Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя ни предпазва от наранявания, инфекции и слънчевата светлина, а също така спомага за регулация на температурата и метаболизма в организма ни, складира вода, синтезира витамин D. Нейният здрав и подхранен вид са основен признак на нашето здраве.

Всеки мечтае за красива и сияйна кожа, а в повечето случаи това изисква цялостна грижа за тялото. В тази статия ще разгледаме какви храни трябва да приемаме, за да имаме така мечтаната външност и какви допълнителни грижи трябва да положим, за да изглеждаме и да се чувстваме добре.

От какви специфични грижи се нуждае нашата кожа?

В студиото на “Добро утро, Европа” по канал Euronews, доц. д-р Весела Райкова, дерматолог в Amber Beauty Club споделя, че първото нещо, което трябва да направим е да почистим кожатa. Желателно е това да се направи от специалист. Дерматологът може да прецени какви специфични процеси се случват в организма и върху кожата – болестни процеси, пигментация, запушване на пори и други. Не може кожата да бъде сияйна, здрава и красива без база (почистване).

“Хидратацията е задължителна, но е добре да включим и подходящ хранителен режим, който да осигури витамини и микроелементи, които да дадат всички необходими хранителни вещества, от които се нуждае тялото ни, както и да добавим растежни фактори”, казва още тя.

Витамини, микроелементи и растежни фактори

Доц. д-р Райкова споделя, че е най-добре витамините и микроелементите да бъдат извлечени директно от самите плодове и зеленчуци, а не от хапчета, които задължително съдържат консерванти под някаква форма.

“Когато приемаме хранителните вещества от живия продукт, той започва да работи директно. Растежните фактори са малки молекули, които се образуват в нашето тяло, но с годините намаляват, а не можем да си ги набавим директно от хранителните вещества и трябва да се приемат под формата на добавки. Това са молекули, които сигнализират на имунната система как трябва да функционира правилно. Има триада “Имунна система, нервна система и кожа”, казва доц. д-р Райкова.

За да поддържаме здрава и сияйна кожа, трябва да наблегнем на храни и съставки, които съдържат няколко основни витамини. Това са:

  • витамин C: цитрусови плодове, ягоди, чушки
  • витамин А: моркови, спанак, риба, яйца и млечни продукти
  • Колаген: авокадо, спирулина, бадеми, маслини, яйца
  • витамин Е: сушени кайсии, тиква, слънчогледови семки, зехтин
  • витамин D: гъби, сирене, рибено масло от черен дроб на треска
  • омега-3 мастни киселини: орехи, сьомга, хайвер, боб, телешко месо

Домашните маски

Правилният избор на козметика и подходящи процедури могат значително да подобрят състоянието на кожата ни. Много от нас често прибягват до нестандартни решения, като маски от различни плодове и зеленчуци, приготвени в домашни условия. Доц. д-р Райкова казва, че няма нищо лошо в домашно приготвените маски, но трябва да сме сигурни, че кожата позволява тяхното приложение. “Понякога продуктите в домашни условия могат да съдържат микроорганизми – бактерии и гъби, които да предизвикат различни заболявания особено, ако работим с проблемна кожа, като например кожа с акне и розацея”, допълва още тя.

Как влияят честите диети върху кожата?

“Хората спазват различни режими на хранене, като фастинг, други консумират много месо и изключват въглехидратите и млечните продукти от менюто си. Важно е да се храним балансирано. Диетите, които изключват цели групи храни се отразяват зле на кожата, тъй като, за да функционира правилно организма ни, трябва да приемаме от всички видове хранителни вещества в определени съотношения.

Нашите клетки получават сигнал от веществото, което се намира между тях. И когато то не е добре балансирано, всички физиологични процеси протичат по неправилен начин. Един от тези процеси е гликацията. Тя се дължи на повече консумация на въглехидрати и в резултат на това се наблюдава натрупване на вещества в междуклетъчния матрикс. Този матрикс отговаря за това колко клетки ще се образуват, дали те ще се делят по-бързо или по-бавно, дали ще претърпят т. нар. апоптоза (процес на преждевременна смърт на клетката), и дали те ще се регенерират по-бързо или по-бавно. Гликацията има отношение към създаването на свободни радикали, а те от своя страна към процеса на стареене. Колкото са повече свободните радикали, толкова по-бързо се състарява и кожата, но това се отнася за всички тъкани в тялото”, казва доц. д-р Райкова.

Тя казва още, че храненето е само началото за забавяне на процеса на гликация. Необходимо е движение – спорт, физическа култура. Необходим е и баланс между хранене, спорт и сън  – поне седем осем часа сън в денонощието.

Драстичното отслабване, често се дължи на диета, която елиминира приема на основни витамини и минерали, които са жизненоважни за организма. Ако продължим дълго време със строг хранителен режим, основан на липсата на тези жизненоважни вещества, няма как това да не се отрази зле на кожата ни.

Злоупотребата с алкохол и цигари

Тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол допълнително увреждат кожата и ускоряват процесите на стареене.

При наличието на злоупотреба с алкохол и цигари, а също така и спрямо начина на хранене, които оставят пряко отражение върху кожата, дерматолозите могат веднага да разпознаят какъв начин на живот водим. Когато се прекалява с нещо, това веднага се отразява на кожата. Тя може да бъде по-дехидратирана, може в конкретни зони да има повече повече бръчици. Специалистът може да разпознае дали човек е отслабнал или напълнял рязко при наличието на стрии или появата на различни мастни депа, които са по-дълбоки или по-повърхностни, казва доц. д-р Райкова.

Красотата идва отвътре

Връзката между храненето и състоянието на кожата или по-скоро ефектът от храненето върху стареенето на кожата е интересна тема от древността до днес не само за учените, но и за всички хора. Стареенето на кожата се състои от два различни процеса. Първият е вътрешно стареене на кожата, което представлява естествено стареене и засяга кожата по същия начин, по който засяга всички вътрешни органи. Вторият е външно стареене на кожата, което изглежда като преждевременно-състарена кожа и е резултат от външни фактори и влияние на околната среда, главно хронично излагане на слънце и ултравиолетови (UV) лъчи, но също и тютюнопушене, замърсяване, лишаване от сън и неправилно хранене.

Подарете на кожата си оптимална грижа с подходящи процедури и терапии от Amber Beauty Club

Всички можем да постигнем сияйна и здрава кожа с правилните грижи. За оптимални резултати, препоръчваме да съчетаете правилно хранене – прием на всички необходими хранителни вещества, използването на подходящи за вашата кожа продукти, процедури и терапии, съобразени с Вашите индивидуални нужди. Запазете час за консултация с нашите специалисти още днес, като попълните контактната форма на нашия уебсайт.