Химичният пилинг е процес за отделяне повърхностните слоеве на епидермиса и последващо физиологично обновяване на кожата с помощта на специално подбрани химични агенти за сметка на естествено излющване. Пилингът повишава тонуса на кожата, изравнява нейния релеф, намалява бръчките, спомага за отстраняването на пигментации, белези и остатъчни постакнеични образувания. Използват се моно и комбинирани киселини, като за предпочитане са комбинираните, тъй като осъществяват комплексни и ефективни процедури, осигуряват постигането на няколко цели в една апликация и оптимизират резултатите от терапията.

Действието на химичния пилинг зависи от неговия състав, техниката на нанасяне, концентрацията на киселини, времето на експозиция, количеството на продукта, водно-липидния баланс, състоянието на роговия слой, плътността и регенеративната способност на кожата, както и нейното рН. Важно е да се знае, че високата концентрация на киселините увеличава потенциала на пилинга и неговата ефективност, но също така повишава раздразнението на кожата и нейното излющване. Повечето химични пилинги не се прилагат през летния сезон, но днес има и специално разработени пилинги с целогодишно приложение.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

20+

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Тяло

Методи

  • Козметична процедура

Необходим брой процедури

  • Курс от 4-6 терапии

Период на възстановяване

  • Употребата на слънцезащитни продукти с висок SPF е задължителна.

Често задавани въпроси

Как протича процедурата?

Правилната диагностика на кожата преди пилинг е изключително важна, като козметикът трябва да отчете каква е целта на процедурата, тип кожа, възраст на клиента, както и какъв е неговия фототип. В зависимост от състоянието и проблемите на кожата се избира най-подходящият химичен пилинг. Клиентът трябва да спре употребата на козметични продукти със съдържание на ретинол 24 часа преди процедурата, не бива да се излага на слънце 7 дни преди и след пилинг и между приложенията.

Какво се случва в кожата по време на процедурата?

Върху кожата послойно (2-3 слоя) се нанасят моно или комбинирани киселини, с различна концентрация. Включените в състава на пилинга киселини променят pH на кожата. В процеса на пилинг рН на кожата рязко се понижава, което води до разкъсването на междуклетъчните връзки и като резултат настъпва процес на излющване. Клетките от базалния слой на епидермиса започват активно да се регенерират, а впоследствие кожата се обновява и подмладява.

Какво трябва да знаем за периода на възстановяване?

След пилинга се наблюдава фино излющване на повърхността на кожата. Важно е третираната зона да бъде оптимално хидратирана, както и да се използват слънцезащитни продукти с SPF 50 с оглед предпазване от появата на пигментации.

Кога настъпва ефектът и каква е неговата продължителност?

Контролираното отстраняване на повърхностните епидермални слоеве разкрива свежа, гладка и видимо по-млада кожа, вследствие стимулиране синтеза на нов колаген. Ефектът е видим още след първата процедура, а желаният резултат се постига след 3-4 процедури.

Каква е препоръчителната честота на процедурите?

Повърхностният пилинг се прилага веднъж седмично или на 10 дни, като в зависимост от чувствителността на кожата интервалът между отделните процедури може да се увеличи или намали.

Кога не се прилага процедурата?

  • Прием на ретиноиди и някои антибиотици.
  • След епилация или депилация (над горна устна).
  • След дермабразио и други методи на пилинг.
  • Кожни инфекции.
  • Бременност.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.