Певецът Майкъл Джексън, спортният коментатор Джо Роугън, моделът Уини Харлоу, родните звезди от телевизионния екран Ники Илиев и Кристина Верославова – сигурно се питате какво е общото между тези известни личности? Освен че са познати на обществеността, всички те са обединени от диагнозата “витилиго”, за която се говори все по-открито. Тези смели хора успяват да изградят своята кариера и положителен имидж въпреки витилигото, което се оказва трамплин, а не пропаст.

Витилиго, известно още като левкодерма или болест на белите петна, е хронично автоимунно заболяване, което причинява депигментация на кожата на тялото. Според Американската академия по дерматология (AAD), витилигото се среща при около 0,5-2% (около 70 млн. души) от световното население и засяга еднакво както мъжете, така и жените.

Депигментационните петна (или бели петна), причинени от витилиго, имат поразителен и ясно разграничим ефект върху по-тъмната кожа на тялото и лицето, създавайки сериозни психологически проблеми. Макар самото състояние да не е заразно, нито опасно по какъвто и да било начин за околните, все още продължава да има стигма около него, в голяма степен поради неразбиране на същността на състоянието и правилната грижа.

На следващите редове може да прочетете повече за причините за възникване на витилиго, какви терапевтични процедури могат да помогнат за смекчаване на външните симптоми, каква грижа изисква кожата с витилиго през горещия летен сезон и още полезни съвети от водещия дерматолог в сферата на клиничната и естетична дерматология д-р Самер Шокър.

Какво знаем за витилиго – клинична картина и причини за състоянието

Витилиго е едно от кожните заболявания, характеризиращо се с кръгли депигментирани петна, които се отличават най-вече по цвета си. Може да засегне всяка възраст и пол, да се развие с бавно прогресиращ ход, но може да има и бързо прогресиращ курс. Установено е, че витилигото е най-честата причина за депигментация в световен мащаб.

Към момента се знае, че витилиго може да засегне всяка част от кожата и понякога се разпространява, обхващайки цялото тяло. Поради естеството си, то може да причини психологически и емоционален дискомфорт. Това го превръща в предизвикателство, особено при хора с тъмен цвят на кожата.

А как започва всичко?
Няма определена възраст, в която се появява състоянието. Установено е, че приблизително половината от случаите се диагностицират или в детството, или преди 20-годишна възраст.

Днес изследователите знаят, че витилиго е автоимунно заболяване, при което тялото унищожава части от себе си. Според д-р Мишел Родригес, MBBS, дерматолог в частна практика в Мелбърн:

„Това се случва, когато част от имунната система започне да атакува и убива пигментните клетки – меланоцитите – в кожата, което води до образуването на бели петна.“

Причини за развитие на витилиго

Генетични фактори – Въпреки че в повечето случаи витилигото се появява спорадично, около 15-30% от пациентите имат роднини първа линия със същото състояние. При такива данни може да се говори за наследствена обремененост.

Биохимични фактори – Има две основни биохимични промени, свързани с витилиго. Първата е повишен синтез на тетрахидробиоптерин, кофактор на тирозин хидроксилазата, което води до повишени нива на катехоламини. Втората е повишено ниво на хидроген пероксид в епидермиса, който е токсичен за меланоцитите, т.е. води до тяхното разрушаване.

Автоимунни фактори – образуване на цитотоксични антитела срещу меланоцитите, които също ги унищожават. Автоимунен означава, че тялото насочва имунната система към самоунищожение, в случая към меланоцитите – човешките пигментни клетки.

Знаете ли, че…? Всички хора имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при хората с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент.

Неврологични фактори – тъй като лезиите при витилиго често следват дерматомен модел се предполага, че неврохимичен агент има участие в разрушаването на меланоцитите.

Дефицити в системата на меланоцит – растежния фактор

Може ли витилиго да се излекува?

За съжаление отговорът е “не”, до момента няма лек за витилиго. Има някои лекарства, които могат да помогнат за възстановяване на цвета на кожата. Тяхната ефективност зависи от конкретния случай и от това колко тежка е загубата на пигментация. Употребата на лекарствени средства се назначава единствено и само от специалист, затова не прибягвайте към самолечение. За различните степени на загуба на пигментация може да прочетете повече в другата ни статия “Каква е причината за хипопигментацията и как се лекува.

