Да, грижата за кожата на лицето понякога е изморителна. Пазарът предлага безкраен избор от различни продукти и съставки и информацията за тях може да бъде объркваща. А вие винаги искате едно от няколко основни подобрения – без бръчки, неравномерен тен и акне. Е, имаме добри новини – ретиноидите са тук!

Какво са ретиноидите?

Накратко – ретиноидите са супергероите в грижата за кожата. Това са съединения, които се извличат от витамин А и се използват в продукти за грижа за кожата, за да помогнат за подобряване на цялостния външен вид. Изглаждат фини линии, бръчки и се борят с акнето. Те действат, като увеличават обмяната на веществата в кожните клетки и насърчават производството на колаген, което помага на кожата да възобнови своите качества, а на вас – да изглеждате млада и сияйна!

“Ако използвате правилно ретинола локално, с тази чудотворна съставка за кожата, може да се справите успешно с акнето, тъмните петна, фините линии, бръчките, разширените пори, с прекомерното омазняване и неравномерната текстура. “, споделя д-р Самер Шокър.

Плюсове и минуси при употреба на ретиноиди

Ретиноидите могат да отпушат порите и дори да изчистят акнето от кожата на лицето. И това не е всичко! Те спомагат за по-гладка и чиста кожа и могат да намалят тъмните петна и неравномерния тен. Могат също да се използват и в комбинация с други продукти за грижа за кожата като антиоксиданти и хидратанти. Подходящи са за хора с всички типове кожа, включително чувствителна. Ползите от ретиноидите са кумулативни и колкото повече ги използвате, толкова по-добре ще изглежда кожата ви с времето.

Е какъв би бил минусът при тяхната употреба? Минусите не са съществени и основно се състоят в така наречения период на “прочистване” или адаптация. Въпреки това, ако започнете с ниска концентрация на ретиноиди и постепенно увеличивате силата, страничните ефекти могат да бъдат сведени до минимум. Все пак препоръчваме да се консултирате с дерматолог или специалист по грижа за кожата, преди да започнете употреба на активните вещества.

Защо се появява този период на адаптация?

Ретиноидите предизвикват период на „прочистване“, тъй като увеличават клетъчната обмяна на веществата. Това означава, че кожата се ексфолира по-бързо, което може да доведе до разместване на запушените пори и изтласкването им на повърхността. Когато това се случи, може да наблюдаваме първоначално влошаване на акнето, както и зачервяване, сухота и лющене. Периодът на адаптация настъпва, за да изчисти всички запушени пори и замърсявания, натрупани в кожата. Това е нормален процес на привикване към ретиноида. Макар и не особено приятен, този етап е от изключително значение, за да може ретиноидът ефективно да подобри външния вид на лицето ви. При продължителна употреба неприятните ефекти ще намалеят и кожата ви ще бъде по-чиста и гладка.

Кога настъпва периодът на “прочистване”?

Обикновено започва през първите няколко седмици от употребата на продукта, като е възможно продължителността му да варира. Може да го преминете в рамките на първите няколко дни от употребата на ретиноид, докато при други е вероятно да настъпи след седмици. Кожата на всеки човек реагира различно и всъщност не всеки ще премине през период на “прочистване” и адаптация, когато използва ретиноиди. Някои хора може да изпитат лека сухота или дразнене, но без значителни неприятни ефекти.

С какво трябва да внимавате?

Kакто споменахме, кожата на всеки е различна. За да сведете до минимум всички странични ефекти, най-добре е да започнете с ниска концентрация и постепенно да я увеличавате с течение на времето. Важно е да споменем също, че ретиноидите, бидейки производни на витамин А, могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето. Ето защо е важно да използвате слънцезащитни продукти, за да се предпазите от увреждане от слънцето. Защитата от слънцето трябва да бъде ежедневна рутина. Препоръчително е да използвате слънцезащитен крем с минимален SPF 30 и да го нанасяте отново на всеки 2 часа, докато прекарвате време на открито.

Комбинирайки ретиноиди със слънцезащита, може да постигнете оптимални резултати за кожата ви, като същевременно минимизирате риска. Не се страхувайте да потърсите съвет от специалист в грижата за кожата, преди да започнете своето пътешествие в света на ретиноидите. Винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате!

“Винаги нанасяйте широкоспектърна UV слънцезащитна козметика с минимум SPF 30. SPF показва колко време ще отнеме, за да реагира на слънчевите лъчи кожата. При SPF 30 ще е нужно 30 пъти повече време, за се получи зачервяване и изгаряне, отколкото при липса на слънцезащита.”, споделя д-р Самер Шокър.

Когато за първи път започнете да използвате ретиноиди, може да изпитате някои не толкова приятни странични ефекти като зачервяване, сухота и дори влошаване на акнето. Това означава, че кожата ви се приспособява към веществата. И повярвайте ни, заслужава си в името на дългосрочните резултати! За да преминете през този неприятен процес просто имайте търпение. Не забравяйте да използвате некомедогенен хидратиращ продукт и пийте много вода. И най-важното – бъдете последователни.

Чиста, гладка, младолика кожа? Да, моля! Просто се уверете, че сте добре информирани от специалист по време на процеса и за нула време ще станете истински професионалисти в използването на ретиноидите. Свържете се с нас още днес и ние ще ви поведем по пътя на изящната кожа без излишни рискове!