Остава по-малко от месец до Коледа. Вече забелязваме коледна украса на различни места и лека-полека празничното настроение ни завладява. И времето ще става по-студено, но настроението на всички ще е по-добро заради топлината в сърцата и душите им. Приказната представа за зимните месеци, обаче често се ограничава до празниците. За някои студените дни носят доста неприятности. Типичен пример са хората с кожни проблеми, които се обострят през зимния сезон.

В тази статия ще споделим полезни съвети от специалистите в Amber Beauty Club, за това как да се справим с подобен тип нежелани реакции на кожата ни при промяна на метеорологичните условия. 

Какви са причините за обострянето на кожните проблеми?

През зимата основни катализатори на обострянето на кожните проблеми са ниските температури и силният вятър, споделя д-р Янита Михайлова. Мръсният въздух в големите градове също оказва негативно влияние върху кожата. Както всички знаем през студените месеци немалка част от хората се отопляват с твърдо гориво, а замърсяването на въздуха във високи стойности е ежедневие за столицата. В добавка към тези “прекрасни” фактори можем да сложим стресът, който много хора имат в работата си преди празниците и небалансираното меню, което ни очаква в края на годината и допълнително стресира организма ни. Реакцията на всеки човек е строго индивидуална, но правилната първа стъпка е една – при наличие на кожен проблем потърсете консултация със специалист и ако трябва направете нужните изследвания, които той ще ви назначи.

Кои са основните признаци на обострянето на кожните проблеми?

Повечето признаци, които са сигнал, че сте изправени пред кожни проблеми, са външни. Може да имате зачервяване на кожата, поява на кожно раздразнение или на повече пъпки (с или без гнойни връхчета) от нормалното. Това незадължително значи, че кожата ви е повлияна от зимните условия – възможно е да има други причини (например – ползвате нов грим, крем или друг продукт, на който кожата ви реагира негативно). Според доктор Михайлова неправилното хранене или хормонални проблеми могат да дадат отражение върху акнето. Препоръчваме да не вземате мерки и да правите тълкувания сами, за да не влошите ситуацията. Консултирайте се с дерматолог, за да намерите най-добрия подход. 

Една от често срещаните кожни състояния, което се обостря при зимата е атопията. Тя е срещана при бебета, деца и възрастни и е основен проблем през студените месеци. Много хора идват в Amber Beauty Club именно с такива проблеми щом застудее. Атопията се характеризира с кожни зачервявания, обриви и неприятен сърбеж. Все неща, които пречат на това да имате нормално ежедневие и да се чувствате добре. 

Какви превантивни мерки можем да вземем? 

Доктор Янита Михайлова споделя, че една от най-добрите мерки за превенция е добрата хидратация на кожата. Това е универсално правило, независимо дали кожата ви е суха, мазна или такава от смесен тип. Правилната диета е много важен фактор за красотата на кожата. Понякога тежките храни, сладкото, мазните ястия влияят лошо на кожата. Липсата на витамини и важни хранителни вещества също може да окаже влияние. Стресът е фактор, който доста хора подценяват, но вътрешните емоции могат да намерят външно изражение под формата на кожни проблеми по вашето лице. Опитайте да намалите стресовите фактори в ежедневието си. Възможно е да се наложи да промените козметиката си, а ние препоръчваме и прилагането на специални процедури, които могат да предпазят кожата. 

Как да третираме вече появилите се кожни проблеми?

Ако вече имате установен кожен проблем или кожно заболяване, то трябва да се вземат мерки. Едно от най-препоръчваните от д-р Янита Михайлова и прилагани решения в Amber Beauty Club е лазерната терапия, независимо дали говорим за акне или розацея. При лазерната терапия може да се помогне във всеки един етап и стадий на кожното заболяване. Важното е да се направи добър план и комбинация от процедури на база на нуждите на пациента. В зависимост от това лечението може да включва един лазер или комбинация от лазери. А ако това не е достатъчно, може да се наложи и прием на медикаменти и/или третиране на кожата с друг вид препарати. 

Най-важна е първата крачка към решаване на проблема, а тя започва с дерматологичен преглед и консултация. Не се колебайте да я направите – вие и вашата кожа го заслужавате.