиоксиданти и витамини.

 

Грижа за кожата чрез неутрализиране на възпалението

Най-честите причинителите на възпаление са факторите на начина на живот като замърсяване, безпокойство, стрес, тютюнопушене, лоша диета и излагане на слънце. От една страна маскнето, има възпалителен компонент, поради това че предизвиква зачервяване, пъпки и дразнене. А като добавим и осезаемия стрес, свързан с пандемия, който обостря екземите, розацеята и псориазиса, уртикарията, херпеса на устните и други кожни обриви, веднага можм да си обясним тенденцията с нарастване на продуктите с успокояващи съставки.

Козметичните продукти с противовъзпалителни, антимикробни и овлажняващи свойства ще продължат да се развиват през 2021 г. Хроничното възпаление с ниска степен може да доведе до по-бързо стареене на кожата, тъй като с течение на времето може да разгради колагена и еластина, като лиши кожата от влажност и плътност.

 

Всички видове грижа за ръцете

Няма как да не се отбележи, че измиването на ръцете никога не е било по-важно, а дезинфектантът за ръце никога не е бил по-популярен. Можем да очакваме още креативни опции за дезинфекция, подхранващи формули за борба с микробите, които да оставят кожата еластична. Подобно на пика в дезинфектантите, се изстреляха и продажбите на сапуни за ръце с фокус върху възстановяването на сухи и прекалено сухи ръце. Кремовете за ръце също ще продължават да бъдат разбираемо популярни, без аромати и други потенциални дразнители. Категорията, свързана с ръцете, която привлече и ще продължава да привлича с най-голямо внимание, са маските за ръце. Интересът на потребителите към тези маски е нараснал с на 600% процента между февруари и март 2020 г.

 

Кремове за възстановяване на кожната бариера

В отговор на стресовите фактори през последните месеци се забелязва увеличаване на кремовете, насочени към възстановяването на кожната бариера, както от укрепващ, така и от защитен характер. Отслабената бариера на кожата може да е резултат от различни фактори (студено време, предпазни маски, някои добавки и аромати) и обикновено води до зачервяване, сухота и сърбеж.

„За укрепването на кожната бариера помагат липидите, които обичат серамидите и хиалуроновата киселина. Кремовете, създадени специално за възстановяване на кожната бариера, съдържат серамиди и са чест избор сред нас дерматолозите. През 2021-ва ще се избягват и ароматите, за да се минимизира риска от дразнене на отслабена бариера.“, обясни дерматологът доц. Весела Райкова

Според нея ще продължи разработването на кремове, които да предпазват кожата от замърсяванията в градската среда и да осигуряват бариера, която би спомогнала за намаляване на обострянето на контактен дерматит. Те запечатват влагата и могат да предотвратят дехидратацията на кожата. Козметични продукти с липиди, хиалуронова киселина, глицерин, витамини и дори билкови екстракти като лайка, успокояват кожата, която дълги часове е била покрита с маска.

 

Козметични процедури за “zoom face”

Zoom ефектът от пандемията увеличи търсенето на козметичните процедури, които коригират проблеми като пачи крак, тъмни кръгове и торбички под очите, бръчки по челото. Естетичните процедури в зоните около очите бяха особено популярни през изминалите месеци. Дерматологът доц. Весела Райкова разкри, че едни от най-търсените процедури в Amber Beauty Club през декември са пилингите и мезотерпиите за околоочен контур, микронидлинг, лазерен лифтинг и уплътняване на зоната на очите с Alma-Q, повдигане на горен клепач с радиочестотен лифтинг с Accent Prime, инжектиране на ботулнов токсин.