През последните години се наблюдава тенденция на значително увеличаване на процента мъже, които посещават естетични клиники. Според данни на Американската академия за лицева и реконструктивна хирургия все повече мъже разчитат на естетични интервенции, изправени пред конкуренция от по-млади и енергични мениджъри в офиса. Много мъже са поставени под натиск да изглеждат по-привлекателни и млади в обществото. Несъмнено добре поддържаната визия повишава доверието, което е особено важно за  високопоставените служители и популярните личности. Селфи културата също стимулира повече от всякога мъжете да обръщат внимание на външния си вид. Доброто представяне в социалните мрежи е част от цялостния имидж на успех.

„Обществото все по-ясно и императивно налага усещането, че успелите хора трябва да изглеждат красиви и млади. Затова жени и мъже все по-често прибягват до новите технологии и методи, за да задържат младостта за по-дълго време.“, на мнение е дерматологът д-р Янита Михайлова от Amber Beauty Club.

Мога да разделя процедурите, които вълнуват мъжете, в три основни групи: първата е свързана с окосмяването и загуба на коса, втората с антиейджинга, а третата с контурирането на лицевия овал и тялото“, разкрива дерматологът.

ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ

Изключително популярно сред мъжете е повлияването на нежеланото окосмяване в различни зони по тялото с лазерна епилация. Въпрос на личен избор е кои зони да бъдат епилирани.

„Заради тестостерона, дефинитивно 100% обезкосмяване при мъжете е почти невъзможно. По-скоро става дума за редукция, изтъняване и разреждане. Освен това мъжете много рядко еипилират цялото си тяло.  И ако го правят, е предимно свързано с професионалните им ангажименти, в повечето случаи са активно спортуващи мъже.“, обяснява д-р Янита Михайлова

Обикновено зоните, които мъжете предпочитат за обезкосмяване, са линията на брадата и подмишниците. Много от представителите на силния пол след бръснене получават зачервявания, раздразнения и пъпчици. Това е  една от зоните, които се повлияват най-добре и освен това с лазерната епилация се решава не само естетичен, но и дерматологичен ежедневен проблем.

Друга често предпочитана зона са подмишниците – във връзка с засиленото изпотяване, особено при мъже, които спортуват. Освен това много мъже страдат от враснали косми в различни части на тялото, така че  лазерната епилация елиминира този проблем. В тези случаи лазерната епилация освен естетичен метод за терапия, е и лечебен.

ПЛАЗМОТЕРАПИЯ (PRP) СРЕЩУ КОСОПАД

PRP терапията се счита за стандартен протокол за стимулиране растежа на косата. В скалпа се инжектира обогатена с тромбоцити плазма, извлечена от собствената кръв на пациента. Така се постига биостимулация на стволовите клетки чрез растежни фактори, съдържащи се в тромбоцитите, за да се възстановят увредените космени фоликули и да се стимулира растежа. Терапията повлиява косопада и оплешивяването. С още по-засилен ефект е комбинацията мезотерапия и PRP. Освен обогатена плазма в скалпа се вливат различни видове мезотерапевтични коктейли от витамини, аминокиселини, стволови клетки и други активни съставки за стимулиране на космените фоликули. Методът подобрява кръвоснабдяването на скалпа и активира растежа на здрава коса. Използва се и за стимулация на трансплантирани коси,

Според д-р Михайлова втората група естетични методики, предпочитани от мъжете, са мини инвазивните процедури, свързани с антиейджинга – поставяне на ботулинов токсин и филъри-за оформяне линия на челюстта,по-силна и волева брада и по-младежко излъчване, мезотерапия,лазерно подмладяване и други.

БОТУЛИНОВ ТОКСИН СРЕЩУ БРЪЧКИ

Инжектирането на ботулинов токсин за релаксиране на мускулите и омекотяване на фините линии и бръчки при мъжете работи наистина добре. Трябва да се внимава с веждите да не се извиват твърде много или да се блокира мимиката напълно. С леки линии край очите и по челото мъжете всъщност изглеждат много по-привлекателни.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРХИДРОЗА

Мускулните релаксанти се използват ефикасно за лечение на хиперхидроза (прекомерно изпотяване). Повишено отделяне на пот може да е изразено по цялото тяло или локално – по дланите, стъпалата, подмишниците, челото и гърба. Чрез инжектиране на ботулинов токсин в тези тези зони, обилното отделяне на пот се редуцира до нормални нива, а резултатът се запазва между 6 и 9 месеца.

ОСВЕЖАВАНЕ НА ОКОЛООЧНИЯ КОНТУР

Очите са най-примамливата и отличителна черта на лицето и обикновено това е първото, което виждаме у другия. Когато очите са с дълбоки вдлъбнатини и тъмни кръгове, това придава уморен вид на лицето. Освежаването на зоната около очите връща увереността и радостта в погледа на мъжа, освен това изглежда супер естествено,

УГОЛЕМЯВАНЕ НА БРАДИЧКАТА И МОДЕЛИРАНЕ ЛИНИЯТА НА ЧЕЛЮСТТА

Силната брадичка е характерна за добре изглеждащите секси мъже от екрана. Идеалната мъжка брадичка е ъгловата и релефна, затова много господа избират да я подчертаят допълнително с филър.

Често предпочитат и контуриране на линията на челюстта, тъй като изразените челюсти се асоциират със сила, мъжественост и успех. Процедурата е сложно картографиране на лицето и измерване на пропорциите, следвани от попълване.

АПАРАТНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО

Третата група процедури, които са популярни сред мъжете, са апаратни и са по отношение на стягане контура на лицето, двойната брадичка, контуриране на челюстта. Включително и разтопяване на мастните депа по тялото, моделиране на тяло в зоните на паласките, корема други части. Те са желани по-често от мъже, които спортуват и спазват диетичен ограничителен режим на хранене.

Мъжете прибягват до лазерни терапии и при проблеми на активно акне/ или белези от акне.

Препоръчвам на мъжете още в по-млада възраст да  започнат да се спортуват и да се хранят здравословно, да си осигуряват достатъчен сън, да избягват тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол. Да използват козметика за хидратация и слънцезащита на кожата, които в повечето случаи се пренебрегват.

Професионалните чисто козметични процедури като почистване и хидратация също трябва да започнат по-рано. По-леките апаратни процедури за стягане и контуриране на лицето могат да запазят за по-дълго време свежестта и да бъдат превенция срещу фото остаряването и гравитацията. Тогава по-сериозните процедури могат да се включат на по-късен етап.“, съветва в заключение д-р Михайлова.