Умората и стресът рано или късно се отразяват на външния ни вид, предизвиквайки редица различни несъвършенства по кожата. Тъй като околоочният контур е сред най-деликатните и чувствителни зони на лицето, признаците на умора често се явяват първо в зоната под очите.

Едни от първите признаци за натрупано напрежение и изтощеност са именно тъмните кръгове под очите, които могат да бъдат съпроводени и от “торбички”. Ако искате да възвърнете жизнения си вид и да се чувствате комфортно в кожата си, отстраняването на тези признаци е от ключово значение.

Но преди да можете да вземете подходящи мерки е редно да се запознаете отблизо с този проблем. В тази статия ще разгледаме какво представляват тъмните кръгове, какво ги предизвиква и ще споделим с вас няколко идеи за освежаване на зоната около очите.

Какво представляват тъмните кръгове в зоната под очите?

Тъмните кръгове под очите представляват зони с по-тъмен тен, които най-често са фокусирани или под очите или върху горните клепачи. Зоната под очите може да изглежда по-тъмна поради свити кръвоносни съдове, причиняващи хиперпигментация, или поради изтъняване на кожата около очите. 

Тези нежелани несъвършенства се появяват като резултат на комплексни фактори, които влияят на периорбиталната зона. Освен хиперпигментация и изтъняване на епидермиса и дермата, друг фактор причиняващ тъмните кръгове е загубата на обем. Нека разгледаме по-детайлно причините за тъмни кръгове под очите.

Какво предизвиква тъмни кръгове под очите?

  • Напредване на възрастта – с напредването на възрастта, тялото започва да произвежда по-малко еластин и колаген. Тези вещества са ключови за поддържането на еластичността на кожата. Като резултат, кожата изтънява, а кръвоносните съдове под нея стават видими, причинявайки тъмните петна. 
  • Вредни слънчеви лъчи – при прекомерно излагане на слънце, кожата започва да произвежда по-големи количества меланин или пигментно вещество, което придава тъмният цвят на кожата.
  • Умора и стрес – вече споменахме, че умората влияе пряко на зоната под очите. Това е в резултат на разширяването на кръвоносните съдове в областта на очите.
  • Алергии – при проявата на алергични реакции, тялото отделя хистамини, които рефлектират върху събирането на течност в зоната около очите. Като резултат се появява подпухналият ефект под очите, както и потъмняването на кръвоносните съдове.
  • Генетична предразположеност – понякога тъмните кръгове се дължат изцяло на генетична предразположеност, върху която нямаме контрол.
  • Тютюнопушене – тютюнопушенето е още един фактор, който забързва стареенето с разграждането на колаген и еластин, причинявайки тъмни кръгове под очите.

Как да се справим с торбичките и тъмните кръгове под очите?

Областта около очите несъмнено разкрива до голяма степен възрастта и емоционалното състояние на човек. Именно затова повечето асоциации са, че тъмните кръгове са плод на преумора. Оказва се, обаче, че понякога, дори набавянето на допълнителни часове сън или промени в начина на живот не подобряват проблема. Тогава е наложително да се потърси друго решение. Ето и някои идеи за това как можете да се справите с тъмните кръгове в областта на очите.

Дермални филъри

Дермалните филъри или хиалуроновите филъри са сред най-предпочитаните, неинвазивни методи за третиране на тъмните кръгове под очите. Те могат да бъдат ефективно решение за редица кожни проблеми, като бръчки, белези и контуриране, но и успешно заличават тъмните зони под очите. Дермалните филъри са създадени предимно от хиалуронова киселина, която се произвежда натурално в човешкото тяло.

Процедурата гарантира естествени резултати, не изисква възстановителен период и е изцяло безопасна. Филърите с хиалуронова киселина могат да предложат дълбока хидратация, да отстранят тъмните кръгове и да стегнат кожата. Те също така допринасят за възвръщането на загубен обем, което също помага за възвръщането на невидимия вид на кръвоносните съдове. Процедурата е безболезнена и гарантира дълготрайни резултати, което я прави още по-атрактивна.

Мезотерапия

Друг вид терапия, която се справя успешно с тъмните кръгове, е мезотерапията. Това е процедура, специално създадена за дълбока хидратация на кожата, както и за възвръщането на еластичността. Въпреки, че мезотерапията се използва активно за отстраняването на бръчки и фини линии, тя е също толкова успешен метод за премахването на тъмните кръгове. 

Мезотерапията се провежда чрез инжектиране на биологично активно вещество в дермата. Тази техника рефлектира върху микроциркулацията, лимфния поток, както и имунната система. В резултат, процедурата предизвиква имунен отговор на клетъчно ниво. Чрез инжектирането, в тялото влиза мезотерапевтичен коктейл от витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген и други ценни вещества. Комбинацията от вещества цели да стимулира дермиса и да гарантира перфектния баланс за кожата. Избирайки мезотерапия, специално създадена за премахването на тъмните кръгове под очите, вие можете да се насладите на бързи и трайни резултати.

Неоперативната блефаропластика

Друг вид естетична процедура за отстраняването на проблема с тъмните кръгове под очите е неоперативната блефаропластика. В Amber Beauty Club предлагаме специално разработена нехирургична блефаропластика с Alma Accent Collibri. Тази иновативна технология има за цел да премахне признаците на стареене около очите и представлява микро изгаряния на кожата. Прецизното изгаряне цели да стимулира производството на колаген и да стегне кожата. 

Техниката се прилага предимно върху горен и долен клепач, а възстановяването е бързо и безболезнено. Пълното възстановяване трае около две седмици, а страничните ефекти по време на този период включват зачервяване и образуване на микро крусти, които падат натурално след определено период от време. Процедурата е ефективен подмладяващ метод, който не оставя след или белези по кожата. 

Отстранете тъмните кръгове под очите с Amber Beauty Club

Когато става въпрос за отстраняването на признаците на умора от околоочната зона, козметичните продукти не са достатъчни. Те работят предимно в горните слоеве на кожата и нямат способността да решат проблема дълготрайно. Чрез мезотерапия или други вид естетична процедура, комбинирана с домашна грижа, можете да постигнете оптимални резултати на здрава, хидратирана и поддържана кожа. 

Изборът на подходяща процедура за премахването на тъмните кръгове под очите е трудна задача. С разнообразие от предложения е съвсем натурално да се почувствате несигурни и объркани в избора. Понякога се изисква по-сериозна намеса, а в други случаи е достатъчно да направите минимални корекции в ежедневието си и да се възползвате от базова терапия. 

Ако тъмните кръгове са проблем, с който искате да се справите, ние сме на разположение да предложим консултация и разнообразие от модерни решения.