Последното нещо, за което искате да мислите през летните дни, облечени в любимите си ефирни дрехи за горещините, са петна и пъпки по лицето и тялото. Те могат да бъдат много неприятни, особено след като сезонът предполага носене на шорти, бански костюми и потници.

Но добрата новина е, че не е нужно да прекарате лятото си в тревоги за външния си вид. Един от нашите дерматолози, д-р Шокър, споделя някои превантивни мерки и препоръки за справяне с акнето през лятото.

Какво представлява акнето?

Акнето е проблем, свързан със секрецията на мастните жлези, от който в определен етап от живота си страдат 85% от хората. Обикновено започва през периода на пубертета във връзка с хормоналните промени в организма, но може да продължи или да се прояви и в етап на зрялост. В последните години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на възрастните, особено жените, които са диагностицирани с акнеична кожа. 

Акнето е кожен проблем, причинен от прекомерна секреция на себум от мастните жлези, който заедно с мъртвите клетки запушва порите. В резултат на това бактериите, които живеят на повърхността на епидермиса, навлизат навътре в кожата и използват себума като своя храна. На тези места се появяват зачервявания и възпаления на кожата. Типичните зони, в които се наблюдава акнето, са такива с наличие на по-голям брой мастни жлези, като например: лицето, гърба и горната част на гърдите. 

Справянето с акнето е бавен процес, който трябва да бъде задължително мониториран от опитен дерматолог. 

Защо акнето се обостря през лятото?

След затишие на акнето през хладните месеци, с настъпването на топлото време и трайното повишаване на температурите, то се появява отново и дори става по-агресивно. Д-р Шокър споделя, че последните научни изследвания в областта свидетелстват за наличие на корелация между топлото време и обострянето на акнеичните обриви. В някои проучвания са обхванати дори и тенденциите в Гугъл, за да се провери дали търсенията свързани с акне са повече през лятото в сравнение с останалата част от годината. Но това, което трябва да знаем, е че акнето не се влошава заради излагане на кожата на слънце. Навлизането му в по-остра фаза се обяснява с по-интензивното потене, увеличената мастна секреция и запушването на порите през по-топлите периоди. 

Горещото време и силното слънце ни подтикват да използваме повече кремове със слънцезащитен фактор, различни видове лосиони и масла за тяло, с които да поддържаме кожата си хидратирана и бляскава. Примесени с пот, мръсотия и други фактори на околната среда обаче, провокират появата на акнеични обриви. 

Акнето е състояние, което е следствие от много разнородни фактори. Д-р Шокър коментира, че триглицеридите в зони на тялото с повишена мастна секреция хранят бактериите и това провокира засилване на инфекцията, респективно влошава състоянието на акнето. Но всичко започва със запушване на порите и образуване на микрокомедони. 

Как да се справим с акнето през лятото?

Всички сме виждали какви ли не реклами и сме се изправяли пред препълнените, сякаш безкрайни, щандове с козметика за акне. И сред всички тези алтернативи, които се предлагат на пазара, трябва да има един качествен, универсален продукт, който е подходящ за вашето акне, нали? 

Отговорът е: “Много зависи.”

Ако страдате от по-леки форми на акне, д-р Шокър споделя, че специализираните продукти, които ще откриете на първа линия в аптеките, биха помогнали. При избора обърнете внимание какво съдържа продуктът, към който се насочвате. За да е ефективен е важно да е на основата на салицилова киселина или бензоил пероксид. 

Други много важни съвети за овладяване на лятното акне, които е препоръчително да следвате:

  • Използвайте измивен продукт с консистенция на пяна 

“Препоръчвам през летните месеци да се ползва измивна пяна за деликатно почистване на лицето. През зимата преминавайте към кремообразни почистващи продукти, които да хидратират кожата и да я предпазват от сухота, провокирана от студеното време.”, съветва д-р Шокър. Разбира се, това не е универсално правило. Почистващият продукт, който ще изберете на първо място следва да е съобразен с вашия тип кожа. Ако изпитвате затруднение какво да ползвате за почистване, препоръчваме ви да се консултирате с дерматолог. 

