Съвети от д-р Янита Михайлова

Дълготрайността на поставения хиалуронов филър зависи от много фактори – както от вида и количеството на филъра, така и от скоростта на метаболизма на всеки пациент персонално. Според д-р Янита Михайлова, дерматолог в Amber Beauty Club, ако следваме няколко лесни съвета, можем да увеличим времето между отделните инжекционни терапии.

Инжектираната хиалуронова киселина е подобна на собствената ни хиалуронова киселина и с времето ензимът хиалуронидаза неизбежно разгражда и двете. Определени зони на лицето обаче са по-малко податливи на ензима спрямо други. Тъй като устата е зона с много добро кръвоснабдяване и най-динамични движения, филърите за устни имат тенденция да издържат най-кратко – от 6 до 12 месеца. Докато при дълбоко поставените филъри в скули, брада и слепоочия, ефектът може да продължи от 1 до 3 години.

Правилната хидратация увеличава трайността на хиалуроновия филър

Добрата и правилна хидратация на кожата е много важна за запазване нивото на влажност на инжектирания хиалуронов гел. Става дума както за професионални козметични процедури, така и за домашна грижа. Обособено податливи на дехридратация са зоните около очите и устните. Устните са полулигавица, при тях липсват потни жлези, а в някои случаи и мастните са твърде малко. Там хидратацията с глосове, балсами, кремове и всякакви поддържащи средства е просто задължителна. Сериозно отношение е необходимо и към слънцезащитните фактори в тези зони, тъй устните не образуват пигмент и не почерняват. Затова използването на балсами за устни с UV защита ще увеличи живота на поставения там филър.

Намалете кофеина и приемайте оптимално количество течности

Вероятно напомнянето за обилното приемане на течности е досадни, но въпреки това масово не се спазва от пациентите. Пийте вода, фрешове, възможно най-много течности ежедневно и намалете кофеин съдържащите продукти. Кофеинът е дехидратант и извежда водата от тялото, като води до дехидратация, както на кожата, така на цялото тяло. Ако сте прилежни с количеството течности, а прекалявате с кафето, със сигурност спомагате за по-бързото разграждане на хиалуроновия гел. Препоръчителното количество е около 30 мл на килограм телесно тегло.

Инжектирането на хиалуронова киселина през кожата стимулира образуването на нов колаген

Д-р Янита Михайлова препоръчва прием на хиалуронова киселина и колаген като хранителна добавка по индивидуално изготвена схема. Както и на антиоксиданти, витамини А, C, микроелементите цинк и селен. Колагеновият прием допринася за компенсиране на недостига на аминокиселини в храната. Всички се храним непълноценно, а някои аминокиселини имат пряко отношение към формирането на нов здрав колаген и към запазване структурата на хиалуроновата киселина.

„Съществува такъв феномен, който е научно доказан, че инжектирането на хиалуронова киселина през кожата стимулира образуването на нов колаген. Колкото по-добри и качествени аминокиселини приемаме, толкова повече допринасяме за по-дълготрайния ефект от хиалурона.“, обяснява дерматологът.

Избягвайте солариумите и спа процедурите със затопляне

Интензивната слънчева светлина и прекомерното излагане на топлина – сауни, парни бани, инфраред сауни и солариуми, водят до по-бързото разграждане на хиалуроновия гел. Интензивният спорт, засиленият метаболизъм, както и имунните заболявания, също скъсяват живота на гела.

Внимавайте за натиска върху зоните на инжектиране

Прилагането на по-голям натиск върху зоните, където е инжектиран филърът, през първите дни може да компрометира работата и на най-добрия лекар. Дълбокото почистване на лицето непосредствено след инжектиране, масажите и стоматологичните процедури, също засилват бързото абсорбиране на хиалуроновия филър.