От малки сме научени да следваме определена рутина, свързана с личната ни хигиена. Дали ще е миенето на ръцете или миенето на зъбите, всички тези навици са важни за доброто ни здраве и благоденствие. По същия начин, създаването на правилна рутинна грижа за кожата е изключително важна стъпка, ако искате да съхраните добрият ѝ вид в дългосрочен план.

Козметиката е един своеобразен антидот на времето. Тя може да осигури най-подходящата подкрепа за изтощената, чувствителна или нормална към смесена кожа. Освен това, младежката и зрялата кожа имат различни нужди, което обуславя употребата на различна козметика. А колкото по-рано започнете с правилните козметични продукти, нанесени в съответния ред, толкова по-добре за вас!

Защо е важен редът на нанасяне на козметични продукти?

Според Анелия Ангелова, козметик в Amber Beauty Club, прилагането на козметични продукти в правилната последователност гарантира, че кожата получава максимум ползи от тях. Наслояването им в правилния ред помага да се абсорбират повече активни съставки, което е ключово за крайния резултат от цялостната грижа.

„Редът на прилагане е изключително важен. Работата на кожата, тази външна бариера на тялото, по начало е да ‘държи’ нещата навън, но много от козметичните продукти, които употребяваме ежедневно, имат съставки, които искаме да вкараме в дълбочина. Съвсем малко количество от тези ключови съставки могат да проникнат в такава степен. Затова, ако не нанасяте козметиката в правилния ред, няма да видите най-добрите резултати от грижата си за кожата.“

Как да нанасяте правилно козметични продукти?

Първото правило, което трябва да следвате, е да започвате с нанасяне на продуктите с по-течна консистенция. След това преминавате поетапно към онези, които са по-плътни и гъсти. Препоръчва се да започнете с продукти, които проникват дълбоко в кожата (например антиоксидантите в серумите). Последно нанасяйте продуктите, които трябва да се задържат на повърхността ѝ (като емолиентите в хидратантите), споделя Анелия.

Най-базовата рутинна грижа включва почистващ продукт, хидратиращ продукт и нанасяне на слънцезащитен фактор (SPF). Това поддържа кожата ви чиста, хидратирана и защитена от слънцето. Използването на по-малко продукти може да редуцира риска от раздразнение. Но ако се сблъсквате с кожни проблеми, дехидратация, липса на еластичност и плътност, както и с първи признаци на стареене, то кожата ви има нужда от цялостна грижа два пъти в рамките на светлата част на денонощието.

Вашата дневна грижа за кожата

Сутрешната рутина е изцяло за защита от слънцето, замърсяването и елементите, които полепват по кожата. Ето какво включва дневната грижа в няколко стъпки:

 1. Почистващ продукт: сутринта първото и най-важно нещо е да почистите излишния себум отделил се през нощта. След това напръскайте лицето си със студена вода, за да редуцирате подпухналостта.
 2. Тонер за лице: новата генерация тонери служи за множество цели – действат като система за доставяне на антиоксиданти, производни на витамин В и дори тонизиращи киселини. Освен това, всеки тип тоник е предназначен за различен кожен проблем, така че е важно да използвате правилния продукт.
 3. Антиоксидантен серум: серумите са супер концентрирани, богати на хранителни вещества продукти, които се справят със специфични проблеми. Препоръчителни са антиоксидантните серуми, които предоставят разнообразни ползи: овладяване на възпалителния отговор, неутрализиране на щетите от UV лъчите и замърсители от околната среда.
 4. Околоочен крем: препоръчително е да нанасяте околоочен крем два пъти на ден, като започнете още в 20-те си години. Грижата в тази област на ранен етап гарантира, че кожата на клепачите няма да загуби еластичност по-късно.
 5. Третиране на петна: тъй като продуктите за петна от акне се различават по активни съставки, проверете опаковката на продукта или се консултирайте с дерматолог за най-добрия начин за прилагане. Бензоил пероксидът, обичайна съставка за лечение на петна от акне, разгръща действието си от един до три часа.
 6. Дневен крем: повечето експерти препоръчват нанасяне на хидратиращ продукт, като целта му е да задържи хидробаланса на повърхността, както и в дълбочина.
 7. Слънцезащита: слънцезащитният крем трябва да бъде последната стъпка, ако използвате минерална слънцезащита, която действа като физическа бариера срещу UV лъчите. Ако използвате химически слънцезащитен крем, търсете формула с хидратиращо действие.

Вашата вечерна грижа за кожата

За вечерната рутина остава приложението на пилинг продукти и такива за възстановяване, като ретинол, а последователността от стъпки включва:

 1. Двойно почистване: за да премахнете наслагванията, първо трябва да премахнете грима си със специален препарат за демакиаж, преди да измиете лицето си с нежен почистващ продукт. Още по-добре, опитайте двойно почистване, което включва първо използване на почистващо масло или олио, за да разтворите грима, и след това отново измиване на лицето с обичайния почистващ продукт.
 2. Тонери, есенции и бустери: ако използвате тоник, нанесете го, както бихте направили сутрин. През нощта може да се приложат различни видове бустери. Те са наситени с различни активни съставки, но в по-голямата си част целта е основно да хидратират и подхранват кожата. Тъй като това са леки, почти подобни на вода формули, нанесете ги след измиване на лицето.
 3. Околоочен крем: освен че се справят с пачия крак и тъмните кръгове, кремовете за очи могат да служат и за защита на вашата деликатна зона около очите от други по-силни продукти. Уверете се, че околоочният крем, който ползвате, е подходящ за вечерна употреба, тъй като някои от тях стимулират оточността.
 4. Възстановяващи продукти, серуми и пилинги: повечето лечебни продукти – като третиноин, кремове за акне и розацея, кремове с ретинол, ексфолиращи и анти-ейдж продукти — по-добре да се използват през нощта.
 5. Овлажняващ крем или нощен крем: някои хора използват един и същ хидратант за дневна и вечерна рутина. Въпреки това, нощните хидратанти или нощните кремове обикновено са по-плътни и по-тежки и са предназначени да се абсорбират в продължение на няколко часа. Затова препоръчваме да са различни.

По отношение на вечерната терапия е важно да имате предвид още няколко съвета. Тя зависи от актуалния годишен сезон, както и от състоянието на кожата.

Например, ако имате дерматологичен проблем, то вероятно трябва да използвате лекарства с рецепта (за акне или розацея) ИЛИ ексфолиращи продукти (като AHA/BHA тампони, пилинги или детоксикиращи маски). Не се препоръчва употреба на двете категории продукти в една и съща вечер, тъй като това може да причини кожни раздразнения.

Ако използвате ексфолианти, не използвайте продукти с ретинол в същата вечер. Козметика с ретинол може да се употребява от 1 до 3 пъти седмично. Ако нямате опит с продуктите, съдържащи ретиноиди, започнете с бавно въвеждане, за да имате време за адаптация.

Нанасянето на вашите козметични продукти в правилния ред гарантира, че така необходимата грижа работи по най-добрия начин. Ако изпитвате съмнения и не можете да прецените кои са най-подходящите козметични средства за кожата, заповядайте на консултация в Amber Beauty Club.