Защо екранът на телефона ви е вреден за кожата

Вероятно сте чували за опасностите от синята светлина, особено през последните месеци, когато бяхме заставени да прекарваме времето си предимно вкъщи и онлайн. Предвид че всички дигитални устройства са източници на синя светлина, а повечето сме пристрастени към тях, трябва ли да се притесняваме за кожата си?

Отговори дава дерматологът д-р Самер Шокър заедно с полезни препоръки как да намалим вредното въздействие на синята светлина.

Въпреки че няма категорични доказателства в какви дози е вредна и как точно въздейства върху епидермиса, синята светлина може да причини хиперпигментация и преждевременно стареене.

Какво е синя светлина?

Когато говорим за вредното въздействие на светлината, обикновено го асоциираме с UV светлината, която е невидима. Синята светлина обаче е част от видимия спектър и може да бъде разпозната от човешкото око. Тя носи сериозен риск за здравето поради това, че уврежда ретината и намалява отделянето на мелатонин. Съответно скъсява мелатониновата фаза и прекъсва циклите на съня, нарушава т.нар циркаден ритъм на организма.

Как синята светлина уврежда кожата ви?

Докато ултравиолетовата светлина уврежда ДНК на клетките директно, синята светлина унищожава колагена чрез оксидативния стрес. При прекомерно излагане на синя светлиня кожата страда заради нарушаването на циркадните ритми. Това разбърква клетъчните функции и затруднява детоксикирането и регенерирането на клетките в резултат на скъсената биологична нощ на тялото.

Синята светлина се абсорбира от веществото флавин, което се намира в кожата. По време на това усвояване се произвеждат нестабилни кислородни молекули (свободни радикали), които увреждат кожата. Точно тези молекули пробиват „дупки“ в колагена. Заради пораженията на синята светлина върху кожата в медицината се въвежда понятието цифрово стареене. Без значение дали работите или се забавлявате, сте в опасна близост до екрана на любимия си телефон, таблет или лаптоп. И съответно сте в риск от ускорена и преждевременна поява на бръчки и видими признаци на стареене.

Клинични проучвания показват, че синята светлина може да предизвика хиперпигментации, особено при средна до тъмна кожа.

Възможно ли е да се предотврати увреждането на кожата

Когато мислим за опасността от синята светлина, близостта е най-важният рисков фактор. ТВ екранът със сигурност ще ви облъчи с по-малко светлина, отколкото компютъра, защото е по-далеч. И също така, поглъщате повече синя светлина от телефона си, отколкото от компютъра, защото телефонът непрекъснато е близо до лицето ви.

Най-лесно е да ограничите количеството синя светлина, което бихте могли да поемете  от цифровите устройства. Повечето дигитални подукти, например, имат „нощен режим“, който създава по-топъл екран. Също, можете да смените стандартните си LED лампи с други, които излъчват по-малко синя светлина.

UV козметиката предпазва и от синята светлина

Минералните слънцезащитни кремове с железни и цинкови оксиди са златният стандарт за защита от синя светлина. Д-р Самер Шокър препоръчва формулите, които комбинират цинков оксид, титанов диоксид и/или железен оксид. Минералните слънцезащитни кремове са като своеобразни филтри, които блокират синята светлина, разсейват я и минимизират дълбокото ѝ проникване.

Леката слънцезащитна емулсия Hyalogy P-effect UV Protector SPF 25 PA++ на японската нанокозметика Forlle’d осигурява абсолютно пълна защита от UVA и UVB слънчеви лъчи, от синята светлина и от негативното въздействие на околната среда. Съдържа нискомолекулна хиалуронова киселина, сквалан, перлен протеин, цинков оксид, титанов диоксид, екстракт от моринга и серамиди-3. Високоефективните овлажняващи и регенериращи компоненти нормализират възстановителните процеси в кожата и я защитават от оксидантивния стрес. Формулата съдържа нетоксични физически отражатели, които имат отлични противовъзпалителни свойства. Предотвратява се образуването на пигментация и се подобряват микроциркулацията и дори цветът на кожата.

Локалните антиоксиданти помагат срещу свободните радикали, образувани от синята светлина

Множество експерименти показват, че антиоксидантите работят добре в култивираните клетки и са добра алтернатива на фотозащитните продукти. Витамин С може би е най-добрият избор, тъй като молекулата му е достатъчно малка, за да проникне директно в клетките на кожата. И ако върху тях има някакво окислително увреждане, да го неутрализира.

Когато избирате крем със съдържание на витамин С, винаги проверявайте концентрацията и комбинацията. Ако продуктът е със съдържание на витамин С и Е, ще се засили взаимния потенциал на съставките в борбата със свободните радикали. Д-р Самер Шокър препоръчва продукта Hyalogu P-effect VCIP cream с витамин на С на японската високотехнологична марка Forlle’d. Иновативната формула с активно антиоксидантно действие предотвратява пигментацията и освежава. Блокира механизмите на стареене с антиоксиданти и съставки с подхранващ и успокояващ ефект. Симулира производството на кожни клетки и образуването на колаген. Едновременно отслабва въздействието на ултравиолетовото лъчение върху клетките и ДНК и неутрализира реактивните кислородни форми. Освен това съдържа и пантентован нискомолекулен комплекс, който възстановява кожата на клетъчно ниво.

Алфа-липоевата киселина има добър ефект върху оксидативния стрес

Действа по по-различен начин от антиоксидантите, като активира естествените защитни механизми на кожната клетка, симулирайки оксидативен стрес. Овлажняващите продукти с витамин С и алфа-липоева киселина са също подходящ избор за всички, които прекаляват със сините екрани. Под формата на хранителна добавка също е чудесен избор.

И все пак най-силният източник на синя светлина си остава слънцето. И колкото и да са ярки вашите таблети или смартфони, количеството синя светлина, достигащо до кожата ви, е много по-слабо в сравнение със слънцето. Затова златното правило за всеки ден е да нанасяте слънцезащита, която да обновяване на всеки 2 часа без значение дали сте навън или на закрито.