Знаете ли, че човешкото тяло произвежда около два литра лимфа всеки ден? А лимфата и нейното правилно дрениране са изключително важни за оптималното здравословно състояние на целия ви организъм. Затова и постоянно се разработват все по-иновативни и ефективни техники за постигането на тази цел. Сред най-революционните от тях се нарежда и процедурата за дрениране на лимфата с уреда Endospheres®, която решихме да ви представим в тази статия.

Останете с нас до края ѝ, за да разберете повече за принципа на работа на Endospheres®, както и за предимствата и резултатите, които се постигат чрез терапията с него.

Какво представлява лимфата и защо е важно тя да се дренира?

Лимфата представлява прозрачна до жълто оцветена течност, която се образува при излизането на кръвната плазма от капилярните кръвоносни съдове. Тя запълва междинните пространства между и около телесните тъкани и клетки и след това се събира през лимфните капиляри.

Ролята на лимфата за човешкия организъм е много важна: тя транспортира хранителните вещества и кислорода за клетките, както и имунните клетки (като например лимфоцити) през цялото тяло. Освен това тази течност поема много от отпадъчните продукти на тялото и въглеродния диоксид, докато циркулира през междинните пространства на различните тъкани. Още, тя пренася мазнините от червата в кръвта, а след събирането ѝ през лимфните капиляри се транспортира през по-големите лимфни съдове до лимфните възли. Там лимфоцитите я пречистват и тя се изпразва в големите вени близо до сърцето, където отново се смесва с кръвта.

Ето защо е важно да се осигурява и ефективен процес на дрениране на лимфата. Това помага да се поддържат тъканите на тялото здрави и да функционират правилно, а също и да се укрепи имунният отговор на организма в борбата с инфекциите и болестите. Неефективното дрениране на лимфата може да доведе до натрупване на токсични отпадъчни вещества и лимфен застой, а това може да причини и редица здравословни проблеми – например болезненото подуване, известно като лимфедем.

Затова се прилагат и различни видове терапии за лимфен дренаж. Те включват предимно разнообразни масажни техники за подпомагане на извеждането на лимфата от областите на нейното натрупване, а също и за стимулиране на правилния поток и дренаж на лимфната система. Сред най-иновативните процедури от този вид се нарежда и революционната ендосферна терапия с уреда Endospheres®, разработен в Италия.

Как работи уредът Endospheres®?

Endospheres® е терапевтичен уред, разработен в резултат от съвместни проучвания на водещите италиански биоинженерни и изследователски центрове, продължили над 10 години. Предназначението му е да прилага метода за ендосферна терапия чрез компресивна микровибрация, създаден и патентован от компанията Fenix Group на италианското семейство Кавалети.

Технологията на компресивна микровибрация включва прилагането на нискочестотно механично трептене върху проблемните части на тялото, което въздейства в дълбочина върху тъканите и способства за подобряването на общото състояние на организма. Това е клинично и научно доказано ефективно средство за борба с проблеми като лимфен застой, целулит, отпускане и стареене на кожата, стрии, бръчки, натрупване на локални мазнини, загуба на мускулен тонус и още много други.

Терапията с Endospheres® се извършва неинвазивно и безболезнено чрез въртене на 55-те хипоалергични силиконови микросфери на уреда в честотния диапазон от 39 до 355 Hz и упражняване на налягане чрез тях върху проблемните области на тялото. Микросферите са монтирани в накрайника на уреда и са разположени във въртящ се цилиндър по модела на пчелна пита. Те имат специфична плътност и диаметър. Използваната посока на въртене и налягането гарантират, че микрокомпресията се предава към тъканите, а честотата, която се измерва чрез изменението на скоростта на въртящия се цилиндър, генерира микровибрацията.

Правилната комбинация между тези сили и времето на прилагане на терапията определя нейната интензивност. Тя може да се адаптира към клиничното състояние на всеки пациент. Усещането за пациента при извършването на процедурата е много приятно, като в зависимост от третираната област се използват различни накрайници.

