Безценните съвети на д-р Янита Михайлова

Преходният период между лятото и есента винаги е предизвикателен за кожата, тъй като тя работи усилено, за да се адаптира към атмосферните промени. В предишните ни блог постове обяснихме колко е важно да възстановите водния баланс в клетките. Сега ще ви дадем насоки как да запазите влагата и свежестта на кожата за по-дълго време, защото през студените месеци тя има по-специфични нужди от грижа и съставки.

Всеки дерматолог най-добре знае тайната за красива кожа и има свои собствени изпитани трикове за красота. Д-р Янита Михайлова, дерматолог в Amber Beauty Club, разкри каква е ролята за здравето и сияйното излъчване на кожата  – на поддържащите процедури и хранителните добавки, на ритуалите сутрин и вечер в домашни условия. Къде грешим най-често в грижата и какво пропускаме?

Поддържащи процедури

За да имате красива кожа през всички сезони най-важното правило, според дерматолога д-р Янита Михайлова, е постоянството и регулярната грижа чрез поддържащи процедури. Терапиите могат да бъдат козметични, инжекциони или апаратни. И по-специално тези с хиалуронова киселина заради невероятната й способност да задържа влагата в дермата.

„Единият вариант е да я доставите на кожата чрез козметични хидратиращи процедури. Но преди това да почистим и ексфолираме с леки пилинги, които да изтънят роговия слой, за да се улесни проникването на хиалуроновите молекули в епидермалния слой.“, поясни д-р Михайлова.

Колко често да се прилагат и какви да са пилингите – зависи от програмата, която дерматологът е изготвил за пациента. Ако кожата  е по-груба и пореста, с по-тъмнен тен след лятото е препоръчително да се провеждат 2 пъти месечно, а ако кожата е суха и нежна – веднъж в месеца е достатъчно.

Следващата стъпка е директно инжектиране на хиалуронова киселина и нутриенти в по-дълбоките нива на  кожата под формата на биоревитализиращи коктейли, мезотерапия или чрез плазмотерапия PRP. Така дермалните клетки се активират да произвеждат нова тъкан колаген, еластин и хиалуронова киселина. Инжектирането на нутриенти в кожата трябва да е поне веднъж месечно, особено в първите месеци на есента и през студения период. Изборът на продуктите е според нуждите на кожата в момента. Ако има нужда от освежаване и събуждане, заедно с дерматолога могат да се подберат витамини, антиоксиданти, PRP или леки филъри с хиалуронова киселина

 

Апаратни процедури

Те са следващата фаза в поддръжката на кожата през есенния сезон, след като вече сме възстановили щетите от лятото. След като ексфолирате и хидратирате кожата, можете да продължите с лазери и радиочестотни апарати за третиране на съдове и пигментации, акне, фини линии и бръчки. Изборът е според специфичните проблеми, които ще бъдат третирани и след консултация с дерматолог, който да назначи персонална програма.

 

Хранителни добавки

Д-р Янита Михайлова съветва грижата за кожата през есента задължително да включва и прием антиоксидани, витамини и подходящи добавки с колаген и хиалурон. Тя обясни, че стандартните антиоксиданти са витамините А, С и Е и селен, които са подходящи за всеки тип на кожа. След прием в рамките на 2-3 месеца могат да се включат и хранителни добавки, които да съдържат Q10, ресвератрол, алфа липоева киселина, да се редуват с омега-3 и омега-6 мастни киселини. Защото са важни за изграждането на клетъчната обвивка, както и за мастния филм, който се образува. Комбинациите се подбират заедно с дерматолога.

 

Ритуали за домашна грижа

Според дерматолога д-р Янита Михайлова грешките, които се допускат в грижата за кожата са две групи. При сухите и чувствителни кожи има тенденция към твърде агресивно почистване на кожата, както и измиване с по-агресивни сапуни. Сухата и чувствителна кожа изисква по-специална и нежна грижа. Почистването трябва да става с емулсии водна основа. Мицеларната вода почиства мастните и водните депа без да травмира. Подходяща е за отстраняване на остатъци от грим. Могат да се използват спрейове с термална вода, които почистват остатъците от предходните продукти и едновременно успокояват кожата, като я подготвят за следващото поставяне на продуктите.

Д-р Михайлова силно препоръчва употребата на серуми при суха кожа, тъй като те имат способността да проникват по надълбоко заради по-малките молекули и да хидратират надълбоко. Задължително след серума се поставя крем, който да има добра маслена база, за да успокои и да подготви кожата за предстоящия ден или съответно през нощта.

При по-мазните кожи отново най-честата грешка е при почистването. Особено когато се използват разтвори на базата на спирт, които допълнително изсушават и травмират кожата, а в резултат тя започва да произвежда повече мастен секрет и да лъщи.

Лющенето на кожата и сухотата, както порите и акнето в комбинация с лъщящ ефект – са показатели за дехидратация. И в тези случаи трябва да се премине към по-нежни измиващи продукти и не толкова агресивни –  отново мицеларни и термални води, серуми и хидратанти, които да успокояват възпалената кожата.

 

Малките трикове и тайни на дерматолога

„Любим мой трик е поставяне на флакон с термална вода в хладилника, който впръсквам по кожата на лицето сутрин преди поставянето на основните продукти. Това изключително много събужда кожата, освежава я и стяга, а вечер действа почистващо“, сподели дерматологът д-р Янита Михайлова.

Друга нейна тайна е при хидратиране на тялото и лицето да напръсква предварително кожата с термална вода, и докато още не е попила, да нанася хидратращия продукт върху леко влажната кожа. Така продуктите се абсорбират по-пълноценно и в дълбочина.

 

Студените месеци и кожата

Д-р Янита Михайлова предупреждава да не пропускате слънцезащитата и употребата на по-плътни кремове, които да защитават кожата през деня от студа и вятъра. И да не забравяте също и да почистваме адекватно кожата вечер и сутрин, тъй като предстои един по-дълъг период в затворени и по-прашни помещения. Доброто почистване ще осигури повече кислород за кожата и няма да позволи натрупаните допълнително частици върху повърхността на дермата да запушват порите. Повече кислород означава и стимулация на регенеративните процеси, едно постоянно поддържане на свежо и щастливо излъчване.