Миграцията на филъри е много “гореща” тема, която набира все по-голяма популярност и благодарение на споделяни в ТикТок и останалите социални мрежи видеа. Но дали това изключително рядко усложнение може да сполети всеки?

Към днешна дата в ТикТок има над 24 милиона гледания на хаштаг #fillermigration или “миграция на филъри”. Миграцията на филъри е налице, когато инжектиран в кожата продукт, като например хиалуронов филър в зоната на устата, се измести от мястото, на което е поставен, в резултат на което се получава неестествено изкривяване на формите на лицето. По задълбочен преглед на видео съдържанието по темата ще ви доведе до клипове, в които е показано точно как изглеждат мигриралите филъри. Но ако отделите време да минете през целия списък с резултати, ще стигнете и до видеа, които онагледяват разграждането на мигрирали филъри и коментират неправилни инжекционни техники, които водят до такива резултати.

Подобен експеримент би оставил у всеки погрешното впечатление, че миграцията на филъри се случва много често и е широко разпространен проблем. Експертите в областта споделят, че въпреки възприятието, създавано от социалните мрежи, миграцията на филъри е усложнение, което се среща относително рядко. Факт е, че то се случва и за него се пише, така че в тази статия ще се опитаме да отговорим на въпроса “защо?”.

В днешно време търсенето на услуги за поставяне на филъри надминава предлагането, защото възрастовата граница, от която стартира използването им, е намаляла значително и броя на пациентите е в пъти по-висок в сравнение с този от преди 10 години. Паралелно се наблюдава появата на пазара на все повече неопитни специалисти, които предлагат инжекционни процедури. Ето защо днес миграцията на филъри се е превърнала от много рядко усложнение в актуална, широко-обсъждана в социалните мрежи тема.

Какво представлява миграцията на филъри?

По дефиниция миграцията на филъри е процес, при който дермални филъри се изместват или мигрират в зони различни от местата, на които са инжектирани. Дермалните филъри представляват минимално инвазивни инжекции, които могат да съдържат хиалуронова киселина, калциев хидроксиапатит или други съставки, които намаляват бръчките на лицето и изглаждат кожата. Миграцията на филъри се наблюдава най-често в зоната на устните, изпъкналата част на бузите и около слъзния канал, но може да се появи и на всяко друго място, където има поставен филър.

Теоретично всеки тип филър може да мигрира. За да бъде предотвратен този риск неоперативните инжекционни процедури задължително трябва да се извършват от специалисти, които познават в детайли анатомията на тялото.

В ход са редица научни изследвания, които все още проучват дали в действителност филърите мигрират, т.е. се придвижват вътре в тъканите. Регистрирани са случаи, в които  силиконови частици от инжектирани филъри или откъснати парченца от импланти наистина мигрират през тъканите, включително през лимфата, като достигат до по-отдалечени места. Подобни усложнения се случват много по-рядко при хиалуроновата киселина.

“Ако в близост или около мястото на инжектиране се появи подутина, тя може да е следствие от много неща, включително неправилна инжекционна техника, като например инжектиране прекалено повърхностно или прекалено бързо, което може да доведе до попадане на продукта в грешна равнина на тъканта, в лимфата или в кръвоносен съд. Обичайно това се вижда веднага след манипулацията или в рамките на няколко дни след нея.”, коментира д-р Янита Михайлова. В други случаи свойствата на филъра или външният вид на тъканта могат да се променят постепенно с течение на времето. Това може да е свързано с частично разграждане на филъра или мигриране по-повърхностно поради мускулни контракции, което най-често се наблюдава около устните и в областта под очите. Засегнатата зона може да се подуе и деформира постепенно дори години след първоначалното поставяне на филъра.

Защо филърите мигрират?

Едно от широко приетите обяснения в различни източници и коментари на професионалисти, когато става дума за мигриране на филъри, се свежда до квалификацията и уменията на специалиста, който е извършил процедурата. Решаваща е не само техниката на инжектиране, но и добрата преценка какъв филър и какво точно количество от него да бъде поставено. Препълването на зоната с инжекционен продукт може да е предпоставка за последваща миграция. Това най-често се случва при така наречената “руска техника за устни”. Препоръчваме ви задължително за поставянето на филъри да се обръщате към високо квалифицирани естетични дерматолози или пластични хирурзи.

Как да разпознаете дали филърът ви е мигрирал?

Преди да се вглъбите прекалено много в анализ на лицето си, имайте предвид, че най-ясният и лесно разпознаваем признак, че филърът ви е мигрирал, е наличието на неестествено изпъкване и изпълване в определена зона. При филърите в устните например, горният контур и границата на горната устна стават по-слабо изразени и на това място се образува вдлъбнатина. Устата придобива т.нар. вид на “патешки устни”. При филърите под очите миграцията на филъра представлява оформяне на топчета под долния клепач и/или в горната част на бузите под очите.

Д-р Михайлова отбелязва, че подуванията и неестественото изпъкване в зоните на инжектиране може да не са миграция на филър, а по-скоро следствие от избрания тип продукт, който е поставен. По тази причина, ако забележите, че нещо не е наред, е изключително важно да се консултирате на първо място с вашия дерматолог.

Колко бързо се развива и е налице миграция на филъри?

Приблизителното време, в рамките на което се появява миграция на филъри, зависи в много голяма степен от причината, която я е провокирала. Ако тя е предизвикана от препълване на зоната на инжектиране с прекалено голямо количество продукт, то възможно е миграцията да се прояви незабавно. Когато филърът е поставен с неправилна инжекционна техника или инжекционните сесии в една и съща зона са прекалено често, миграцията на филъри може да се прояви след месеци, дори години.

Какво да направите в случай на мигрирал филър?

“Все по-често в практиката ни се налага вместо да поставяме в нови зони, да разграждаме зони, в които филърът вече е разместен.”, споделя д-р Михайлова. Разграждането на филъри е процес, при който в засегнатата зона се инжектира хиалуронидаза – ензим, който вече съществува в тялото ни и абсорбира хиалуроновата киселина.

Когато се вземе решение за разграждане на мигрирал филър, е ключово хиалуронидазата да бъде поставена на правилното място, в противен случай може да се появят дълготрайни проблеми. Ензимът трябва да се инжектира, точно където е миграцията на филъра, защото в противен случай може да причини дефицит в обема на собствената, естествена хиалуронова киселина. Важно е да отбележим, че има обстоятелства, при които миграцията на филъри не може да бъде коригирана. Такива са случаите на поставен течен силиконов гел. Течният силикон се капсулира и е възможно да предизвика образуване на възли и грануломи, които често не могат да бъдат отстранени или коригирани.

Ако пристъпите към разграждане на филъри, не е изключено да получите подуване в обработената зона. Много важно е за тази процедура да се доверите на специалист с богат опит, на който може да имате доверие, на който можете да зададете всичките си въпроси и който ви кара да се чувствате спокойни и уверени в избрания план за лечение. „Въпреки че проучванията, изследващи филърите и техния живот в тялото ни продължават, първоначалните резултати показват, че остатъци и следи от филъри могат да се задържат в организма ни с години, особено в случаи на първоначално препълване с продукт“, споделя д-р Михайлова.

Ако имате съмнение, че филърите ви са мигрирали или искате да се запознаете в повече детайли с всички потенциални усложнения, свързани с инжекционните процедури за овладяване признаците на стареене, екипът от дерматолози на Amber Beauty Club ви очаква. Запишете се за консултация още днес.