Косопадът е широкоразпространен естетичен проблем, който засяга както мъжете, така и жените. Проучвания показват, че по целия свят от косопад страдат 35 милиона мъже и 21 милиона жени.

Най-често алопецията, това е медицинският термин, с който е известно заболяването, се обостря след 40 годишна възраст. Въпреки това редица външни и вътрешни за организма фактори могат да предизвикат и по-ранни признаци на трайна загуба на коса. Причините за косопада са много и с разнообразно естество – наследствена обремененост, естествени процеси на стареене на организма, системна неправилна грижа за косата, продължително приемане на определени медикаменти, претърпяно лечение, оперативни интервенции, вирусни и бактериални инфекции и др.

За щастие днес са познати и се прилагат редица съвременни методи и процедури за превенция и лечение на косопада, както и за възстановяване на скалпа след загуба на окосмяването на главата. Едно от най-популярните и ефективни решения е мезотерапията.

В тази статия ще ви запознаем по-подробно с това какво представлява мезотерапията за лечение на косопад и защо е работещ метод за поддържане на здрава кожата на главата.

Какво представлява мезотерапията против косопад?

По своята същност мезотерапията е инжекционна процедура, която стимулира естествените регенеративни процеси в човешкото тяло. Тя е терапевтичен метод за лечение на различни кожни заболявания. Представлява  въвеждане на малки дози прецизно подбрани вещества директно в таргетираната зона.

Структурата на косата е непрекъснато подложена на неблагоприятни фактори като  стрес, тютюнопушене, алкохол, слънчева радиация, замърсяване и др. Те предизвикват изменения в структурата на косата и увреждат косъма. Именно тук идва мястото на мезотерапията, която има способността да действа превантивно и да възстановява. Това я прави ценно средство в лечението на косопад

За предотвратяване интензивната загуба на коса и стимулиране растежа на нова, мезотерапията използва комбинация от противовъзпалителни лекарства, витамини и подхранващи скалпа елементи. Лечебният коктейл от вещества се подбира индивидуално според състоянието и нуждите на всеки конкретен пациент. Това гарантира прилагането на персонален подход и постигането на високи резултати. Подготвеният комплекс от съставки се доставя в мезодермата с минимално инвазивно инжектиране.

Мезотерапията на скалпа за лечение на алопеция се препоръчва както за жени, така и за мъже. Обичайно дамите успяват по-рано от мъжете да забележат първите признаци на оплешивяване. За постигане на по-добри и бързи резултати и при двата пола е изключително важно лечението на косопада да започне възможно най-рано. Максималната ефективност при използване на този подход се достига след поредица от процедури и курс на лечение от няколко месеца.

Кога е подходящо да се възползвате от мезотерапия за косопад?

Истината е, че не е препоръчително да чакате поява на прогресиращи признаци на оплешивяване на скалпа, за да потърсите помощ и да вземете мерки. Хубаво е да използвате мезотерапията като превантивно лечение, още щом забележите и най-малки промени в състоянието на косата си. Разбира се, ако не сте сигурни в избора си, направете си консултация с дерматолог, за да ви постави коректна диагноза и да ви препоръча най-подходящите за вас медикаменти и процедури.

Ето и някои състояния, които са предпоставка за назначаване на мезотерапия срещу косопад:

 • Хормонални промени
 • Косопада поради неправилна диета
 • Бременност и кърмене
 • Прекомерно излагане на слънце
 • Стрес
 • Андрогенна алопеция
 • Ограничена алопеция
 • Дифузна алопеция

Какво включва лечението на косопад с мезотерапия?

Мезотерапията на скалпа притежава редица ценни предимства и подобрява качеството на косата, намалява косопада, а в някои случаи дори провокира растеж на нова коса. Процедурата се състои в повърхностно инжектиране на вещества в скалпа, които стимулират растежа на косата и намаляват косопада. Както споменахме по-горе, това са предимно противовъзпалителни лекарства, витамини, подхранващи вещества или богата на тромбоцити плазма.

По време на лечението малко количество от избраната формула за мезотерапия се инжектира директно в скалпа. Докато пероралните лекарства е необходимо да пропътуват през храносмилателната система преди да бъдат усвоени чрез кръвта, формулата за мезотерапия се доставя директно до фоликулите. Бързият транспорт умножава ефектите на формулата и може да осигури по-добри резултати от пероралните или локалните разтвори.

Какви са основните предимства на мезотерапията срещу косопад?

Въпреки че вече споменахме основните ползи от мезотерапията при косопад, си струва да обърнем внимание на конкретните ефекти от процедурата.

 • Стимулира космените фоликули – космените фоликули са част от кожата и мястото, към което е прикрепен всеки кичур коса. Във всеки фоликул се крие мастна жлеза, която поддържа скалпа хидратиран и добре подхранен чрез отделяне на естествени масла, произведени в тялото. Мезотерапията стимулира тези космени фоликули с малки игли, задействайки растежни фактори от кератиноцитите, които са от ключово значение за подсилването на растежа и възстановяването на косата.
 • Сигурно, безболезнено и безопасно – в сравнение с инвазивното, хирургично лечение на загубата на коса, мезотерапията е неинвазивен и безболезнен подход.
 • Повишаване на имунитета на скалпа – освен че насърчава възстановяването на косата и се подмладяват космените фоликули, мезотерапията може цялостно да подмлади скалпа. Той представлява кожни слоеве с повече кератиноцити и растежни фактори, които помагат за израстването на по-дълга, по-плътна, по-здрава коса на главата. Чрез убождане на скалпа с миниатюрни игли мезотерапията засилва ангиогенезата или появата на нови кръвоносни съдове от съществуващи, както и васкулогенезата – развитието на напълно нови кръвоносни съдове.
 • Лекува възпаления – възпаленията на скалпа биха могли да се изразят в сърбеж и други симптоми. Това състояние може да бъде причинено от пърхот, псориазис или фоликулит, при които космените фоликули са силно увредени и възпалени. Процедурата успешно редуцира риска от възпаление на скалпа чрез терапевтично подобряване на състоянието, поддържайки здравословна среда за растеж на косата.

Спрете загубата на коса в Amber Beauty Club

В Amber Beauty Club можем да предложим висококачествена мезотерапия, извършвана от лицензирани и опитни специалисти. Позволете ни да ви помогнем с решението на този проблем и се насладете на здрав скалп, буйна и гъста коса и високо самочувствие.