Независимо от това на каква възраст сме или какъв начин на живот имаме, през лятото кожата ни е изложена на редица разнородни фактори, които лесно могат да ѝ навредят. Силните слънчеви лъчи и високите температури, в комбинация със замърсения въздух например, се отразяват негативно на начина, по който кожата изглежда. Поради тези причини през топлите месеци е много важно да адаптираме рутинните естетични грижи, които полагаме, за да можем да предотвратим всички потенциални кожни проблеми.

В тази статия ще споделим с вас 5 от най-важните правила за грижа за кожата през сезона на горещото време, препоръчани от нашите опитни дерматолози.

Набавете си достатъчно антиоксиданти

Лятото е период, през който прекарваме повече време на открито. Именно поради това използването на качествен антиоксидантен серум е от ключово значение. Антиоксидантите се грижат за неутрализирането на вредните свободни радикали, които са резултат на замърсяването на околната среда и влиянието на опасните слънчеви лъчи.

д-р Янита Михайлова, дерматолог в Amber Beauty Club,споделя: “Препоръчително е през лятото да използвате антиоксидантен серум под слънцезащитния крем. По този начин основните продукти за грижа, които ползвате, ще действат като допълнителен защитен слой.”

Въпреки че на пазара се предлагат много алтернативи, желателно е да изберете висококачествен серум с витамин С. Подобен продукт освен антиоксидантния ефект,  допълнително би ви защитил и срещу хиперпигментация – друг често срещан проблем.

Осигурете необходимата хидратация

По време на летния сезон е съвсем нормално да почувстваме изкушение да пропуснем хидратиращия крем, особено когато навън е задушно и лицето е лепкаво и склонно към по-интензивно омазняване. Но истината е, че тази стъпка от грижата за кожата не бива да бъде пренебрегвана.

“Кожата има нужда от достатъчно влага и хидратация, за да остане здрава през цялата година. Дори ако имате усещането, че е омазнена, не пропускайте хидратиращата стъпка в рутинната грижа” препоръчва д-р Весела Райкова.

Този съвет важи за всички видове кожа. Единственото, което е добре да вземете предвид, е типа хидратиращ продукт, който ще използвате. Уверете се, че той е подходящ за вашия тип кожа. През лятото фактори като слънце, хлор и солена вода могат да изсушат дори и нормалните и мазни кожи. В никакъв случай не се отказвайте от хидратацият. Изберете правилния за вас продукт.

За да постигнете максимални резултати, избягвайте по-плътните кремове или балсами, които могат да запушат порите. Вместо това заложете на леки, безмаслени гелове или лосиони на водна основа. Ключовите съставки, които е добре да фигурират в хидратиращия продукт за лятото, включват глицерин и хиалуронова киселина. Това са овлажнители, които привличат вода и я задържат в кожата, но същевременно не се усещат плътни или тежки.

Не пестете от слънцезащитен крем

За повечето хора, които полагат регулярна грижа за кожата, слънцезащитният крем е важен елемент от рутината през цялата година. Въпреки това немалко хора го пропускат и неглижират.

Препоръките на дерматолозите са да се използва широкоспектърен слънцезащитен крем SPF 30 365 дни в годината. Особено дисциплинирани по отношение на слънцезащитата обаче, трябва да сме именно през лятото. Тогава UVB лъчите, които са основните отговорници за слънчевите изгаряния, са най-силни.

“Не забравяйте, че щетите от слънцето са кумулативни. Те се натрупват през годините и идва момент, в който стават силно забележими.” казва д-р Весела Райкова.

Ако през по-голямата част от деня сте на закрито, слънцезащитен крем SPF 30 е достатъчен. Важно е да отбележим, че слънцезащитата е важна дори и да прекарвате повече време у дома или в офиса, тъй като лъчите имат способността да проникват през стъкло.

Ползвайте подходящ продукт за почистване

Топлото време е предпоставка за по-интензивно отделяне на пот и мазнина по кожата, което създава условия за запушване на пори и акне. За да се избегне този проблем, е препоръчително да заложите на по-силен продукт за почистване на лицето, особено вечер. Благодарение на него ще можете ефективно да почиствате кожата си в дълбочина и да отстранявате успешно натрупаните слънцезащитен крем, грим и излишна мазнина.

Добър избор са пенещите се гелове с консистенция на кремообразно мляко или почистващите балсами. Можете да заложите и на ексфолиращ почистващ препарат. Предимствата му са, че предотвратява проникването на нечистотии и мръсотия дълбоко в кожата и премахва мъртвите кожни клетки.

Добавяне на активни съставки в грижата за кожата

Горещите месеци са подходящо време да добавите по-мощни съставки и формули в рутинната грижа за външния вид. За разлика от зимата, когато активните съставки биха могли да причинят раздразнения, през лятото кожата е способна да абсорбира и понесе по-добре вещества като ретиноиди и AHA.

Въпреки това имайте предвид, че повечето от тези съставки правят кожата ви по-чувствителна към слънцето. Що се отнася до ретиноидите, ако все още не използвате такива, то най-добре е да започнете през пролетта. През първите няколко седмици, кожата ще бъде изключително сенситивна към тях, след което постепенно ще се адаптира. Именно затова е препоръчително да стартирате употребата през сезон, когато слънцето не е толкова силно, за да дадете време на кожата бавно да се приспособи към ретиноидите.

Бъдете уверени през летните месеци

Лятото е дългоочакван, приятен, но и  опасен за нашата кожа сезон. Именно затова през този период тя се нуждае от повишено внимание и допълнителна грижа. В по-горните редове споделихме с вас няколко прости правила, които ще ви помагат да се наслаждавате на летните дни без това да влияе негативно на външния ви вид.

Заповядайте в Amber Beauty Club, където ще откриете разнообразие от процедури и услуги за хидратация и възстановяване на кожата. Специалистите ни ще диагностицират състоянието на кожата ви и ще адресират нейните конкретни нужди от продукти и поддържащи процедури за поддръжка и възстановяване след летния сезон.