Дерматоскопията е метод на изследване на кожата, видимите лигавици, космите и ноктите чрез поляризирана светлина и многократно оптично увеличение. Изследването цели ранна диагностика на кожни карциноми, прилагане на правилен терапевтичен подход и проследяване на всяка съмнителна пигментна лезия. При съвременната дерматоскопия се използва и фотографирането, както и дигитални дерматоскопи за съхранение на информацията, най-вече при пациенти с множествени невуси (бенки).

Допълнителна информация

Не всяка бенка е подозрителна и не всеки път е необходима хирургична ексцизия. Кожните бенки (невуси) са доброкачествени образувания по кожата, които се появяват при струпване на меланоцити (клетки, които произвеждат пигмента меланин). Обикновено са с кафяв цвят и в повечето случаи не представляват опасност за здравето, но понякога под въздействието на различни фактори (най-често прекомерна слънчева експозиция) могат да се трансформират в меланома малигнум – най-злокачественият тумор в човешката патология. Хирургичната ексцизия на подозрителна бенка е превенция срещу израждането й в меланома.

Когато пациентът има по кожата си над 20 невуса, профилактичният преглед на всеки 6 месеца е препоръчителен с оглед контролиране на развитието им. Особено рискови са т.нар. акрални невуси (разположени са по дланите, ходилата, както и по гениталиите).

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

Всяка

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Лице

Тяло

Скалп

Методи

  • Клиничен преглед
  • Апаратна диагностика

Противопоказания

  • Няма
  • При откриване на съмнително кожно образувание се назначават допълнителни клинични и хистологични изследвания.

Провеждане

Препоръчително е в деня на прегледа кожата да е чиста и да не се нанасят козметични продукти, особено в зоната, която ще се изследва.

Дерматоскопията позволява динамично проследяване на бенките и чрез този модерен метод значително се намалява честотата на ненужната хирургична ексцизия на съмнителни кожни лезии. Методът е особено ценен, когато подозрителната пигментация е разположена на труднодостъпно за оперативна намеса място. Провеждането на дерматоскопията е безболезнено, безопасно и бързо. Чрез специализирана апаратура с многократно оптично увеличение дерматологът изследва в дълбочина структурата на съмнителната пигментна лезия.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.