Поради временния и неясен ефект на медикаментозното лечение, все повече хора с витилиго се доверяват на апаратни процедури, като фототерапия и лазерна терапия, които са ефективни за възвръщане цвета на кожата. Този процес изисква многократни процедури, които могат да доведат до репигментация на засегнатите участъци и подобряване на общото състояние.

Видове терапевтични процедури при витилиго

При широко разпространено витилиго може да се приложат естетични решения за равномерен тен на кожата чрез възстановяване на цвета (репигментация) или елиминиране на останалия цвят (депигментация) в кожата Ви.

Когато трябва да се прецени коя от различните терапевтични процедури да бъде приложена, това зависи основно от местоположението на белите петна. Според този критерий се срещат пет вида витилиго:

 1. Фокално витилиго – локализирано единствено петно или ограничена група от петна.
 2. Генерализирано витилиго – локализирани симетрични петна, разположени случайно върху по-голямата част от кожата.
 3. Акрофациално витилиго – локализирани петна върху крайниците, ръце и ходила, с разпространение или без разпространение по лицето.
 4. Локализирано витилиго – локализирани бели петна върху една или две отделни части на тялото, например на единия крак или на едната ръка, подобно на дерматом.
 5. Универсално витилиго – депигментацията е с тенденция към покритие на цялото тяло на човек.

Следващата стъпка в терапевтичния подход е избор на комплекс от процедури, които могат да се приложат според индивидуалното състояние. Представяме Ви актуалните решения в областта на естетичната дерматология и грижа по препоръка на д-р Самер Шокър, дерматолог в Amber Beauty Club.

Депигментация

Депигментацията включва изсветляване на останалата част от кожата на тялото или лицето, за да прилича на частите с бели петна. Провежда се чрез прилагане на лекарствени средства върху пигментираните участъци от кожата, включително лицето, ръцете и краката, докато съвпаднат с тези без пигментация.
Някои хора, които са устойчиви на медикаментозна терапия, може да бъдат насочени за Nd:YAG лазер, който се използва за елиминиране на пигментираните клетки, причинени от витилиго.

Фототерапия

Най-ранните данни за използване на фототерапия за лечение на кожни заболявания датират от преди повече от 3500 години в Индия и Египет, където слънчевата светлина и погълнатите семена или растителни екстракти са били използвани за лечение на витилиго и „левкодерма“.

Модерната ера на фототерапията започва през 19 век, начело с Даунс и Блънт, които демонстрират през 1877 г., че терапията със слънчева светлина има способността да убива антраксните бацили. Истинската съвременна фототерапия обаче придобива по-широка популярност с носителя на Нобелова награда от 1903 г. Нилс Райберг Финсен, който използва филтрирана слънчева светлина при лечението на лупус вулгарис.

Обратно в настоящето, фототерапията е метод, който работи за възстановяване цвета на кожата и при витилиго. Тя използва ултравиолетова светлина – същият тип светлина, който се среща в естествената слънчева светлина – която е специално филтрирана, за да достави само тези дължини на вълните, които са най-полезни за стимулиране на репигментацията.

Излагането на тези фокусирани ултравиолетови лъчи, наречени UVB лъчи, може да увеличи броя на меланоцитите в областите на кожата, засегнати от витилиго, и да предотврати образуването на нови бели петна.

От друга страна, комбинирането на псорален (psoralen) с ултравиолетови А лъчи (UVA) третира големи участъци от кожата с витилиго. Този метод е ефективен за хора с петна на главата, шията, торса, горната част на ръцете и краката.

Фототерапията може да се прилага при деца или възрастни, ако:

 • Локалните средства за лечение не са подействали.
 • Витилигото е широко разпространено по тялото.
 • Витилигото оказва значително влияние върху качеството на живот. Д-р Самер Шокър споделя, че фототерапията, особено когато се комбинира с други лечебни подходи, има положителен ефект върху витилигото. Този тип лечение понякога се нарича PUVA.

