Д-р Весела Райкова представя ежедневна здравословна рутина за красива кожа.

Продължаваме поредицата със съвети за красива и здрава кожа. Доц. Весела Райкова, дерматолог в Amber Beauty Club, е категорична, че разковничето за постигане на млада и добре хидратирана кожа не е козметичен продукт, а се крие в периодичния детокс на цялото тяло. Чаша топла вода и лимон  в рамките на 21 дни гарантирано ще ви помогнат да изглеждате сияйни и млади.

„Всъщност разковничето за здраве и красота се крие в нещо лесно и приятно. И то не е продукт, който да се нанася върху кожата. А е детокс на тялото, който предизвиква здраве и сияние на целия организъм“, обяснява доц. Весела Райкова, която е и преподавател в Медицински университет-София.

Доц. Весела Райкова ни уверява, че детоксът винаги работи, особено когато се превърне в ритуал и има натрупване от поне 21 дена, независимо дали е по време на карантина или не. Още щом се събудите, преди да хапнете каквото и да било, изпийте голяма чаша топла вода с изстискан в нея лимон.

Установено е, че средностатистическият потребител нанася поне 16 козметични продукта всеки ден

Когато става въпрос за вашата култура на красота, помислете колко продукта използвате ежедневно върху кожата си. Готови ли сте за отговора? Ако започнете да броите, сами ще се убедите в това – лосион, тоник, дневен крем, слънцезащита, сенки за очи, молив, хайлайтър, нощен крем, крем за очи, крем против бръчки. Списъкът несъмнено може да бъде продължен…

Изместете фокуса си от красотата към здравето – със сигурност ще имате и двете
Замисляли ли сте се, че използвате всички тези продукти за красота, излагайки кожата си на толкова много на брой различни химикали. А част от тях дори не работят! Ако наистина искате кожата ви да сияе и да изглежда здрава – повратната точка е в изместването на фокуса на вниманието; от постигането на красота към постигане на здраве. И вместо да търсите поредния продукт, който да се грижи за красотата, е подходящо и смислено да обърнете внимание на храните, които наистина могат да подобрят кожата на клетъчно ниво. Когато тялото се “нахрани” с това, от което наистина се нуждае, то се детоксикира. А резултатите, които гарантирано ще забележите вие и всички около вас, са: намаляване на околоочните кръгове, по-чиста и сияеща кожа, анти-стареещи ефекти, повишена енергия, включително и контрол на теглото

Вода и лимони за добра детоксикация=хидратация

Точно това правят водата и лимоните – алкализират и детоксикират тялото и кожата. И тя става по-добре хидратирана. Хидратираната кожа е еластична и по-малко податлива на набръчкване. Доц. Райкова обяснява, че много от дамите, които търсят кремове против стареене, всъщност са дехидратирани.

Алкализирането на тялото е необходимо и за да се създадат благоприятни условия за пренос на кислород, хранителни вещества и елементи между тъканите и подобряване на клетъчното дишане. С лимоните пък ще получите допълнителна инжекция на витамин С, който помага за изграждането на колаген и поддържа кожата опъната и здрава. Аскорбиновата киселина е важна и за възстановяването на тъканите на клетките, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите, като спомага за усвояването на желязо от организма и увеличава възстановителните сили. Ползите му са огромни за защитата на организма от инфекции. Той действа като имуностимулатор. Също така, спомага за повишаване на храносмилането и метаболизма, за да ви помогне да изгаряте и калории през деня.

Готови ли сте да опитате? Изстискайте 1/2-1 лимон в чаша топла вода и я изпийте преди да приемете каквото и да е друго, преди закуската, ако такава сте свикнали да има. Доц.. Райкова е убедена, че скоро ще откриете, че закуска дори няма да ви е необходима. А като започнете деня си с това здравословно намерение, то наистина ще промени начина, по който мислите за това какви храни искате да приемате е през останалата част от деня. Ако сутрините ви са забързани, просто приемете лимонената си вода, докато се обличате. Изпробвайте предложението всяка сутрин в продължение на 21 дни, след което ще видите и ще усетите промяната.

Настройте се за успех

„Тази рутина е лесна и приятна, но трябва да се настроите и да си създадете здравословен навик. Отидете в магазина още днес и си купете лимони, така ще сте готови да стартирате още утре. И знайте, не сте сами, просто се присъединете към мен утре сутринта за поне 21-дневен детокс, който може да се превърне в магията за здраве и красота на деня, а защо не и на живота ви“, убедена е доц. Весела Райкова