Естествените сезонни промени в околната среда могат да повлияят не само времето, но и състоянието на тялото ни. За много хора това може да доведе до обостряне на кожни заболявания като екзема, причинявайки дискомфорт и изисквайки по-специфична грижа.

Ако знаете кои фактори активират тези състояния и откриете ефективни механизми за ограничаването им, то сезонната екзема и чувствителност могат да бъдат контролирани и да останат изцяло в миналото. В статията ще научите повече за екземата, нейните причини, симптоми и превантивни мерки, препоръчани от д-р Янита Михайлова – дерматолог в Amber Beauty Club.

Какво представлява сезонната екзема?

Радвате се на настъпващата зима и предстоящите коледни празници, но с известно притеснение поради страха от поява на неочакван сърбеж? Не сте сменяли перилни препарати, козметика или боя за коса – сигурно причината е друга? По всяка вероятност става въпрос за екзема.

Екземата е състояние, което предизвиква зачервяване, възпаление и сухота на кожата. Друг термин за екзема е “дерматит”. „Атопичен“ се отнася до състояния, които се случват, когато някой е прекалено чувствителен към алергени в околната среда. „Дерматит“ описва възпалена кожа. Сезонната екзема се диагностицира в ранна детска възраст, но може да се появи за първи път и при напреднала възраст.

Типичните симптоми, по които лесно да разпознаете сезонната екзема, са:

 • Силен сърбеж, особено през нощта
 • Сухи, люспести петна, които са червени до кафеникаво-сиви
 • Малки подутини
 • Груба, напукана, суха и чувствителна кожа

Характерните обостряния на сезонната екзема се наблюдават най-често през зимата, тъй като тогава въздухът е по-сух от нормалното, необходимостта от хидратация на кожата нараства и кожната бариера е изложена на повече потенциални дразнители, включително синтетични материи и промяна в температурата. Има данни, че липсата на слънчеви лъчи и витамин D също допринасят за повишаване чувствителността на кожата през студените месеци.

Обострянията на сезонната екзема могат да бъдат причинени и от носенето на твърде много слоеве дрехи, вземането на гореща вана или използването на твърде много завивки. Това са все неща, които е по-вероятно да правите през студените зимни месеци. Други потенциални причинители са инфекции, стрес и излагане на определени алергени, като прах или пърхот на домашни любимци.

Важно е да включим коментар за хората, страдащи от псориазис, които имат чувствителна кожа и трябва да бъдат особено внимателни по отношение на стрептококовите инфекции през зимата. Тези инфекции могат да усложнят сезонната екзема и да влошат псориатичните симптоми, най-вече по отношение на псориатичните плаки.

За всички, независимо с псориазис, сезонна екзема, атопичен дерматит или без което и да е от трите, важат препоръките, дадени от д-р Янита Михайлова относно ограничаване чувствителността на кожата през зимата.

За студеното време и екземата

Много хора могат да свържат внезапното влошаване състоянието на кожата си с настъпването на есента и зимата. Според д-р Михайлова, през зимата основни катализатори за обострянето на кожните проблеми са ниските температури и силният вятър. Поради това трябва да търсим начини да се защитим от тях. В съчетание със стреса покрай празничните приготовления и пътувания, това допълнително може да влоши положението.

Причините вече са ясни, затова ви предлагаме няколко експертни съвета, които ще помогнат да адаптирате кожата си по-лесно към студеното време и ниските температури:

