С падането на температурите  и настъпването на сезона на печената тиква и топлия чай, идва и момента да променим рутинните грижи за кожата си. При по-сухото и студено време, което предстои, кожата ни се нуждае от интензивна хидратация, за да остане здрава и сияйна.

В тази статия сме събрали за вас няколко практични съвета за естетични грижи през есента.

Защо през новия сезон да променим грижите за кожата?

Въздействието върху кожата на сменящите се метеорологични условия през четирите сезона често е подценявано и пренебрегвано. Падането на влажност на въздуха, в комбинация с ниските температури през студената част от годината например, изсушават кожата и могат да ѝ причинят сериозна дехидратация, лющене, пъпки, зачервяване и загуба на сияен вид. Затова е изключително важно навреме да адаптираме ежедневната си грижа, като включим в нея подходящи продукти, които защитават липидната бариера, задържат водата в кожата и намаляват раздразненията.

Как да поддържаме кожата си хидратирана през есента?

За щастие, съществуват различни методи, които можете да използвате, за да избегнете гореспоменатите проблеми.

Използвайте хладка вода

Когато миете лицето си, използвайте хладка вместо гореща вода. Без значение колко приятна и успокояваща е горещата вода, тя всъщност може да наруши естествената хидратация и омазняване на кожата, което я оставя незащитена от суровото, сухо време.

И другата крайност, използването на много студена вода върху лицето, също не е препоръчителна, защото дразни кожата и причинява зачервяване. Именно хладката вода е идеална за ежедневно измиване на лицето.

Използвайте хидратиращи продукти веднага след измиване

Най-доброто време за хидратиране на лицето е веднага след измиване. Нанасянето на хидратиращ крем, докато кожата Ви е все още влажна, гарантира, че влагата ще се запечата в кожата.

Създайте си навика да хидратирате лицето си често, особено сутрин и преди лягане. Изборът на хидратиращ крем със слънцезащита от поне SPF 40 (или повече) за през деня, както и по-плътен, по-богат хидратиращ крем преди лягане, ще осигурят оптимален баланс.

Прием на допълнителни антиоксиданти

Витамините C, E и минерали като селена и цинка позволяват на кожата да се бори с уврежданията, които свободните радикали причиняват, като същевременно ускоряват естественото ѝ възстановяване.

Други подходящи добавки са и рибеното масло от черен дроб, лененото масло, дивата сьомга, авокадото и орехите. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които също имат благотворно въздействие върху целия организъм и в частност, върху кожата. Те я обогатяват с хранителните вещества, необходими за изравняване на тена и поддържане на нейната еластичност.

Ексфолирайте, но не прекалено често

Някои типове кожа изискват повече от редовна хидратация. Ексфолирането помага за премахване на най-горния слой мъртви клетки и стимулира регенрацията. Изберете нежен ексфолиант и го използвайте не повече от 1-2 пъти седмично. Прекалено честото ексфолиране има обратен ефект, като причинява раздразнение и сухота, и всъщност може да навреди повече, отколкото да помогне.

Не забравяйте да пиете вода

Приемането на достатъчно количество течности е от ключово значение, за да поддържате кожата си здрава и хидратирана. Препоръчително е да се стремите да пиете 6 или повече чаши вода на ден или минимум 1,5 л.

Благоприятно въздействие върху хидратацията на кожата има и редуцирането на количеството кофеин и алкохол, което консумирате.

Какви продукти да използваме в хладните месеци?

Нежни почистващи продукти

Тъй като кожата не е толкова мазна през есента и зимата, е по-добре да използвате кремообразни почистващи продукти или такива, които хидратират. Ако почистващият продукт, който ползвате, съдържа салицилова или гликолова киселина, това може да доведе до допълнителното изсушаване на кожата.

Добавете хидратиращ серум

Използването на хидратиращ крем е най-основната и задължителна стъпка за хидратацията на кожата през есента. Добавянето на серум, който съдържа активни съставки, проникващи по-ефективно в кожата, би направило вашата рутинна грижа доста по-ефективна.

Серумите се предлагат в различни разновидности за стимулиране на клетъчната регенерация, защита или хидратация. Те повишават способността на кожата да произвежда колаген, еластин и хиалуронова киселина, които спомагат за подобряване на нейния вид и състояние.

По-гъсти овлажняващи кремове

По-гъстите продукти задържат по-добре влагата, затова редувайте летните хидратиращи кремове с такива със съставки като глицерин, керамиди и хиалуронова киселина. Те възстановяват липидната бариера и способстват за задържането на влага в кожата.

Лосион за тяло

Влажният летен въздух има по-голямо съдържание на вода. Това позволява на кожата да понесе нередовно използване на лосион за тяло. Това обаче не е така през есента. Въздухът е по-сух, така че естествената хидратация на кожата намалява, което прави честото използване на лосион за тяло препоръчително.

Погрижете се за кожата си през есента

С отстъпването на лятото и навлизането в новия сезон, кожата ви изисква специално внимание. С по-горните съвети можете да ѝ осигурите адекватни грижи, които ще ѝ придадат сияен вид.

В допълнение на домашните грижи, ежедневната дисциплина и правилния подбор на продуктите, които ползвате, в Amber Beauty Club ще откриете разнообразие от процедури и терапии, подходящи за есента. Нашите специалисти ще Ви консултират спрямо състоянието на кожата ви и ще препоръчат най-подходящите за вас ритуали. Запазете си час за консултация още днес, като попълните контактната форма тук.