Хиперхидрозата е състояние на повишено отделяне на пот, което може да се наблюдава по цялото тяло или локално – по дланите, стъпалата, подмишниците, челото и гърба. Нормалното потене е физиологичен процес, регулиращ телесната температура, която трябва да е в рамките на 36,5–37°С. При някои хора обаче се наблюдава свръхизпотяване, което е патологично състояние, т.е. това не е изискване на самия организъм за терморегулация, а поради различни причини (наследствени, неврогенни и др.) се развива хиперхидроза, която създава притеснение, дискомфорт и нарушава качеството на живот. Степента на хиперхидроза се определя чрез тестове в зоните на повишено изпотяване. Чрез инжектиране на мускулен релаксант в тези области, прекомерното отделяне на пот се редуцира до нормални нива.

Допълнителна информация

Хиперхидрозата засяга хора от различни възрасти. Състоянието е съпроводено със силна, неприятна миризма и повлиява самочувствието и комфорта в ежедневието. Причините за появата му най-общо са генетична обремененост, хормонален дисбаланс, инфекции, стрес, пикантна храна, носене на синтетични материи. Изследванията потвърждават, че чрез инжектирането на мускулен релаксант състоянието се нормализира.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ

18+

ЗОНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Длани

Стъпала

Подмишници

Чело

Гръб

Методи

  • Повърхностни безболезнени специализирани тестове
  • Инжекционна терапия

Период на възстановяване

  • До 3 дни след процедурата.
  • Възможно е третираната зона да се усеща по-топла и да се наблюдава леко зачервяване.

Противопоказания

  • Бременност
  • Кърмене
  • Прием на някои медикаменти
  • Онкологични заболявания

Провеждане

Самата процедура е предшествана от провеждането на т.нар. йоден тест, който е абсолютно безопасен и безболезнен. При този тест се нанася йоден разтвор върху подсушена кожа в определените участъци. След това се поставя специална смес вследствие на което жлезите, отделящи по-обилно пот, се оцветяват в лилаво. По този начин се прецизира инжектирането на мускулния релаксант в точно определени граници. Поне 24 часа след процедурата е противопоказано измиването на третираните зони, за да се избегне риск от инфекция.

Често задавани въпроси

Дерматологът определя мястото на поставяне на филъра, като се съобразява с анатомичните особености на пациента. Самата процедура продължава около 20-30 минути.

Филърът се разпределя разномерно в областта на скулите, а резултатът се вижда веднага.

Процедурата не изисква възстановителен период. Мястото на инжектиране може да се зачерви или да отече, но дискомфортът отминава бързо (в рамките на няколко часа до няколко дни).

Ефектът се вижда веднага, а продължителността му продължава около година.

Процедурата може да се повтори отново след пълното или частично разграждане на филъра.

  • При свръхчувствителност към различни видове филъри;
  • При нараняване на кожата в зоната на инжектиране.