Изненадващо или не, се оказва, че броят на извършените минимално инвазивни процедури през последните три години е нараснал с 200%. Тенденциите в естетичната дерматология е да се предпочитат терапии, които осигуряват възможно най-естествени резултати за младежка визия в дългосрочен план. Естествена красота без агресия е новият идеал през 2020 г., налагащ неинвазивни процедури за превенция в грижата за кожата – ултрахидратиращи терапии за подмладяване на лицето и апаратни процедури, базирани на енергия, като алтернатива или допълнение към  инжекционните.

Д-р Янита Михайлова от Amber Beauty Club представя 5 от най-иновативните минимално инвазивни процедури за тази година.

КОМБИНАЦИЯТА МЕЗОТЕРАПИИ И ПИЛИНГИ ЕДНОВРЕМЕННО

Любопитното при мини инвазивните процедури е появата на коктейли мезотерапия и пилинги, които се комбинират много добре едновременно в една терапия. Това увеличава активността на двете процедури и подпомага за по-бързото решаване на индивидуалния проблем. Интересно е използването на продукти, които са под формата на мезотерапия за мускулна релаксация. Те са с ботокс подобен ефект и се поставят в зони, които са по-активни и не са особено подходящи за поставяне на ботулинов токсин – шия, деколте, долна половина на лицето.

Когато челото е много ниско, се избягва инжектиране на невротоксин, за да не паднат веждите. Но може да се постави ботулинопоодбен продукт, който да имитира и да успокои мускула. Любопитен тренд е използването на продукти, които стимулират активността на мускулите, за да лифтират лицето“, обяснява д-р Михайлова. Например, в областта на челото, когато искаме да повдигнем веждите, или в зоната на контура на лицето и челюстта, когато целим да лифтираме отпускането, както и в зоната на шията, когато липсва мускулна активност, а отпускане. Съчетание на тези два продукта при жени около 45 г. е изключително ефективно, защото в едни зони може да се стимулира активността на мускула, а в други да се релаксира. Може да се използва с естетична насоченост при асиметрии, например в зоната на шията за мускула, който я движи –асиметрия на  платизмата.

МЕЗОТЕРАПИИ СЪС СИЛИЦИЙ

Използването на органичен силиций в по-високи концентрации в състава на мезотерапиите стимулира образуването на колаген. Инжектирането му в началните точки на сухожилията, там където се захващат, води до значително лифтиране на лицето. Поставянето на мезотерапевтични продукти с високо съдържание на силиций в динамичната част на горния клепач отваря окото и сериозно повдига клепача.

„При 90% от нашите пациенти се наблюдава отпускате на кожата на клепачите. Проблемът е, че с годините веждите се спускат надолу, а кожата на горния клепач се изтънява и се отпуска, като съвсем надвисва. С този тип мезотерапии, обогатени с висок процент силиций, за горен и долен клепач постигаме задоволително нехирургично лифтиране и стягане, като комбинираме често и с неоперативна блефаропластика“,  д-р Михайлова.

ОКОЛООЧНА МЕЗОТЕРАПИЯ ЗА МАСТНИ НАТРУПВАНИЯ И ОТОЧНОСТ

В областта на очите се работи в посока стимулиране на кръвопотока и лимфодренажа на съдовете. Торбичките под очите се причиняват поради отпускане на мастната тъкан, което може да е с генетична предразположеност. Могат да се резултат от задържане на вода или на трето място, когато от ранна възраст се наблюдава слаба съединителна тъкан. Иновативните мезотерапии въздействат на трите елемента – съдържат съставка, която разгражда мазнините по много фин и мек начин. Имат противооточно действие, стимулират лимфните и кръвоносните съдове да се дренират, като едновременно стимулират съединителната тъкан чрез активиране на колагеноообразуването.

24-ЧАСОВ ФИЛТЪР СРЕЩУ СИНЯТА СВЕТЛИНА

През последните години козметичните продукти срещу синята светлина се налагат, като тенденция да се използват през деня и вечерта заради дигиталните устройства и луминисцентното осветление. Синята светлина е близка до ултра-виолетовия спектър, тя променя секрецията на меланин, който води до появата на пигментации. Освен това блокира снабдяването с кислород на клетките и кожата става по-сивкава, по-грапава, с повече петънца и бръчици. Интересен факт е, че 4 часа непрекъсната работа пред дигитален екран се равняват на 20 минутно излагане на обедно слънце без фотозащита.

БОТУЛИНОВ ТОКСИН В ПОВЪРХНОСТНИТЕ СЛОЕВЕ НА КОЖАТА

Интересно е инжектирането на ботулинов токсин в повърхностните слоеве на кожата в комбинация с други коктейли за постигане на „порцеланова“ кожа, т.нар. „мезоботокс“. Прилагането на тези инжекционни процедури свива порите и намалява мастната секреция, „изтрива“ фините линии и решава различни проблеми с текстурата на кожата. Така кожата на лицето става гладка и блестяща като порцелан.