Живите цветове на есента рисуват впечатляващи пейзажи и много от нас с нетърпение прегръщат красотата на сезона. За някои обаче той е свързан с появата на алергии, които могат да помрачат насладата от този живописен период на годината.

В настоящата статия разглеждаме темата за есенните алергии, кои са основните причини за тях, често срещани симптоми. Предвидили сме най-важното за финал, а именно: как ефективно да управлявате есенните алергии, за да кажете “сбогом” на хремата и сърбящите очи час по-скоро.

Какво представляват есенните алергии и какво ги причинява?

Сезонните алергии, наричани още сенна хрема или алергичен ринит, са алергични реакции, предизвикани от алергени, които са във висока концентрация във въздуха през сезона на падащите листа. Представляват вещества, като прашец от някои видове растения, цъфтящи в края на август и началото на септември, различни спори на плесени и акари, дим, прах и други. Сенната хрема, например, позната още като алергичен ринит, е състояние, което протича с възпаление лигавицата на носа и се причинява именно от алергени.

Амброзията, по-специално, е основен алерген през есента, защото тогава е нейният цъфтеж. Растението отделя фин цветен прашец, който се разнася бързо от вятъра. Когато влезе в контакт с чувствителните лигавици на очите, носа или гърлото Ви, имунната система реагира и се появяват алергични реакции, като кихане, хрема и сърбеж.

Доц. д-р Весела Райкова, дерматолог в Amber Beauty Club, споделя: “Най-опасните алергени през есента са цветният прашец на плевелите, тревите и дърветата, както и мухълът, който се образува по мокрите листа. От плевелите, най-силно алергичен е прашецът на амброзията, който може да предизвика сериозни алергични реакции при хората, които са чувствителни към него. От тревите, най-често срещаните алергени са жито, овес, просо, пир и звездовидна трева. От дърветата, най-много цветен прашец отделят бреза, бук, дъб, габър, клен и липа. Мухълът се развива върху опадалите листа и други органични материали и може да бъде разнасян от вятъра или от разравянето на листата.”
Ако страдате от есенна алергия, е важно да предприемете всички възможни мерки, за да се предпазите от отключването и обострянето ѝ.

Симптоми на есенните алергии

Да се разпознае една есенна алергия не е никак трудно. Симтомите, които подсказват за наличието на такава, включват:

 • Кашлица, сърбеж в носа и очите, течащ или запушен нос, зачервени и сълзящи очи, възпалено гърло и дразнене на кожата
 • Изтръпване или сърбеж в устата
 • Свиване и стягане на дихателните пътища, подуване на гърлото или усещане за бучка в гърлото, затрудняваща дишането, шок и тежък спад на кръвното налягане, учестен пулс, обърканост, замаяност или загуба на съзнание (при тежки случаи на анафилаксия)

Типична реакция на организма при алергичните неразположения е повишената секреция на слуз от горните дихателни пътища.„За съжаление, алергичните тригери са почти навсякъде. Но има неща, които можем да направим, за да ограничим излагането на тези алергени.”, обяснява доц. Д-р Райкова.

За да различите есенната алергия от коронавирусна инфекция или други респираторни заболявания, трябва да имате предвид, че тя:

 • Не предизвиква повишена температура, загуба на вкус или обоняние, стомашно-чревно разстройство, гадене, повръщане или диария
 • Не се пренася от човек на човек и не изисква изолация или карантина
 • Може да се облекчи с приемането на антиалергични лекарства или назални спрейове
 • Може да се предотврати с избягването на контакт с алергените или с имунотерапия от сертифициран алерголог

Как да се справим със сезонните алергични неразположения

Ако имате някои от гореизброените симптоми, важно е да посетите алерголог за точна диагноза и назначаване на лечение. Междувременно следва да предприемете всички възможни мерки за ограничаване контакта с алергени и да подкрепите организма си, за да се справи с тях.

 • Информирайте се за поленовия календар: проверете кога са пиковите периоди на полените в район, в който живеете. В дните с високо насищане прекарайте повече време на закрито и не отваряйте прозорците.
 • Редовно почиствайте: поддържайте добра хигиена в дома и офиса с подходящите препарати може, за да сведете до минимум акарите и спорите на мухъл. Обръщайте внимание на места като килими, завеси и спално бельо.
 • Назално почистване: използвайте физиологичен разтвор за почистване на носа, за да премахнете алергените и да успокоите носните проходи.
 • Лична хигиена: ежедневно, след прекарано време на открито, вземайте душ, измивайте косата си и задължително сменяйте дрехите, с които стоите вкъщи. Само така може да отстраните полените, които са полепнали по вас.
 • Полезни храни: консумирайте лук и ябълки. Те съдържат кверцетин, който има антихистаминови свойства и може да помогне на хора с алергии. Подходящи са и цитрусовите плодове – осигуряват витамин С, който подпомага имунната система. Боровинките и джинджифилът, от своя страна, осигуряват така необходимите антиоксидантен и противовъзпалителен ефект и така облекчават симптомите на сезонните алергии.
 • Антихистамини: в аптечната мрежа се предлагат противоалергични лекарства, които са без рецепта. Те могат да облекчат неприятните усещания и дискомфорта. Важно е да се консултирате с Вашия лекар или алерголог преди да закупите какъвто и да е препарат.
 • Алергенна имунотерапия: при тежки алергии се провежда инжекционна терапия. Целта ѝ е да подпомогне тялото постепенно да стане толерантно към алергените.
 • Хранителни добавки: проучете естествени средства за защита като добавки с кверцетин, цинк, пчелен мед и други, които повлияват благоприятно алергиите.
 • Пречиствател на въздух и/или влагоуловител: мухълът и много други алергени виреят във влажна среда, затова е важно да поддържате дома си сух. Ефективен начин да го направите е да закупите влагоуловител. Това устройство изсушава въздуха във Вашия дом, което го прави непривлекателна среда за алергени. Когато купувате влагоуловител, вземете под внимание размера и влажността на стаята, в която искате да го използвате.

Заключителни препоръки от екипа на Amber Beauty Club

Есенните алергии са предизвикателство за много хора, но с добра информираност, превенция и комплексен лечебно-терапевтичен подход могат да бъдат ограничавани. Не се колебайте да се консултирате със специалисти, за да намерите най-подходящата за вас терапия, с която да дишате спокойно и да се наслаждавате на златната есен.