Резултат от много усмивки, първите фини линии се появяват около външните ъгълчета на очите, т.нар. „пачи крак“, последвани от бръчици по челото и между веждите. С напредване на възрастта тези линии стават все по-видими и по-дълбоки. В случая ефикасно решение е инжектирането на мускулен релаксант, който релаксира мускулите и изглажда бръчиците „пачи крак“, гневната бръчка между веждите, както и хоризонталните линии по челото. Процедурата възвръща свежия младежки вид и очарователното излъчване.

Допълнителна информация

Мускулните релаксанти се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии – Clostridium botulinum, които в природата съществуват в анаеробна среда. Познати са няколко типа мускулни релаксанти, като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко – тип В. Инжектирането му в минимални количества директно в мускулатурата предизвиква релаксацията й и изглаждане на кожата. За естетични цели много малко количество силно разреден мускулен релаксант се инжектира в съответната мускулна група. Невротоксинът блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава.

С мускулен релаксант могат да се третират бръчки в областта на лицето, които са предизвикани от съкращаване на мускула, а не от отпускане на кожата. С възрастта се появяват бръчки, които са резултат от отпускане на самата кожа (еластоза) и те не могат да бъдат изгладени с помощта на невротоксина. Най-добри резултати се постигат в горната трета на лицето. При челото и също при бръчиците „пачи крак“ може да се постигне пълно изглаждане на линиите. Допълнителен плюс от инжектирането на мускулен релаксант е, че доказано облекчава мигренозните пристъпи.

ВРЕМЕТРАЕНЕ

До 15 мин.
До 3 пъти годишно

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

18+

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Лице

Методи

  • Инжекционна терапия

Период на възстановяване

  • До 5 часа след процедурата пациентът трябва да е в изправено положение: прав или седнал. Позиционирането на тялото в хоризонтално положение (легнал) е противопоказано. Масажирането на третираните зони също е нежелателно. Резултатът е видим до 3 дни след процедурата. Макар и рядко, възможно е в зоната на инжектиране да се появи леко зачервяване, оток, синина или повишена чувствителност, които изчезват напълно в рамките на няколко дни.

Противопоказания

  • Бременност
  • Кърмене
  • Прием на някои медикаменти
  • При някои онкологични заболявания

Провеждане

Не е необходима специална подготовка преди провеждане на процедурата. Достатъчно е кожата да бъде чиста. Зоните на третиране предварително се установяват при дерматологичния преглед. Обезболяването преди инжекционната процедура гарантира комфорта дори на пациенти с нисък праг на болка. По време на процедурата се инжектира точно прецизирано количество мускулен релаксант.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.