Предимствата на Endospheres®: 5 полезни ефекта върху тялото

Курсът от процедури с Endospheres® действа благоприятно върху целия организъм в няколко посоки:

  1. Дрениращо действие

Терапията с Endospheres® успешно дренира излишната лимфна течност, която е характерна при лимфния застой, елиминира токсините от тялото и подпомага изхвърлянето на излишните течности. Така имунната система се укрепва и се повишава цялостната способност на организма за борба с инфекциите. 

  1. Васкуларно действие

Процедурата въздейства и на съдовата система, като подобрява микроциркулацията чрез прилагането на налягане и повдигане. По този начин се осигурява правилното циркулиране на кръвта през кръвоносната система.

  1. Обезболяващо действие

Аналгетичното действие на Endospheres® се осигурява чрез въздействието на уреда върху механорецепторите, което редуцира или елиминира болката вследствие на възпаление. Рецепторните телца се стимулират, освобождават се ендорфини и метаболизмът се подобрява.

  1. Ремоделиращо действие

Endospheres® компресира мазнините и така стимулира разбиването на фиброзните натрупвания и ремоделирането на тъканите в тялото. Склерозата се редуцира при активно мускулно съпротивление.

  1. Мускулно действие

Мускулното действие на Endospheres® се изразява в отпускане на мускулните влакна чрез използване на мускулите за насрещна сила. Така се постига тяхното тонизиране и релаксиране. Мускулно-сухожилният апарат се стимулира, повишава се мускулната трофика и се подобрява усвояването на кислород и хранителни вещества.

Какви естетични резултати се постигат чрез процедурата с Endospheres®?

Процедурата с Endospheres® е доказано подходящо решение и ако целите да постигнете следните естетични резултати:

  • скулптуриране и стягане на тялото;
  • редуциране и изглаждане на целулита;
  • редуциране на стриите;
  • тонизиране и подмладяване на кожата;
  • изглаждане на бръчките.

Според проведено проучване през 2010 г. лимфодренажните процедури ефективно намаляват дебелината на бедрата и коремните мазнини при хората с целулит. Поради тази причина те са също и често използвано средство за анти-целулитна терапия и подобряване на структурата на кожата, тъй като успешно редуцират количеството на течността, притискаща подкожните фибри. Процедурата за дрениране на лимфата с Endospheres® също може да се прилага за тази цел, тъй като в допълнение към здравословните си ползи тя ще ви донесе и желания ефект на перфектно изваяно тяло без следи от целулит.

Стриите са друг широкоразпространен естетичен проблем, който се появява при резки промени в тялото, водещи до много бързо разтягане или свиване на кожата. Те се образуват в резултат на заздравяването на кожата след разкъсването на колагена, който я поддържа, поради подлагането ѝ на прекомерния стрес от разтягането. При този проблем терапията с Endospheres® може да ви помогне заради ефектите си на подобряване на микроциркулацията и лимфен дренаж, които изглаждат, тонизират и подмладяват кожата, а същевременно намаляват и видимите стрии по нея.

Процедурата с Endospheres® може да ви бъде от полза и при борбата със стареенето, тъй като тя е доказано успешна и за изглаждане на бръчките. Поради ремоделиращото си действие ендосферната терапия улеснява реконструирането на епидермиса и лицевите тъкани след появата на бръчки. Компресивната микровибрация тонизира и релаксира мускулите около очите и челото. Фините линии се заличават, а в дългосрочен план бръчките стават по-малки или не се появяват изобщо.

Ние от Amber Beauty Club осъзнаваме, че с наближаването на летния сезон все повече от вас ще си мечтаят да попаднат на нов лесен, удобен и здравословен начин да постигнат желаната форма на тялото си за плажа. Затова и решихме да ви запознаем с Endospheres® – революционната терапия, която чрез своето неинвазивно и безболезнено прилагане, многобройни здравословни ползи и допълнително постигани естетични резултати олицетворява подходящото решение с потенциала да сбъдне тази ваша мечта.

Ако искате да научите повече подробности или да изпробвате процедурата с Endospheres®, не се колебайте и си запазете час за консултация при нас в Amber Beauty Club.