Косопадът е често срещано състояние в дерматологичната практика, като степента му варира от напълно физиологичното падане на косми и заменянето им с нови, до пълна загуба на коса, известна като алопеция. За патология се счита загубата над 120 косъма на ден. От косопад са засегнати по-често мъжете, но в периода на менопаузата при жените също се наблюдава сериозно разреждане на косата. Причините за алопеция са различни, но сред основните са хормонален дисбаланс, стрес, недостиг на важни за организма витамини и др. Основни фактори водещи до падане на косъма е нарушеното кръвоснабдяване, намален приток на кислород и липсата на важни за косъма нутриенти. Специалистите трихолози отличават следните видове алопеции: андрогена алопеция (най-често срещаната), алопеция ареата (кръгова алопеция), цикатрициална алопеция, дифузна алопеция и др.

Освен за подмладяване на кожата терапията с богата на тромбоцити плазма успешно се прилага и за възстановяване растежа на косата. Плазмолифтинг представлява миниинвазивна процедура, при която се използва собствена плазма от пациента, с много висока концентрация на тромбоцити и растежни фактори. За процедурата се използва минимално количество от собствената кръв на пациента – около 10 мл. Чрез центрофугиране се извличат тромбоцитите, които се инжектират на дълбочината на космения фоликул. Доказано е, че терапията стимулира клетъчни процеси, в резултат на което се подобрява растежа на косъма. Освен това се ускорява ангиогенезата (създаване на нови кръвоносни съдове), което стимулира микроциркулацията и ревитализацията на космения фоликул.

Допълнителна информация

Плазмолифтинг е съвременна процедура с отлични резултати при дифузно разреждане или загуба на коса. Терапията ускорява процесите на тъканна регенерация в скалпа, подобрява кръвоснабдяването и оздравява клетките в космения фоликул, което води до израстване на силни и здрави косми. Клиничните изследвания са категорични за ефективността на терапията. Чрез нея в третираната област се инжектират необходимите за нормалния растеж на косъма аминокиселини, витамини и минерали. В същото време убожданията подобряват кръвообращението на скалпа, което води до ускоряване доставката на ценни за космения фоликул нутриенти.

ВРЕМЕТРАЕНЕ

До 60 мин. за всяка процедура.
За оптимален ефект са препоръчителни минимум 3 процедури през 1 месец.
Като поддържаща терапия са необходими до 2 процедури годишно.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

18+

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Скалп

Методи

 • Клинични изследвания
 • Апаратна диагностика
 • Инжекционна терапия
 • Апаратни процедури

Период на възстановяване

 • До 3 дни след процедурата.
 • Възможно е третираната зона да се усеща по-топла, което е следствие от извършената биостимулация.
 • Видим резултат се наблюдава до 3 седмици след първата процедура.

Противопоказания

 • Бременност
 • Кърмене
 • Заболявания на кръвта
 • Нарушения в кръвосъсирването
 • Инфекциозни заболявания
 • Онкологични заболявания

Провеждане

Преди процедурата не бива да се консумират мазни храни, а по време на третирането косата и скалпът трябва да са чисти. Самата процедура протича на няколко етапа. Първоначално дерматологът взема кръв от вената на пациента в специална епруветка. Следва центрофугиране, при което се отделя тромбоцитна автоплазма. Предварително подготвената плазма се изтегля и поетапно се инжектира в третирания участък. Поне 24 часа след процедурата е противопоказано измиването на скалпа, за да се избегне риск от инфекция.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

 • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
 • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.