Искате да имате кожа, която излъчва здраве и жизненост, без бръчки, фини линии и форми на акне? Това е напълно възможно! Постигането на желания блясък не е химера, а наука и практика, застъпени в направление на медицината, наречено “дерматология”. И за да ви докажем това, днес ще ви демонстрираме какво прави някои козметични продукти по-ефективни от други.

Отговорът е еднозначен: това са ценните активни съставки, които съдържат. Именно те правят възможна трансформацията на кожата в различните възрастови периоди от живота. А ако все още не сте ги опознали, не знаете в каква последователност да използвате козметиката си и каква да бъде дневната или вечерната ви рутина, то тази статия е точно за вас.

Защо грижата за кожата е важна?

Грижата за кожата е комплексна съвкупност от дейности за поддържане и подобряване на здравето и външния ѝ вид. Тя обхваща широка гама от практики и продукти, предназначени да се справят със специфични кожни проблеми, от акне и поява на бръчки, до загуба на блясък и чувствителност, петна и фини линии.

Докато основата на всяка добра рутинна грижа за кожата е нежно почистващо средство, хидратиращ продукт и слънцезащита, то активните съставки са тези, които могат да съхранят кожата ви дълготрайно и да запазят нейния младежки вид.

Какво представляват активните съставки в козметиката?

Активните съставки се използват в продуктите за грижа за кожата, за да осигурят постигането на определени резултати според възрастта и пола на човека, типа на кожата, степента на чувствителност, (де)хидратация и други фактори. Примери за популярни активни съставки включват антиоксиданти като витамин А, витамин С и витамин Е, които са утвърдени за употреба в много козметични продукти.

Новостите в анти-ейдж грижата чрез дерматологични средства включват пробиотици, алфа-хидрокси киселина (AHA), хиалуронова киселина, ретинол и други. Те присъстват във формулите на най-предпочитаните продукти за грижа за кожата, като почистващи формули, хидратанти, серуми, маски за лице и слънцезащитни продукти – всички в различни дозирани форми и интензитет.

Кои са най-популярните продукти за грижа за кожата?

Алфа хидрокси киселини

Наричани още AHA, алфа хидрокси киселините са често срещани в продуктите против стареене, като тези за третиране на фини линии и бръчки, хиперпигментация и възрастови петна.
Един от потенциалните странични ефекти от употребата на AHA е чувствителността към слънцето. Ако използвате такива продукти се препоръчва да включите SPF (слънцезащитен фактор) по-голям от 45 към вашата рутинна грижа за кожата. Гликоловата киселина, вид ексфолиращ агент и млечната киселина са примери за алфа хидрокси киселини в козметиката.

Бета хидрокси киселини

Салициловата киселина е често срещана бета хидрокси киселина (BHA). Нейното предназначение е за предотвратяване или изчистване на петна, пъпки и черни точки, както и за изравняване тена на кожата.

Серамиди

Серамидите са съвкупност от восъчни липиди или мастни киселини, които се срещат естествено в кожата. Те могат да подобрят кожната бариера чрез насърчаване на хидратацията. Друга основна функция на серамидите е да свързват клетките на кожата, за да създадат силна бариера срещу увреждане.

Хиалуронова киселина

Хиалуронова киселина се среща естествено в човешкото тяло, с най-високи концентрации в младата кожа, ставните течности и други здрави тъкани. С течение на времето нивата на хиалуронова киселина в тялото намаляват, поради което е необходимо допълнителното ѝ осигуряване. Продуктите за грижа за кожата, които съдържат хиалуронова киселина, имат за цел да попълнят изчерпаните количества, като така съдействат за намаляване появата на бръчки и постигането на гладка като порцелан кожа.

Благодарение на тази киселина кожата има способността да задържа голяма част от водата в себе си. Това ѝ придава еластичност и плътност, ето защо хиалуроновата киселина е толкова важен компонент на съвременните козметични продукти.

Колагенови пептиди

Естествените колагенови пептиди са градивни елементи на протеините. Те могат да помогнат за попълване на бръчките и увеличаване производството на колаген. Това прави малките молекули популярна активна съставка в световен мащаб, затова могат да бъдат открити в много козметични продукти с подчертан анти-ейдж ефект.

Ретиноиди

Ретинол, ретинал алдехид и ретинилови естери са всички видове ретиноиди, които произлизат от витамин А и са все по-търсени съставки в продуктите за грижа за кожата.
Ретиноидите редуцират появата на фини линии и бръчки, подобряват неравномерния тон на кожата и ограничават пигментацията. Освен това помагат за хидратацията, като така предотвратят сухота, напукване и възпаление.

Ниацинамид

Една част от молекулата на витамин B3, ниацинамидът е съставка с предполагаемата способност да адаптира ефектите си към различни кожни клетки. Това го прави подходящ за всички типове кожа, дори и за чувствителната.
Тази активна съставка се среща естествено в много храни, включително риба и зърнени храни. Най-доброто ѝ действие се осигурява чрез локално приложение под формата на серуми или хидратиращи продукти.

Дневна и вечерна рутина: какви продукти се препоръчват?

Вашата грижа за кожата може да бъде разделена на дневни и нощни процедури, или както са по-популярни, дневна рутина и вечерна рутина.
Дневната рутина включва:

 • Почистващ продукт: започнете с нежен почистващ продукт, за да премахнете замърсяванията и да подготвите кожата.
 • Тоник: нанесете тоник, за да балансирате pH на кожата и да подобрите абсорбцията на други продукти.
 • Серум: в зависимост от вашите проблеми с кожата, изберете серум с активни съставки.
 • Хидратиращ крем: осигурете необходимия хидробаланс с подходящ продукт.
 • Слънцезащитен крем: завършете сутрешната рутина с широкоспектърен слънцезащитен крем.

Нощната рутина се състои от:

 • Почистващо средство: почистете кожата, за да премахнете грима, слънцезащитния крем и замърсяванията.
 • Тонер: ребалансирайте pH на кожата си след почистване.
 • Терапия: нанесете избрания от вас продукт с активна съставка, като ретинол или хиалуронова киселина.
 • Хидратиращ продукт: използвайте нощен крем, за да задържите влагата.
 • Околоочен крем: ако желаете, нанесете околоочен крем.
 • Сън: добрата нощна почивка е от съществено значение за здрава, блестяща кожа.

Ако искате най-доброто за кожата си, доверете се на дерматолозите в Amber Beauty Club – д-р Янита Михайлова, доц. д-р Весела Райкова, д-р Самер Шокър и д-р Васил Костов. Според индивидуалните ви потребности те ще ви препоръчат подходящи процедури и продукти, отразяващи иновациите в съвременната дерматологична грижа.