С настъпването на топлите месеци температурите се покачват, активността ни се увеличава, дрехите в гардероба ни се сменят. Докато с нетърпение очакваме лятото заради всичките му хубави моменти, се налага да обърнем внимание и на едно не толкова приятно явление, което ни носят високите градуси – изпотяването.

Онези неприятни петна

Температурната регулация е естествен и жизненонеобходим процес за нашето тяло, чрез който то се адаптира към външните условия. Чрез потта се изхвърлят ненужни вещества. Тъй като през лятото приемаме повече течности и се движим повече, обмяната на веществата се засилва, а заедно с нея се увеличава и изпотяването. Петната по дрехите и неприятният мирис обаче могат сериозно да повлияят на психиката, самочувствието и социалната ни изява. Как да се справим с това е въпрос, който е особено актуален в началото на всеки топъл сезон.

Хиперхидроза. Що е то?

Макар че отделянето на пот е нормален за организма процес, при някои хора, в някои ситуации то е много по-интензивно. Изпотяване, което надхвърля нормата, се нарича хиперхидроза. Хиперхидрозата представлява свръхактивност на потните жлези и най-често се проявява в областта на дланите, ходилата и подмишниците, а в някои случаи обхваща цялото тяло. Смята се, че от това състояние страдат около 2–3% от хората. Дели се условно на първична фокална хиперхидроза, при която нервите, подаващи сигнал към потните жлези, реагират прекомерно; и вторична хиперхидроза, която може да е следствие от диабет, менопауза, проблеми с щитовидната жлеза или сърцето, ниска кръвна захар, инфекции. Свръхизпотяването често се проявява в моменти на по-силни емоции и по този начин причинява значително неудобство.

Козметичната индустрия предлага стотици продукти, с които можем да третираме изпотяването. Хиперхидрозата обаче трудно може да бъде овладяна с дезодоранти. Те облекчават и замаскират състоянието, но не го премахват. Как тогава да подходим към този деликатен проблем?

Ботокс в борбата с прекомерното изпотяване

Ботулиновият токсин, по-известен като ботокс, е един от основните играчи на сцената на естетичната дерматология. Той представлява невротоксичен протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum и сродни видове бактерии. Действието му се изразява във временно блокиране на нервните сигнали, които се изпращат към мускулите, в резултат на което те не се съкращават толкова често, колкото обикновено. Бръчките се изглаждат и намаляват, а появата на нови се предотвратява. Най-често ботоксът се използва за освежаване и ремоделиране на лицето, особено в зоните между веждите, на челото и около устата. Резултатите от прилагането на ботулиновия токсин са бързи и ефективни.

Освен заради всепризнатите му естетични ползи, ботоксът все по-често се използва и за други медицински процедури, например в областта на неврологията, офталмологията и стоматологията. Той е силен съюзник на дерматолозите и в борбата с изпотяването. Когато се прилага като терапия срещу хиперхидроза, ботулиновият токсин се инжектира с много малка игла в засегнатите зони. Там той временно блокира нервните сигнали, които отговарят за изпотяването, и пречи на потните жлези да произвеждат твърде много пот. Процедурата е кратка, безболезнена и дава много добър резултат при повечето хора. Трайността на ефекта е между 6 и 12 месеца, след което нервните сигнали се възстановяват.

Докато употребата на ботокс за намаляване на изпотяването е по-позната на потребителите и се практикува отдавна, приложението на радиочестотния микронидлинг е иновация в тази област, която дава качествено нови резултати.

Хиперхидроза и Morpheus8

Morpheus8 е система, която комбинира действието на радиочестотната енергия и микроиглената терапия. Апаратът е сред любимите на пациентите и на дерматолозите в Amber Beauty Club, защото е един от най-добрите начини за стягане на лицевия контур, обновяване и уплътняване на кожата, видимо освежаване на цялото лице. Успешно третира бръчки, белези и пигментни петна и е подходящ метод за всички типове кожа. Използва се и за стягане в зоните на бедрата, корема, гърба и ръцете.

Morpheus8 може да бъде особено полезен и при решаване на проблема с прекомерното изпотяване. В тази иновативна комбинирана технология микроиглите помагат на радиочестотата да проникне дълбоко в потните жлези и да ги „обезвреди“, като намали тяхната чувствителност, а оттам и количеството пот, което те отделят. Методът действа върху двете функции на жлезите – отделянето на течност и отделянето на неприятна миризма.

Процедурата е лесна и бърза – продължава около 20 минути. Мястото, на което се прилага, се почиства и се нанася локален обезболяващ препарат. Възможно е да се появят леко подуване или синини от убождания, но тези ефекти отминават до няколко дни, а дерматолозите предписват кремове за облекчаване на симптомите. Повечето пациенти наблюдават значително намаляване на изпотяването след 2 до 3 седмици, а най-добър резултат се постига около 3 месеца след третирането. Обикновено е достатъчна една процедура, но при по-тежки състояния може да се направят две или три.

Най-важното предимство на Morpheus8 при хиперхидроза е, че резултатът е постоянен. „Съществуват доста временни и по-малко ефективни методи, но Morpheus8 определено е голяма крачка напред в лечението на обилното изпотяване заради дълготрайния си ефект. Аз лично силно го препоръчвам на хората с такъв проблем.“, споделя д-р Самeр Шокър, дерматолог в Amber Beaty Club.

Апаратът е подходящ в повечето случаи на хиперхидроза, но за да сте сигурни, че може да се приложи и при вас, е най-добре предварително да се консултирате с дерматолозите в Amber Beauty Club, които ще ви дадат изчерпателна информация и ще ви насочат към най-успешния метод за преодоляване на неудобството от прекомерното изпотяване. За вас ще остане само да чакате лятото с нетърпение. Свържете се с нас още днес и запишете час за консултация в Amber Beauty Club.