Псориазисът е възможно да се появи във всяка възраст. Ранната диагностика на това хронично заболяване, което в последните години се разглежда като системно (обхващащо и други органи и системи, освен кожата) спомага за назначаване на адекватно лечение и ограничаване на разпространението му. Слънчевите и морски бани, задължителните за използване хидратанти (емолиенти), специални измиващи продукти и кератолитични средства (за излющване) помагат за подобряване защитната бариера на кожата и облекчават симптомите. Фототерапията е основен, неагресивен метод, при който се използват изкуствени източници на ултравиолетови лъчи с точно определена дължина на вълната. Доказано е, че фототерапията значително намалява възпалението на кожата. Лазерната терапия е друг метод, който също осигурява добър резултат. Прецизността на лазерния лъч с точно определена дължина на вълната спомага за лечението на отделни деликатни участъци от кожата. Предимството е, че лазерният лъч се насочва само към псориатичните плаки, без да засяга здравата кожа.

Поставянето на диагноза и съставянето на план на лечение става само след консултация със специалист дерматолог.

Допълнителна информация

Псориазисът не е заразен, не се предава при ръкостискане или друг телесен допир. Характеризира се с червени петна по кожата, върху които се образуват сребристи сквами (люспи). Заболяването има хронично-рецидивиращ ход – периодите на обостряне са последвани от периоди на ремисия. Изследванията показват, че спокойните периоди имат различна продължителност – от дни до години. При внимателно планирано лечение периодите на ремисия продължават доста дълго време. Клиничната картина при псориазиса варира от единични плаки по лактите или в окосмената част на главата до засягане на над 85% от кожната повърхност. Различават се следните форми:
Гутатен псориазис – малки еритемни, капковидни лезии, които са пръснати по горните и долните крайници на тялото.
Плакатен псориазис – най-често срещаната форма на заболяването. Плаките са локализирани предимно по коленете, лактите, скалпа. Кожните промени са представени от зачервени, надигнати възпалителни лезии, покрити от люспи.
Инвертен псориазис – червени, влажни, слабо инфилтрирани плаки без люспи, разположени в участъците на сгъване но тялото и кожните гънки.
Инветератен псориазис – състояние на нелекуван псориазис с плътни, хипертрофични плаки, покрити с няколко слоя сиво-белезникави и трудно отделящи се люспи.
Псориазис на ноктите – характеризира се с петна по ноктите, отлепване на свободния край на нокътя и може да бъде единствената проява на заболяването.

ВРЕМЕТРАЕНЕ

Времетраенето на всяка индивидуална комплексна програма се определя от вида и броя на терапиите в нея.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

20+

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Цяло тяло

Методи

  • Клинични изследвания
  • Апаратна диагностика
  • Специализирана медицинска козметика

Период на възстановяване

  • Обикновено след процедурата кожата се зачервява и става по-твърда. Ефектът отминава до 5 дни в зависимост от процедурата.
  • Апаратна диагностика
  • Специализирана медицинска козметика

Противопоказания

  • Бременност
  • Кърмене

Провеждане

Периодът на овладяване проявите на псориазис е строго индивидуален. Необходимо е стриктно спазване предписанията на дерматолога относно хранене, използване на козметични средства, медикаменти и последователност от процедури.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.