Сухата кожа можем да оприличим на зле стояща и неудобна, дразнеща тялото дреха. С нейното присъствие в „гардероба“ на личния ни живот трябва да се съобразяваме, да го търпим и да го игнорираме търпеливо, с подходящи за това средства, без да превръщаме този си недостатък в дефицит на самочувствие и усещане за непълноценност.

Кога говорим за наличие на суха кожа?

Проблемът „суха кожа“ е резултат от неритмично и недостатъчно овлажняване на най-горния, повърхностен слой на кожата. Този слой е жизненоважен, защото осигурява защита на тялото от прякото въздействие на неблагоприятните климатични условия – температурни колебания; пряко въздействие на други външни дразнители и фактори-слънце, въздух, вода, неорганични и органични елементи, върху нормалното функциониране на организма. Повърхностният „щит“ на човека играе както защитна, така и регулираща функция върху всички жизнени системи. Така че, сухата кожа е нещо като синдром на воден недоимък в сложния механизъм от взаимосвързани и обусловени една от друга системи. Обезпокоителен дефицит и недостатък, но в същото време без фатални последици, който може да съпътства всички възрасти. Среща се и при двата пола и няма статистика, която да посочва точно дали повече мъже или жени са засегнати от този здравен проблем.

Епидермисът е най-горният, най-външен слой на кожата. Той играе важна роля за поддръжка на т.нар. процес на хомеостаза- регулира вътрешната среда във всеки жив организъм и поддържа стабилно и динамично равновесие в останалите органи, отговорни за жизнения статус. Това е непромокаема и гъвкава обвивка, чрез която оцеляваме в агресивната среда на външния свят. Под най-горния слой на епидермиса се намира епителната тъкан, чиято еластичност се поддържа от мембрана- много здрави съединителни влакна, характерни освен за кожата и за обвивката на кръвоносните съдове. В тази конструкция се осъществява своеобразен синтез на съставките, отговорни за образуването на косми и нокти, както и за ответните имунни реакции на тялото спрямо външните дразнители.

Епидермисът ни предпазва от инфекции, увреждания, изсушаване, агресивни химически агенти, предозиране с ултравиолетовото слънчево облъчване. Това е причината да бъдем внимателни в отношението към кожата си и да я пазим винаги здрава и достатъчно овлажнена, защитена от предозираното слънцегреене, като използваме козметични продукти и снабдяваме организма си с (пием!) достатъчно вода.
Сухата кожа предизвиква различни симптоми – лющене, зачервяване, дразнене, сърбеж, напукване и стягане на най-горния ѝ слой. Сухата кожа неизменно се отразява и на косата и скалпа.Това, в известен смисъл, може да влоши качеството на живот и да повлияе негативно върху самочувствието и самооценката на всеки индивид.

Сухата кожа: причини и симптоми

За да се справим със сухата кожа е необходимо да знаем какво я причинява и как можем да предотвратим този процес. Причинителите на това неудобство, най-общо казано, можем да дефинираме като вътрешни и външни фактори.

Към вътрешните фактори спадат и индивидуалните особености на човека – наследствени белези/ генетика, общо здравословно състояние, хранителен режим и ритмика на хормоналния баланс.

За такива фактори се считат кожни заболявания в резултат на родовата генетика – псориазис, ихтиоза; атопичен дерматит, както и други отклонения, които влияят върху така наречената „бариерна функция“ на кожата, а като общо следствие е прекомерната загуба на влага. В групата на вътрешните ускорители са още: нарушени метаболитни функции, причиняващи захарен диабет, с възпиращо действие върху производството на мастни вещества и оттам овлажняване на кожата.

Не бива да се подценяват и хормоналните промени, които променят нормалната секреция на мастните жлези и водят до нарушаване на еластичността на кожата. Менопаузата и бременността също могат да предизвикат изсушаване на кожата.

Като финал в изброяването на вътрешните фактори ще добавим неправилното хранене, дефицитът на витамини, мастни киселини и минерали – важни поддръжници на здравата и в максимален хидробаланс кожа.

Външните фактори дължим на заобикалящата околна среда и начина на живот. Ето и някои от тях:

 • Климатични условия – студено, горещо, сухо време, екстремални климатични особености, които отнемат влагата и въздействат агресивно върху кожата.
 • Прекомерната слънчева светлина ускорява стареенето на кожата и съкращава времето, в което тя има способността да задържа влага. Ултравиолетовите лъчи отнемат част от това „умение“ на кожата и повреждат онези частици и съставки, отговорни за производството на колаген и еластичните влакна.
 • Къпането и миенето с гореща вода и избелващи сапуни отмива естествената наситеност с мастни вещества от кожата и нарушава нейната бариерна способност да неутрализира външните дразнители.
 • Предозираната и неподходяща козметика, преситена с алкохол и стабилизатори също изсушава кожата.
 • Напрегнатото ежедневие, стресът, пушенето, прекомерната употреба на алкохол и други не особено полезни, дори вредни навици, влияят отрицателно върху кръвообращението, стресират на свой ред имунната система и предизвикват по-бързото стареене на кожата.

Пренебрежителното отношение към сухата кожа може да доведе до твърде неприятни усложнения и болести, като:

 • Дерматитвъзпаление на кожата, при което тя се зачервява, появяват се болезнени отоци, понякога в по-тежка форма и гнойни участъци. Това възпаление често е резултат от инфекции, причинени от одраскване или алергии. Може да се прояви и идиопатично – безпричинно.
 • Кожни инфекции – заболявания, провокирани от микроорганизми, проникнали в повредена кожа.
 • Екземи – хронично възпаление на кожата, предизвикващо сухота, зачервяване, лющене и силен сърбеж. Екземите са на базата на генетична предразположеност (вж. по-горе); контактно причинени от алергени или дразнители; и себорея – предизвикана от свръхпроизводство на мастни вещества.
 • Псориазис – сложно хронично имунно-опосредствано заболяване, характерно с червени и лющещи се петна по кожата. Засяга различни части на тялото и води до заболявания на ставите, ноктите или очите.

Как да се предпазим от сухата кожа?

Разбира се, на първо място с постоянни грижи и здравословен начин на живот. Казано така, изглежда лесно и наистина не е трудно, ако се придържате към някои от следните по-основни правила за поведение в грижа за кожата:

 • Избягвайте изброените дотук фактори, които я изсушават.
 • Пийте достатъчно вода през деня – до 2 л.; откажете цигарите или ги намалете; ограничете алкохола и дехидратиращи напитки на алкохолна основа. Кафето и чаят, при прекомерна употреба, също изсушават кожата.
 • Менюто ви трябва да е богато на витамини и минерали. Цинк, желязо и селен участват в производството на колаген и допринасят за натрупването на еластин. Омега-3 и омега-6 киселините я овлажняват и гарантират т.н. възпираща/бариерна функция.

Обръщайте внимание на кожата си. Не забравяйте, че тя е един от жизненоважните органи във вашето тяло. За да сте пълноценни в мерките, които предприемате и в ежедневните си ритуали за красота, обърнете се към специалист-дерматолог. Той ще ви помогне да направите индивидуална програма, която най-добре отговаря на вашите нужди и балансира подходящото хранене с терапии и процедури. Лекарският екип в Amber Beauty Club ви очаква за консултации и съвети, следващи най-новите тенденции в световната практика. Запишете си час за консултация още днес.