Почти всеки човек, който е преминал през пубертета, се е борил с акне. Това е едно от най-разпространените и упорити кожни състояния, с които се срещат не само младите хора. Един от широко разпространените митовете, свързани с него е, че веднъж излекувано, то не може да се появи никога повече в живота ни. Акнето може да се потисне, неговата активност да се промени и контролира, но както доцент Весела Райкова споделя, е изключено да мислим, че веднъж овладяно, то няма да ни създава неприятности отново. 

Какви са причините за появата на акне? 

Акнето е кожно състояние, което може да засегне цялото тяло. Повечето хора го свързват с лицето, но то може да се появи и: 

 • по гърдите;
 • по гърба;
 • в зоните, в които има много мастни жлези. 

Повечето хора са запознати с така нареченото “пубертетско” акне, което в някои случаи може да отмине с времето и без да бъде третирано. Но все пак често и при него се налага лечение. Доцент Райкова обяснява, че има случаи на силно обострено юношеско акне, при които е наложително лечение по лекарско предписание . 

Има и друг тип акне, което се появява при възрастни хора вследствие на най-различни странични фактори. Според доцент Райкова такива могат да бъдат: 

 • автоагресията – когато човек сам опитва да третира първата появила се пъпка;
 • неправилно подбрана и използвана козметика – когато тя е тежка и не се премахва добре; 
 • наличието на хормонален дисбаланс; 
 • прием на анаболи и анаболни вещества. 

Независимо от типа на акнето, последващото развитие на състоянието му, зависи от три основни фактора: 

 • активност на мастната жлеза;
 • запушването на нейния канал; 
 • увеличена активност на бактериите, които причиняват акнето. 

Как се лекува акне? 

Доцент Весела Райкова споделя, че всяка терапия за лечение на акне следва да влияе едновременно на трите основни развиващи фактора, посочени по-горе. Това важи както за пубертетското, така и за възрастовото акне. На първо място, трябва да се потвърди от лекар, че кожното състояние е акне, преди то да се третира. Доцент Райкова подчертава нуждата от разбиране от страна на пациента, че ежедневната грижа за кожата е от изключителна важност за справяне с проблема. 

Трябва да знаете, че начина ви на живот също има значение. Именно заради това понякога може да се наложи включването на специална диета и намаляване на прием на вредни храни и напитки. 

Изключително важно е да разберете, че лечението на акнето се прави на база специално изготвен терапевтичен план и е строго индивидуално за всеки един човек.

От къде да започнем? 

Първата крачка е вашето желание да се справите категорично с това кожно състояние. След консултация с дерматолог (понякога и с други специалисти) се назначава индивидуална терапия. Добре е да знаете, че това може да се прави във всяка възраст. Единствената препоръка е бременни жени и хора, които пият медикаменти, предизвикващи фотосенсибилизация да не се подлагат на лечение, защото може да е противопоказно за тях. 

Лечение на акне в Amber Beauty Club 

Ние, в Amber Beauty Club разполагаме с някои от най-добрите дерматологични специалисти в България, които в практиката си редовно прилагат терапии за лечение на акне при различни хора. 

В зависимост от назначената индивидуална терапия можем да предложим множество варианти за лечение като: 

Лечението на акне е дълъг процес (може да продължи дори над две години) и се случва двустранно. Дерматологичните грижи са само едната страна на монетата. От вас като пациенти ще се изисква да спазвате препоръките за лечение относно: 

 • прием на храна;
 • ползване на козметика; 
 • прием на медикаменти; 
 • прилагане и честота на процедури за лечение. 

Направете първата крачка към справянето с акнето като запазите час за консултация при някой от нашите специалисти.