В зависимост от причинителя кожните инфекции се делят на вирусни, гъбични и бактериални, които се характеризират с различна клинична картина, симптоматика и дискомфорт, който ги съпътства. Кожните инфекции могат да доведат до трайни здравословни усложнения и изискват комплексна програма за лечение, както и периодични контролни изследвания и прегледи.

Допълнителна информация

Вирусни инфекции

Най-често срещаните вирусни инфекции са Herpes simplex тип 1 и Herpes simplex тип 2. За тип 1 е характерно, че причинява неприятните сърбящи мехурчета по устата. Обикновено се проявява при отслабване на имунната система и стрес. Тип 2 засяга гениталиите и се предава по полов път. Заразяването с тип 1 е предимно в детска възраст, а с тип 2 – през периода на пубертета. След заразяване вирусът остава за цял живот в латентно състояние в ганглиите на гръбначния мозък. Активирането му е провокирано от стрес, травма, менструален цикъл, слънчева светлина или заболявания.

Вирусът на варицела-зостер причинява заболяванията варицела и херпес зостер. Варицелата е проява на първична инфекция с вируса в детска възраст и се характеризира с генерализиран везикуларен екзантем. Херпес зостер възниква вследствие реактивиране на вируса, който след прекарването напървичната инфекция остава да персистира в спиналните ганглии. Появява се при по-възрастни хора и протича с фебрилитет, поява на отделни, сливащи се везикули, придружени със сърбеж и болка.

Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции са широко разпространени, засягат повърхностните слоеве на кожата и ноктите, причиняват се най-често от дерматофити и Candida. Разпространяват се индиректно от човек на човек при ползване на общи бани, басейни, кърпи и дрехи, ходене бос на обществени места, както и от животни. Гъбичките на краката са една от най-често срещаните инфекции, с 3основни клинични форми: интертригинозна форма (между 3-ти и 4-ти пръст и между 4-ти и 5-ти пръст на единия или двата крака, като се наблюдава силенсърбеж особено при затопляне и изпотяване на ходилата), хиперкератотична (зачервяване и залющване на кожата в областта на петите и свода на ходилото)и дисхидротична форма (образуване на мехурчета, пълни с течност и характерен силен сърбеж). Онихомикозата е гъбична инфекция, засягащаноктите на краката или ръцете. Инфекцията започва от свободния нокътен ръб и се наблюдава постепенно задебеляване на нокътната плочка. Колкото по-рано пациентите се консултират с дерматолог, толкова по-лесно ще се овладее заболяването. При ингвиналната епидермофития се наблюдават едно или няколко червени петна в областта на вътрешната част на бедрата, които нарастват постепенно, избледняват в центъра, а ръбът е леко надигнат, зачервен и залющен. Инфекцията протича със силен сърбеж, особено при затопляне. За дерматомикозата на кожата са характерни единични кръгли или овални петна, които увеличават размера си с различна скорост, като типичен е активният ръб на лезиите при избледняващ център. Причинителят на повърхностната кандидоза е част от нормалната флора на организма. Предразполагащите фактори за развитието на кандидоза са диабет, тумори, HIV инфекция, широкоспектърни антибиотици или кортикостероиди. Засяга кожата и лигавиците на устата и вагината. Candida albicans е най-честият причинител, но също C. tropicalis, C. parapsilosis  и др.

Бактериални инфекции

Нарушаването на равновесието в микробиома на кожата води до появата на кожни инфекции (пиодермии). Делят се на стафилококови, стрептококови и инфекции, причинени от други бактерии, най-често грам-негативни. Фактори за развитие на инфекция са: наранявания, предшестващо кожно заболяване, лоша хигиена, нарушения в имунитета, диабет и др. Някои от кожните бактериални инфекции отзвучават сами, но повечето са упорити и без лечение могат да доведат до сериозни последици.

Инфекциозните причинители не са разположени само по повърхността на кожата, а навлизат в космените фоликули, потните и мастните жлези. Някои области на кожата, като слабините, аксиларните гънки и гънките между пръстите на краката, имат по-висока температура и влажност. Тези зони са обитавани от микроорганизми, предпочитащи влажни условия, като грам-отрицателни бактерии, S. аureus и Corynebacter. Други области, характеризиращи се с висока плътност на мастните жлези, са обитавани от липофилни микроорганизми, като Propionibacterium и Malassezia.

Стафилококовите инфекции на космения фоликул са: остиофоликулит или повърхностен фоликулит, който засяга само отвора на космения фоликул, дълбок фоликулит – ангажира целия космен фоликул, фурункул – възпалението се разпространява субкутанно и се наблюдава уплътнен, болезнен, червен възел, 1-2 см в диаметър, и карбункул – обединяване на множество фурункули, болезнена възпалителна маса, отделяне на гной и влошено общо състояние с температура, втрисане и болка.

Импетиго е сред често срещаните стрептококови инфекции, засяга повърхността на кожата и от нея страдат предимно деца. Еризипелът обаче е сериозна стрептококова инфекция, която достига долна дерма и хиподерма, ипри липса на адекватно лечение може да доведе до тежки усложнения.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

16+

Лечение на деца на възраст под 18 години се извършва само със съгласието на родител.

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Лице

Тяло

Скалп

Методи

  • Клинични изследвания
  • Медикаментозно лечение
  • Апаратна диагностика
  • Апаратни процедури

Период на възстановяване

  • 6-18 месеца

Противопоказания

  • Необходимо е точно диагностициране на инфекция и общото състояние на пациента, за да се определят противопоказанията.

Провеждане

Периодът на лечение на съответната инфекция е строго индивидуален. Необходимо е стриктно спазване предписанията на дерматолога относно използване на медикаменти, козметични средства и последователност от процедури. Видимо подобрение се наблюдава до 18 месеца, като независимо от овладяването на инфекцията, лечението трябва да продължи в следващите 2 години.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.