Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата, свързано с дилатиране на кръвоносните съдове по лицето. Засяга около 10% от хората на възраст 30–50 години, по-често се среща при жените и при по-светъл тип на кожата. Тежките форми на розация са сравнително редки и засягат предимно мъжете. Типичните симптоми на заболяването са дифузно зачервяване на бузите, брадата, носа и челото, понякога с оток, парене, сърбеж, видими разширени капиляри или очно възпаление. Развитието на розацеята преминава през няколко стадия, които изискват таргетирано лечение.

Комбинацията от локални средства, процедури, медикаменти, специализирана козметика и промяна в навиците на пациентите са в основата на повлияване на розацеята. Изключително важна е ранната и точна скенер диагноза. Чрез 3D висококачествено изображение се изследват дълбоките кожни слоеве – разширени кръвоносни съдове, пори, скрита пигментация, хидратация по зони и други параметри. С помощта на последно поколение лазер се третират с прецизност видимите разширени капиляри и дифузното зачервяване, причинени от заболяването. Изборът на терапия е строго индивидуален за всеки пациент и е съобразен със стадия на розацея.

Допълнителна информация

Основната причина за поява на заболяването е наследствеността. Други фактори са имунната реакция към Bacillus oleronius при хора страдащи от розацея, както и нелекувана инфекция с Helicobacter pylori, която води до по-често обостряне на заболяването. Установена е и ролята на Demodex folliculorum – микрокърлеж, който обитава косменомастния фоликул в зоната на бузите и носа и също има отношение към развитието на розацеята. В последните години се обсъжда и ролята на Cathelicidin – протеин, водещ до поява на зачервяване и оток.

 

Стадии на розацеята
Подтип 1: Еритемо-телеангиектатична розацея
Характеризира се с пристъпно центро-фациално зачервяване, видими дилатирани кръвоносни съдове, чувствителност, парене и оток на кожата. Много често се наблюдават сухота, загрубяване и десквамация.
Подтип 2: Папуло-пустулозна
Във втория стадий към дифузното зачервяване на кожата се прибавят и периодично активиращи се подобни на акне промени. Кожата е мазна, с висока чувствителност и усещане за парене. Появяват се видими разширени капиляри и плаки по лицето.
Подтип 3: Фиматозна розацея
Тази фаза е рядко срещана, характеризира се с видими уплътнения по кожата на лицето и дилатирани капиляри. Кожата е мазна, с разширени пори. Тежката форма е т.нар. ринофима – разрастване на тъканите на носа.
Субтип 4: С очно засягане
Преди години се смяташе, че очната розацея е усложнение на тежките форми на заболяването. Днес очната розацея е приета за индивидуално състояние, което протича само със засягане на окото и без кожни промени по лицето. Пациентите усещат раздразненост, парене, сухота и сърбеж в очите.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

25+

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Лице

Очи

Шия

Деколте

Методи

 • Клинични изследвания
 • Апаратна диагностика
 • Медикаментозно лечение
 • Специализирана медицинска козметика
 • Апаратни процедури
 • Eпидермална ексфолиация

Период на възстановяване

 • До 12 месеца.

Противопоказания

 • Бременност
 • Кърмене

Провеждане

Периодът на овладяване на розацеята е строго индивидуален. Необходимо е стриктно спазване предписанията на дерматолога относно хранене, използване на козметични средства, медикаменти и последователност от процедури. Видимо подобрение в зависимост от стадия на розацея се наблюдава до 12 месеца, като независимо от овладяването на възпалителния процес, лечението трябва да продължи в следващите 2 години.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

 • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
 • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.