Връзката между сезоните и грижата за кожата е обширна тема в козметиката и дерматологията. Съществуват процедури и продукти, които могат да се използват целогодишно, и такива, които е по-добре да бъдат или да не бъдат прилагани в определен сезон. В Amber Beauty Club винаги сме посветени на това нашите клиенти да получават най-модерна грижа, съобразена с последните стандарти в дерматологията, както и да им осигурим пълна и точна информация за всяка процедура или продукт, към който са се насочили.

Зимата традиционно е сезонът, в който се набляга на по-инвазивните процедури за лице, тъй като те често изискват по-дълъг период за възстановяване, както и избягване на пряко излагане на слънчева светлина. Много хора използват студените месеци, за да включат ретинол в ежедневната си рутина. Ретиноидите, в които се включват ретинолът и ретиналът, са сред безспорните шампиони в козметиката заради безпрецедентния обновяващ ефект, който оказват върху кожата.

Ретинол през зимата или целогодишно

Ретинолите са производни на витамин А и ако трябва да представим действието им с едно изречение, ще кажем, че ускоряват процесите в клетките на кожата. По този начин остарелите клетки по повърхността се излющват по-бързо и отдолу засиява нова, по-млада на вид кожа. Тъй като с напредване на възрастта клетъчните процеси се забавят, кожата ни придобива по-уморен вид. Точно тук идват ретинолите, които вършат чудеса: обновяват повърхността на кожата, изглаждат фините бръчки, заличават петната и белезите от акне.

Заедно с чудесните си ползи ретинолите изискват внимателна и дисциплинирана употреба, защото обикновено тя е придружена с период на адаптация, зачервяване и излющване на кожата. Нанасянето на слънцезащита с висок фактор след ретинол е задължителна. Дерматолозите препоръчват той да се използва основно в студените месеци, тъй като силните слънчеви лъчи могат да увредят обновената от ретинола по-нежна кожа.

С какво да заменим ретинола след края на студения сезон

Не е задължително употребата на ретинол да спре с появата на слънцето. При добре адаптирала се към продукта кожа и редовна слънцезащита ретинолите могат да се използват и през лятото. Но за да подобрят ефекта им и да го надградят, на сцената излизат пептидите.

Ако се питате кой продукт е по-добър, отговорът е че и двата са еднакво добри за кожата по различен начин. Докато ретинолът засилва клетъчния обмен и изважда на повърхността нашата нова кожа, пептидите се грижат за нея, като увеличават производството на колаген, хиалуронова киселина и други основни компоненти. Ретинолът е по-силно вещество и е възможно да причини известно изсушаване и зачервяване. Докато пептидите осигуряват много добра ревитализация и хидратация. Двете съставки работят по различен начин и са една прекрасна комбинация, която е способна да ви даде кожата, за която мечтаете. И ако вече сте се сближили с ретинола през зимата, сега е моментът да се запознаете с неговите най-добри приятели пептидите.

Как действат пептидите

Пептидите са естествени аминокиселини – основният материал, с който тялото ни създава протеини в кожата. Колагенът например е изграден от три полипептидни вериги. Добавянето на пептиди към грижата за кожата има много предимства. В дерматологията се използват различни видове пептиди, които при нанасяне върху кожата работят като посланици и я „инструктират“ да засили производството на колаген, да подобри еластичността си, да укрепи  кожната бариера и да намали възпаленията. Невротрансмитерните пептиди пък действат подобно на невротоксини като ботокса и имат ефект върху намаляване на мимическите бръчки.

Може би най-известни са медните пептиди, които нашумяха в козметиката през последните години. Те внасят мед в клетките, а медта е важен компонент във формирането на ензими, които от своя страна да упражнят благотворното си влияние върху вида на лицето ни. Медните пептиди са доста използвана съставка в кремовете и серумите и почти нямат странични ефекти.

Пептидни терапии

В Amber Beauty Club работим с американската марка HydroPeptide, чиито специално разработени пептидни терапии са насочени към целия спектър от нужди на кожата, възможни проблеми и несъвършенства.  Хидропептидните терапии са приятна, ароматна и персонализирана грижа за лицето. Сред най-ефективните ни пептидни терапии са озаряващата терапия за изравняване и изсветляване на пигментни петна; детоксикация и намаляване на признаците на стареене; подмладяване с регенериращи и уплътняващи пептиди; стимулиране на микроциркулацията и подобряване на цялостното състояние на кожата; нежен пилинг за чувствителна кожа. Медицинските козметици на Amber Beauty ще ви помогнат да подберете най-ефективната за нуждите на вашето лице.

Терапиите с хидропептиди са подходящи за всяка възраст и всякакъв тип кожа, а ефектът е видим веднага, макар че за да се разгърне той напълно и стимулираният колаген да преобрази кожата на лицето са нужни до 3 месеца и няколко повторения на процедурата.

Мезотерапии с пептиди

Пептидите могат да се прилагат и под формата на мезотерапия – инжекционна процедура, която използваме, за да наситим кожата с полезни вещества. Ефектът на пептидната мезотерапия е намаляване на пигментацията, стягане на лицето, лифтиране и цялостно освежаване. Макар че пептидите са много мощни аминокиселини и при мезотерапия с тях клиентите може да усетят пощипване, предимствата им са неоспорими заради силно изразения лифтинг ефект върху лицето.

За да сте сигурни, че давате на кожата си максимума, особено след период на третиране с ретинол, е добре да включите пептидите през този сезон. Това, което ретиноидите започват през зимата, пептидите завършват по най-добрия начин през лятото (и не само). Резултатът е обновена, подхранена, стимулирана и сияйна кожа. Свържете се с нас още днес и запишете час за консултация с нашите специалисти.