Редовната и качествена грижа за кожата е от ключово значение за самочувствието на всеки човек, за доброто здраве и младежкия външен вид. Ефективната рутина може да помогне за превенция срещу акне, изглаждане на фини линии и бръчки, както и за поддържането на кожата в изряден вид. Грижата за кожата е важна през всеки етап от живота, но повечето хора осъзнават необходимостта от правилна поддръжка с напредването на възрастта.

Истината е, че независимо от възрастта, пола или състоянието на кожата, тя се нуждае от висок стандарт на грижа и внимание. Въпреки това, съществуват някои често срещани грешки, които допускаме, създавайки ни различни рискове и дълготрайни проблеми. В тази статия, ще споделим с вас най-популярните грешки при грижата за кожата.

Използване на козметика с вредни химикали

Една от най-често срещаните грешки в грижата за кожата е именно употребата на продукти с вредни и агресивни химикали или токсини. Продуктите за грижа за кожата често съдържат съставки като сулфати, парабени, минерално масло, силикони, феноксиетанол и други, които могат да запушат порите, да причинят дразнене на кожата и да предизвикат редица други проблеми. За здрава и млада кожа е добре да използвате козметика, която е богата на натурални съставки или на такива, които са дерматологично тествани и сертифицирани без токсини. Такива са продуктите на 111SKIN, на които ние в Amber Beauty Club се доверяваме. 

Липса на редовно ексфолиране на кожата 

Ексфолирането на кожата помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки, премахва излишния себум и отваря запушените пори. Това води до редуциране на черните точки и рисковете от акне. Ексфолирането на кожата също ще помогне за по-лесното и бързо абсорбиране на козметичните продукти и ще намали размера на порите. Една изключително подходяща и нежна процедура, която предлагаме за целта в Amber Beauty Club, е DermaClear. Тя почиства, хидратира и подхранва в дълбочина.

Неправилен подбор на хидратиращи продукти за кожа

Една от най-честите рутинни грешки в грижата за кожата е избягването на хидратиращи продукти, които са ключови за запазване на еластичността. Както кремовете за лице, така и серумите са важна част от поддръжката на сияйния външен вид. Докато кремът за лице създава бариера и блокира влагата, серумът е по-лек и дълбоко прониква в кожата, за да действа отвътре. Ако страдате от проблемна кожа и забелязвате несъвършенства, като хиперпигментация и тъмни петна, изберете натурален серум с витамин С за лице, за да хидратирате дълбоко и да помогнете на кожата да си възвърне натуралната хидратация.

Неизползване на слънцезащитен крем

Много хора са склонни да избягват ежедневното използване на слънцезащитен крем, което е най-голямата грешка в грижата за кожата. Слънцезащитните продукти трябва да се използват ежедневно и целогодишно. Най-добре е да използвате слънцезащитен крем на минерална основа, който предлага широкоспектърна защита и е SPF 30 или по-висок, за да предпазите кожата си от вредните лъчи. Не се подвеждайте по сезона – слънчевите лъчи могат да навредят на кожата дори и през зимните месеци.

Придържането към една и съща рутина през деня и през нощта

През деня кожата ни е изложена на редица замърсяващи фактори и на вредни слънчеви лъчи. Именно затова, тя се нуждае от защита от UV-A лъчи, замърсяване, прах и мръсотия. Докато спим, нашите клетки работят за възстановяване и регенерация от щетите, причинени през деня. Продуктите, които използваме за дневната и нощната рутина, трябва да са различни, за да постигнем тези цели. 

Препоръчително е сутрин да се използва нежни почистващи продукти заедно със слънцезащитен крем на минерална основа, за да предпазите кожата си от вредните лъчи. Желателна е употребата на продукти с антиоксиданти през деня. През нощта можете да използвате маска за лице, натурален нощен гел или да ексфолирате кожата си, след като я почистите. Не забравяйте да хидратирате кожата преди лягане.

Лягане с грим

Това е често срещана грешка, която може сериозно да увреди кожата ви, тъй като тя стартира процес на обновяване и възстановяване през нощта. Гримът пречи на естествените процеси на кожата, запушва порите и може да доведе до акне и черни точки. Преди лягане, почистете лицето си с натурален почистващ препарат и нанесете хидратиращ крем, за да му позволите да диша правилно.

Прекомерно ексфолиране с агресивни продукти

Както вече споменахме, ексфолирането е важна част от грижата за кожата. Но ексфолиантите могат да доведат и до различни неблагоприятни ефекти, когато се използват прекалено често и не са добре подбрани. Ексфолирането може да причини малки, дори невидими разкъсвания на кожата и да наруши естествената кожна бариера.

Прекаляването с ексфолирането или смесването на различни физически и химически ексфолианти може да причини възпалена, насинена, зачервена и раздразнена кожа. Признаците, че прекалявте с ексфолирането включват прекомерна гладкост и блясък на кожата, зачервяване, лющене, а понякога дори и акне. Вместо груб и агресивен ексфолиант е добре да изберете такъв, който включва киселини като AHA и/или BHA.

Използване на околоочен крем

Кожата под очите е по-тънка и деликатна в сравнение с кожата на останалата част от лицето. Освен това, тази област губи по-лесно естествената си хидратация. Препоръчително е да се използва крем за под очите, който е специално създаден за деликатната кожа в тази област. Изберете продукт, който е лек, лесно се абсорбира от кожата и хидратира, без да оставя чувство за омазняване.  

Чудесен избор са натуралните кремове за под очите, които са дерматологично тествани и съдържат естествени съставки като кафеено масло, което помага за възстановяване на тъмните кръгове. 

Насладете се на перфектна кожа

Надяваме се, че споделяйки тези често срещани грешки при грижата за кожата ще ви помогнем да забележите навреме потенциални пропуски във вашата рутина. Ако имате нужда от професионален съвет или търсите решение на кожни проблеми като акне, изглаждане на фини линии и бръчки или други, при нас, в Amber Beauty Club, можете да откриете точното решение. Свържете се с нас още сега и нека заедно превърнем мечтаната кожа в реалност!