Ботоксът е сред най-популярните решения в естетичната дерматология, които целят да възвърнат младия и жизнен вид на определени зони от тялото, като лицето и шията. Той е един от експресните и много ефективни методи за подмладяване. В следващите редове ще Ви запознаем с ботулиновия токсин в повече детайли и ще разгледаме всичко, което е необходимо да знаете преди да пристъпите към процедура.

Какво е ботоксът?

“Ботокс” е най-разпространеното и често използвано название на ботулиновия токсин. Всъщност, Botox® е регистрирана марка, притежание на американската компания Алерган. По своята същност представлява невротоксичен протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum и сродни видове бактерии. Той временно подтиска нервните сигнали към мускулите и така ограничава движението им. Именно заради това му действие е широко използван за предотвратяване появата или задълбочаването на вече формирани бръчки.

Благодарение на бързите резултати, които дава и дълготрайния му ефект, през последните години ботоксът се превърна в един от най-популярните медикаменти в естетичната медицина. Любопитен факт е, че годишно в света се извършват над шест милиона процедури с ботокс (Plastic Surgery Statistics Report, 2020).

Освен приложението му в естетиката ботоксът се използва и в редица медицински процедури в областта на офталмологията и неврологията. Известно средство е за лечение на бруксизъм (скърцане със зъби) и за третиране на парализи на лицето, например след инсулт.

Как действа ботоксът?

Ботоксът парализира мускулите и по този начин възпрепятства тяхното съкращаване.

Популярен мит и погрешно разбиране за действието му е, че премахва бръчките. Всъщност, той само временно деактивира лицевите мускули, които причиняват бръчки – например, бръчки тип “пачи крак”, “гневни бръчки” и други мимически бръчки в зоната около очите. Респективно, при липсата на свиване на мускулите, кожата остава гладка.

Ето защо ботоксът е толкова ефективен върху бръчките около устата, които се образуват при умивка, също върху бръчки при хора с по-стегната мимика при говорене, при пушачи, така наречения баркод, а също и върху тези в ъгъла на очите, видими, когато примигваме, мръщим се и правим гримас.

Важно е да отбелжим, че ботоксът не е панацея за всички видове линии и несъвършенства по лицето. Дълбоки, образувани във времето бръчи, могат да се повлияят при процедура с ботокс, но не и да изчезнат напълно. По тази причина дерматолозите препоръчват превантивно инжектиране на ботокс още при първоначални признаци на стареене на кожата.

Действието на ботоксът не е постоянно, като постепенно ефектът от инжектирането му отслабва. Видими резултати от поставянето му обикновено са налице до 48 часа след процедура, като същите се разгръщат в рамките на следващите 5-10 дни и се запазват средно шест месеца. Всички тези срокове са много индивидуални и зависят от това как организна реагира на ботокса.

Какво представлява процедурата?

Процесът по поставяне на ботокс винаги е предхождан от консултация с дерматолог.  Целта е диагностициране на състоянието на кожата, идентифициране на зоните, които ще бъдат третирани, както и обсъждане на очакваните резултати.

Самата процедура по поставяне на медикамента е бърза и отнема не повече от 20-30 минути.

Първо се извършва внимателна дезинфекция на зоната, в която следва да се постави ботокс. След това с помощта на тънка игла се инжектират малки количества ботокс на точно определени места. Поради размерите на иглата чувството за дискомфорт е минимално, а усещането е за леко убождане.

Тъй като процедурата не е болезнена, в повечето случаи не е необходимо обезболяване на зоната. Ако пациентът пожелае, е възможно да се приложи локален анестетичен крем.

След инжектирането е желателно да не пипате третираните зони, както и да не лягате, за да избегнете мигрирането на ботокса.

Кои зони са най-подходящи за ботокс?

Ботоксът е перфектен избор за третиране на мимическите бръчки в горната половина на лицето. Най-честите му приложения са в следните области:

  • челото (за бръчките, които се образуват при повдигане на вежди и учудване),
  • между веждите, така наречената “гневна бръчка” (при мръщете)
  • около очите – бръчки тип “пачи крак”
  • при широка усмивка

Макар и по-рядно, ботокс се поставя и в долната част на лицето

  • В брадичката, за корекция на портокалова кожа и за отпускане на мускула, което подобрява контура на лицето
  • Нос – за повдигане на върха или в случаите, когато мускулът на носа и мускулът около устата имат преплитане на влакна и носа се движи надолу
  • Масетери (дъвкателните мускули) – при стискане на зъбите или в случаите, когато дъвкателните мускули са по-големи и водят до разширяване на лицето
  • Деколте – малки дози за корекция на фини линии и бръчици

Ботокс може да се използва и за лечение на проблеми и несъвършенства, различни от бръчки. Често прилаган е  за корекция на гингивална (венечна) усмивка или т.нар. Gummy smile, при която освен зъбите се показва и голяма част от венеца или когато при усмивка устните значително изтъняват.

Използва се още за омекотяване на “квадратна” челюст. При мускули на челюстта, които са особено силни, невромодулаторните инжекции могат да ги отпуснат с течение на времето, за да създадат по-мека, по-извита линия на челюстта.

Ботоксът има ефект и при тежка хиперхидроза, състояние при което се наблюдава обилно потене, което не е причинено от медикаменти и когато антиперспирантите нямат ефект. Зоните, които могат да се третират при хиперхидроза, са подмишниците, дланите, скалпа и дори стъпалата.

Кой е най-подходящият момент или възраст за инжектиране на ботокс?

Може би се чудите на каква възраст е оптимално да започнете с ботокс за максимални резултати.

Този момент е различен за всеки, но най-общо казано може да започнете процедури с ботокс, тогава когато фините линии започнат да Ви притесняват.

Много мъже и жени търсят лечение с ботокс в средата на 20-те или началото на 30-те си години, за да третират появилите се вече фини линии и да предотвратят образуването на нови такива.

С настъпването на 30-те години, обмяната на кожните клетки и производството на колаген значително се забавят.очно това е моментът, когато много хора започват да забелязват, че кожата им остарява.

Ботоксът може също да бъде използван за превантивно лечение срещу образуването на дълбоки линии и бръчки.

Готови ли сте да започнете с ботокс?

Ние в Amber Beauty Club предлагаме както процедури с ботокс за фини линии, мимически бръчици и превенция, така и дермални филъри за възвръщане на обем на лицето.

Нашите опитни и квалифицирани дерматолози могат да предложат богата палитра от решения за вашата кожа, които да Ви помогнат да се справяте с всички несъвършенства. Свържете се с нас и нека обсъдим как можем да помогнем.