  • Избягвайте тежки лосиони и кремове

През летните месеци съвсем естествено е да се пазим от засушаване на кожата. Важно е да знаем обаче, че продуктите, които ползваме през зимата, може да се отразят много лошо на кожата ни през лятото и да предизвикат поява на проблеми. “Съвсем приемливо е през зимата да използвате по-тежки лосиони, кремове и хидратиращи продукти, за да се предпазите от суха кожа поради ниските температури навън. През лятото обаче, трябва да преминете към използване на съвсем леки овлажняващи продукти или продукти със слънцезащитен фактор на водна основа, като превенция срещу запушване на порите.”, коментира д-р Шокър. ]

  • Почиствайте кожата си редовно

Горещите дни създават усещането, че кожата ви е мръсна и лепкава, което не е приятно за никой. Затова в разгара на лятото е препоръчително да почиствате кожата си два пъти дневно с подходящи продукти, предписани от дерматолог. Ключово е да отстранявате потта и мръсотията, които се натрупват, но в никакъв случай не трябва да прекалявате, защото може да раздразните кожата си. Важно е почистване след физическа активност, като тренировки, както и след разходки на открито.

Съветваме ви също и веднъж в месеца да правите професионално почистване в клинични условия. Специалистите ще ви насочат към по-подходящия за вас вариант – мануално или апаратно почистване да изберете.   

  • Избягвайте сами да стискате пъпките си

Няма никакво значение дали сте изгледали десетки видеа в YouTube как правилно да почиствате пъпките си и дали имате увереност, че можете да го правите сами. За да предпазите кожата си, по никакъв повод не пипайте акнеичните си обриви. Стискането може да доведе до влошаване на възпалението, да причини инфекция или да остави белези по кожата ви. “Всеки се изкушава от време на време сам да почиства малки комедони и пъпчици, без да подозира усложненията и последствията, които сам може да си причини. Особеното при акнето е, че при неправилна интервенция може да остави белези по кожата. Възможни последици са появата на пигментни нарушения (образуване на по-тъмни или по-светли петна) и развитието на инфекция.”, коментира д-р Шокър.

Може ли излагането на слънце да раздразни кожа, страдаща от акне? 

Някои козметични продукти за акне имат описани инструкции на опаковките, които предупреждават потребителите да предпазват кожата си от излагане на слънце. Неправилно е разбирането, че те съдържат съставки, които правят кожата фоточувствителна. И дори да си мислите, че именно слънцето може да влоши състоянието на кожата, страдаща от акне, всъщност раздразнение обичайно провокира самото лечение, на което се подлагате. То причинява изсушаване на кожата, като редуцира производството на себум, именно това е и целта му, и така кожата може да се раздразни от прекомерна дехидратация. Д-р Шокър коментира, че само една част от ретиноидите, които се съдържат в препаратите за лечение на акне са фоточувствителни и се деактивират от слънцето. Въпреки това традиционно ретиноидите се препоръчват за прилагане през нощта. 

Храната и акнето

Правилното хранене е още един важен фактор за овладяване на акнето. В много случаи храните, които приемаме могат да окажат негативно въздействие върху кожата, дори и да не сме алергични към тях. Задълбочени изследвания по темата сочат, че има пряка връзка между белтъка на кравето мляко и обострянето на акнето. Д-р Самер Шокър също препоръчва избягването на прекомерна консумация на алкохол, мазни и тежки храни, и бързи въглехидрати, но да се наблегне на храни като авокадо, зелена салата, риба и орехи. Веществата в тези храни, оказват благоприятно въздействие върху клетките в кожата ни. 

Ако страдате от акне и на прага на летния сезон искате да се подготвите по най-добрия начин, за да избегнете влошаване състоянието на кожата ви, препоръчваме ви да направите консултация с дерматолог. Лекарският екип в Amber Beauty Club ще диагностицира точното състояние на кожата ви и ще ви насочи към най-подходящия начин да я поддържате в оптимално състояние в горещините.