 • Поддържайте нормална температура във всички стаи във вашия дом (21-23°C е идеална) и носете по-малко и тънки дрехи, които лесно да съблечете, докато се аклиматизирате към заобикалящата ви среда.
 • Централното отопление поддържа лесно постоянна температура у дома, но и премахва влагата от въздуха. Поставянето на съд с вода близо до радиатори помага за компенсиране на този ефект на изсушаване и минимизира негативното въздействие върху кожата. Важно е и да не седите твърде близо до източник на топлина и вместо това да се уверите, че цялата стая е топла.
 • Въпреки че е изкушаващо да държите прозорците затворени през есенно-зимните месеци, за да запазите топлината, липсата на правилно проветряване на помещенията означава, че акарите от домашен прах имат идеалните условия, в които да виреят. Неадекватната вентилация предразполага към растеж на мухъл в кухни и бани, което е предпоставка за екзема. Ежедневно отваряйте прозорците си и дайте на дома си глътка свеж въздух!
 • Не използвайте гореща вода когато взимате душ. Температурата трябва да е близка до телесната за да не се разруши липидния слой на кожата.
 • Използвайте меки измивни продукти, без парфюм, парабени и сулфати, с тясна насоченост към атопия.
 • Уверете се, че имате локални стероиди, за да действате незабавно при обостряне на екземата. Нанасяйте по-често емолиент по това време на годината. Кожата на хора със сезонна екзема обикновено се нуждае от по-силен овлажнител, като масло от ший, кокосово масло и други.
 • Редовно почиствайте в дома си твърдите повърхности, установете редовна рутина за почистване с прахосмукачка, която включва килими, мокети, матраци, завеси и други меки мебели.
 • Шапките, шаловете и ръкавиците със сигурност топлят, но ако са направени от груб, драскащ материал, те също дразнят кожата, която вече е в неблагоприятни условия. Изберете меки тъкани без шевове и се уверете, че артикулите, които са в директен контакт с кожата ви – бельо, нощно облекло, чорапогащи и чорапи – са възможно най-близо до 100% памук. Избягвайте вълна и синтетични материи като полиестер и найлон.
 • Тъй като настинките и грипът обострят екземата, причинявайки или генерализирано обостряне, или по-локална контактна реакция около носа, помислете за допълнителни предпазни мерки по отношение на общото здраве, включително богата на антиоксиданти и фибри диета, повече витамин D и Омега-3 мазнини, цинк, желязо и витамин С.
 • Нежна ексфолиация и защита от слънцето са задължителни дори през зимния сезон. Затова никога не излизайте от дома без нанесен SPF продукт на лицето и шията.

Естетични процедури за зимния сезон

За хора, които страдат от сезонна екзема, атопичен дерматит или псориазис, е изключително важно да се консултират с дерматолог преди да обмислят каквато и да е естетична процедура. Подходящи за целта могат да бъдат:

Химичен пилинг

Леките химически пилинги със съставки като млечна киселина или салицилова киселина може да са подходящи за ексфолиране. Те обаче трябва да се извършват внимателно и с по-ниски концентрации, за да се избегне дразнене на кожата.

Микродермабразио

Тази техника на ексфолиране може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки и подобряване на текстурата на кожата. Препоръчваме ви Deep Two диамантено дермабразио за цялостна ревитализация на лицето от ново поколение, а синята и червената светлини към платформата осигуряват максимум комфорт при зачервявания и чувствителност на кожата като подобряват защитната й бариера

Лазерна терапия

Някои лазерни лечения, като лазерна терапия с нисък интензитет или фототерапия, могат да бъдат от полза при псориазис. След индивидуален преглед и оценка от дерматолог може да се препоръча подходяща процедура в Amber Beauty Club.

Почистване и екстра хидратация

Derma Clear е нежна процедура за лице включва почистване, ексфолиране, екстракция и хидратация. Може да се коригира, за да отговаря на чувствителната кожа. Нашето решение е Intraceuticals – Кислородна мезотерапия за сияйна и здрава кожа като допълнение за максимум хидратация

Локално третиране

Може да се препоръчат кремове или серуми, съдържащи съставки като хиалуронова киселина, серамиди или нежни антиоксиданти, които да помогнат за възстановяване на естествената кожна бариера.

Екипът на Amber Beauty Club остава на разположение за още полезни съвети и с възможност за консултация относно най-подходящите процедури за вас. За запазване на часове последвайте този линк.