Акнето е сред най-често срещаните дерматологични заболявания. Представлява възпалителен процес на косменомастния фоликул и основно засяга лицето, гърдите и гърба, т.е. себорейните области (зони, в които мастните жлези са в най-голямо количество). Появата на акне е следствие от 3 основни причини: хиперсеборея, хиперкератинизация и възпалителна реакция – проникване на бактерии в космения фоликул (Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus). Различават се невъзпалително или комедонно акне (комедони, микрокисти) и възпалително акне (папули, пустули, нодули), което често оставя постоянни белези. Необходимо е да се подберат подходящи процедури и да се състави индивидуална програма за лечение в зависимост от вида на акнето.

Допълнителна информация

Факторите за развитието на акнето се делят на екзогенни (медикаменти, професонална среда, козметика, стрес) и ендогенни (наследственост, хормонални нарушения, тумори, връзка с менструален цикъл, синдром на поликистозните яйчници и др.). Акнето се стадира най-общо на 3 степени в зависимост от развитието на възпалителния процес и наличните обривни единици:
Леко – без възпаление, характеризира се с наличие на отворени и затворени комедони.
Умерено – при умереното акне има множество отворени и затворени комедони, папули, пустули, както и възпалителен процес.
Тежко – характерни са изразените папули, пустули, нодули, кисти, тежък възпалителен процес, цикатрикси, а също и постлезионални хиперпигментации.

Най-често срещаната форма е Аcne vulgaris, която се появява в пубертета и е хормонално обусловена. С напредване на възрастта акнето изчезва при повечето хора, но ако отсъства адекватно лечение, проблемът може да се задълбочи. Acne vulgaris включва следните форми: Acne comedonica (отворени и затворени комедони), Acne inflamatori (инфламаторни лезии), Acne conglobata (ретенционни лезии), Acne excoriee (в резултат на механично разчопляне от страна на пациентите), Acne medicamentosa (предизвиква се от различни медикаменти, кортикостероиди, анаболни стероиди и др.). Аcne neonatorum е характерно за новородените и изчезва до 2-3 месеца. Причината са хормони, предадени от майката в плода, а рискът от развитие на акне в по-късна възраст е голям. Макар и по-рядко, при излагане на слънце се наблюдава т.нар. Mallorca аcne, за което е характерна повишена поява на комедони. Тежка форма на акне е Acne fulminans, което протича с висока температура, мускулна слабост и кисти и отклонения в кръвната картина на пациента. Напоследък се наблюдават все повече случаи на т.нар. Adult акне (възрастово акне), което засяга предимно жени над 20-годишна възраст. Основен фактор за появата на възрастовото акне е стресът, който е неизменна част от днешното ежедневие.

Лечението на акнето включва специално изготвен терапевтичен план и е строго индивидуално за всеки пациент.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

Всякаква

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Лице

Тяло

Методи

  • Апаратна диагностика
  • Апаратни процедури
  • Козметични терапии
  • Химичен пилинг
  • Инжекционна терапия

Период на възстановяване

  • До 6 месеца

Противопоказания

  • Бременност
  • Прием на медикаменти, предизвикващи фотосенсибилизация.

Провеждане

Периодът на лечение на акне е строго индивидуален. Необходимо е стриктно спазване предписанията на дерматолога относно хранене, използване на козметични средства, медикаменти и последователност от процедури. Видимо подобрение се наблюдава до 6 месеца, като независимо от овладяване на възпалителния процес, лечението трябва да продължи в следващите 2 години.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.