Комбинацията от лазерни процедури, пилинги и мезотерапия осигурява най-мощен ефект

Доц. д-р Весела Райкова е водещ дерматолог със 17-годишна клинична практика, доцент към катедра по Медицинска микробиология към Медицински университет и завеждащ лаборатория по полово предавани болести.

Специално за кръга на Amber Beauty Club доц. Райкова разказва за най-ефективното лечение на пигментните петна по лицето и как да се предпазим от потъмняване на кожата.

КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ЗА ПОЯВАТА НА ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

Хиперпигменатцията е потъмняване на кожата на лицето и тялото поради струпване на меланин в определени участъци. Причинява се от прекомерното излагане на слънце или хормонален проблем в по-зряла възраст. Дължи се и на възпалителни процеси като акне, травма или прием на медикаменти, по-характерни за младежите.

СЪЩЕСТВУВА ЛИ ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ ХИПЕРПИМНЕТАЦИЯТА

По-рядкото излагане на UV светлина е първата стъпка за кожа без петна. На второ място препоръчвам използването на слънцезащитни продукти целогодишно. Те предпазват от поява на нови пигментации, но могат и да разграждат вече образувалия се меланин. Важно е регулярното им нанасяне – на всеки от 2 до 4 часа. Като допълнение може да се приложат специализирани продукти, съдържащи киселини, които да въздействат на пигментацията в различните слоеве на кожата. Подборът им изисква консултация със специалист.

МОДЕРНО ЛЕЧЕНИЕ

Терапията на пигментни петна включва избелващи средства, мезотерапия, PRP терапия, микронидлинг, химически пилинги, апаратни процедури. Комбинацията между няколко методики гарантира комплексен подход и по-добър резултат.

Пилингите, колкото и да звучат безобидни, трябва да бъдат контролирани, защото може да нанесат сериозни поражения при неправилното им използване. Като следваща стъпка или в комбинация с пилингите е прилагането на мезотерапия с избелващи средства, които достигат до по-дълбоките пигментирани слоеве на кожата

Лазерните терапии могат да са на основата на IPL системите или на фракционната микроплазма, която е последното нововъведение. Първите дават добра възможност чрез широк спектър на ултравиолетовото лъчение да се въздейства на различни по вид и дълбочина пигментации. Методът на фракционната радиочестотна микроплазма (Accent Prime RF Pixel) чрез аблация (излющване) разрушава пигмента дори и в голяма дълбочина. Като едновременно стимулира и формирането на нов колаген и еластин в кожата. Бързото възстановяване на тъканта се дължи на редуването на засегнати и незасегнати от лазера зони, наподобяващи малки мостчета. Процедурата завършва с вливане на коктейл от активни вещества като колаген, витамин C, хиалуронова киселина и растежни фактори. Te проникват в кожата през каналчетата и микротравмите, образувани от микроискрите.

ПРЕПОРЪКИ 

Комбинацията от лазерни процедури и химически пилинги осигурява най-мощен и бърз ефект.

За максимален резултат се налага неколкократно приложение на процедурите с предварително назначена медикаментозна терапия, която да потисне реактивността на клетките, отделящи пигмент и да намали възможността за възпалителна травма. Като допълнение се прилагат хидратиращи средства и терапии за съкращаване на възстановителния период и за още по-засилен ефект.