Дерматологът доц. Весела Райкова отговаря на най-често задаваните въпроси за появата и подходите за лечение на розацея.

Кои са причините, които провокират появата на розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, засяга кръвоносните съдове в централната част на лицето. Най-често пациентите са между 30 и 60 години със светла кожа и светли очи. Заболяването се характеризира със зачервяване, в някои фази със сърбеж и обриви. Типични са пристъпните зачервявания – спонтанни зачервявания на цялата кожа на лицето или в дадена зона поради наличие на провокиращ фактор. Причина за симптомите могат да бъдат горещи или газирани напитки, пикантни храни, алкохол, резки температурни промени на околната среда – преминаване от студено към топло и обратно.

За кои рискови фактори трябва да внимаваме

Има няколко фактора, които работят в комбинация. От една страна е генетичното предразположение. От друга страна, е чувствителната реакция на кръвоносните съдове под въздействието на провокиращи фактори. Стената на съдовете е по-тънка и по-лесно реагира на тези фактори. От голямо значение за възникване на заболяването е и ултравиолетовото облъчване. Освен това се предполага, че за изявата на розацеята имат отношение и два микроорганизъма, но при условие че е наличен ген, готов да реагира. Единият микроорганизъм е паразит (демодекс фоликулорум), който намира подходяща среда за развитие по кожата на хора, предразположени генетично за появата на розацея. Много често в стомаха на пациенти, страдащи от розацея, се открива и хеликобактер пилори. Но това не означава, че всеки човек с хеликобактер пилори в стомашно-чревния тракт непременно ще развие розацея.

Подходи за лечение на розацея

Възможно е розацеята да бъде контролира чрез няколко подхода. Кожата на лицето може да се третира локално с антибиотични кремове. А ако има наличие на паразита демодекс фоликулорум, се използват и противопаразитни средства. Целта на това лечение е да се намали възпалителната реакция в зоната, където кръвоносните съдове са по-силно реагиращи.

Изпитан метод е приемът на медикаменти през устата, при условие че състоянието вече е напреднало или не може да бъде овладяно само с локални средства.

Все повече в терапията на розацеята се използва лазерно въздействие, което заздравява стените на кръвоносните съдове и намалява размера на съдовете. От многократното протичане на възпалителен процес в съдовете при розацея, те стават все по-големи, образуват се мрежи от капилярчета и затова кожата е така зачервена. Лазерните системи, които се използват за лечение на розацея, са предназначени да свият големите съдове или да ги заличат, за да изчезне червенината по кожата.

Модерните технологии и ефективната терапия

На разположение на дерматолозите вече са ултра модерни платформи като Harmony XL Pro на Alma Lasers, които комбинират различни дължини на лазерната вълна и покриват целия спектър с цветове на съдовете – от син и тъмнолилав до светлочервен. Независимо дали са по лицето или по тялото, на принципна на селективната фототермолиза енергията се поглъща от хемоглобина в кръвоносните съдове. Така те се разрушават и редуцират.

При наличие на по-големи съдове е препоръчително да се започне с лазерно въздействие, по една процедура на всеки месец. Когато се свият по-големите кръвоносни съдове, малките директно реагират и също се свиват. С няколко последователно  процедури може да се постигне значителен ефект и заличаване на петната. Най-често се налага провеждането на 4 до 6 процедури. Лечението е индивидуално и зависи от това как реагират съдовете при даден пациент.

Важно е също да се прилага допълнителна медикаментозна терапия  и да се спазва хранителен режим. Желателно е да се избягват провокиращи напитки като вино, твърд алкохол, газираните води, пикантните ястия, които биха могли да въздействат силно върху съдовата стена.

Как протича една процедура с лазер и има ли възстановителен период

След почистване на кожата дерматологът третира васкуларната лезия със специален апликатор, който дава по-добър контакт между накрайника на апарата и кожата. Например Harmony XL Pro е една от най-ефективните и модерни платформи за лечение на розацея, защото използва комбинация от две технологии с различни дължини –  Dye-VL 500-600 nm и LP 1064 nm Nd: YAG. С вградено охлаждане е и осигурява по-ефективно третиране на широк спектър от васкуларни лезии с различен размер и дълбочина.  Процедурата протича при минимален дискомфорт за пациента, като не е необходимо обезболяване. Усеща се само затопляне.

Помагат ли апаратните процедури за превенция на розацея и за забавяне на симптомите

Винаги е по-добре да се работи за превенция, отколкото за лечение. Когато състоянието не е тежко, апаратните процедури ще са по-малко на брой и не толкова продължителни. Освен това при ранно третиране кожата „ще знае” да реагира правилно в бъдеще. Когато обаче процесът е напреднал, лечението ще отнеме повече време и усилия от страна на пациента.

Кога е най-подходящият сезон за лечение на розацея

Пациентите, които са решили да се подложат на лазерна терапия за премахване на кръвоносни съдове или лечение на розацея, трябва да знаят, че есенно-зимният сезон е най-подходящото време. Тъй като тогава естественото ултравиолетово облъчване от слънцето е значително по-малко. Противопоказано е при розацея да се работи с лазер през лятото и пролетта. Затова дерматолозите трябва да бъдат много стриктни в комуникацията с пациентите с розацея и други заболявания на кожата. Преди и след процедурата кожата не бива да се излага на слънце или в солариум. А използването на слънцезащитен продукт с висок SPF е задължително.