Лазерна терапия

Лазерната терапия представлява насочване на силно фокусиран лъч UVB светлина към участък от кожата. Дерматолозите насочват лазера директно върху изсветлените участъци. UVB светлината може да стимулира репигментацията на кожата, възстановявайки цвета на белите петна.

Тази процедура е безболезнена и може да се приложи за по-малко от половин час. Обикновено са необходими няколко сесии за постигане на желаните резултати, като дерматолозите определят точния брой според степента на увреждане. В тази категория най-широко приложим и ефективен е ексимерният лазер. Многобройни проучвания показват, че лечението с ексимерен лазер е най-ефективният начин за лечение на витилиго. Лечението устойчиво постига 80 до 100 процента репигментация на лицето и 60 процента на тялото. Има данни за по-ниска ефективност върху ръцете.

Други форми на лазери включват:

 1. Къс импулсен CO2 лазер.
 2. Erb:YAG лазери: Съобщава се, че както Er:YAG лазерът, така и CO2 лазерът подобряват репигментацията, когато се комбинират с NB-UVB. Използването им е за предпочитане, тъй като причиняват по-малко термично увреждане и намаляват риска от белези.
 3. Фракционни лазери: Подобряват резултатите от репигментацията като допълнителна терапия за NB-UVB.
 4. Ti: Сапфирени лазери: Този лазер може да бъде толкова ефективен, колкото ексимерните лазери и са полезна алтернатива в някои случаи.

Грижа за кожата с витилиго през лятото

Витилигото може да бъде неприятен спътник в ежедневието, но има стъпки, които може да предприемете за контролирането му. Ето какво съветва д-р Самер Шокър да правят хората с витилиго през лятото.

Употреба на слънцезащитни продукти

Слънчевото изгаряне е реален риск, ако имате витилиго. Трябва да пазите кожата си от слънцето и да избягвате посещение на солариум.

Когато кожата е изложена на слънчева светлина, тя произвежда пигмент, наречен меланин, за да я защити от ултравиолетовата светлина. Ако имате витилиго, в кожата Ви няма съхранен достатъчно меланин, така че тя не е защитена. Поради това винаги нанасяйте слънцезащитен крем с висок фактор, в идеален случай SPF 30 или повече, за да се предпазите от слънчево изгаряне и дълготрайно увреждане.

Това е особено важно, ако имате светла кожа. Прилагането на слънцезащитни продукти трябва да се повтаря на всеки 2-3 часа за най-добра защита и да се прави целогодишно.

Защитата на кожата Ви от слънцето също ще означава, че няма да почернявате толкова много. Това в известна степен ще уеднакви цвета на кожата Ви с тази на местата, засегнати от витилиго, правейки го по-малко забележимо.

Витамин D

Ако кожата Ви не е изложена на слънце редовно, тогава има повишен риск от дефицит на витамин D. Неслучайно го наричат “слънчевият витамин” – той е от съществено значение за поддържане на костите и зъбите здрави.

Слънчевата светлина е основният източник на витамин D, но при витилиго директното излагане под лъчите не е препоръчително. Поради това може да се действа превантивно в посока осигуряване на активна форма на витамин D.

Цялостна грижа за организма

“Обърнете внимание на имунната си система и поддържане на здравословен начин на живот. Витилигото е автоимунно заболяване. За контролирането на този тип заболявания е от фундаментално значение да намалите стреса и да се храните пълноценно, като си осигурявате всички необходими витамини, минерали, пробиотици, ензими и други хранителни вещества.”, казва д-р Самер Шокър.

Финални думи от Amber Beauty Club

В Amber Beauty Club синхронизираме актуални познания с подходящите продукти и процедури, за да видим отново усмивката на лицето Ви. Дори да имате витилиго, това не е никаква причина да губите самочувствието си. И с него може да изглеждате прекрасно, да се чувствате удобно в тялото си, а ние знаем как да постигнем това, скулптурирайки тяло, лице и душа в едно симетрично и красиво цяло. Първата стъпка към правилната грижа е да запазите час за дерматологична консултация. Свържете се с нас още днес.