Как да се преборим с акнето?

Почти всеки човек, който е преминал през пубертета, се е борил с акне. Това е едно от най-разпространените и упорити кожни състояния, с които се срещат не само младите хора. Един от широко разпространените митовете, свързани с него е, че веднъж излекувано, то не може да се появи никога повече в живота ни. Акнето може да се потисне, неговата активност да се промени и контролира, но както доцент Весела Райкова споделя, е изключено да мислим, че веднъж овладяно, то няма да ни създава неприятности отново. 

Какви са причините за появата на акне? 

Акнето е кожно състояние, което може да засегне цялото тяло. Повечето хора го свързват с лицето, но то може да се появи и: 

 • по гърдите;
 • по гърба;
 • в зоните, в които има много мастни жлези. 

Повечето хора са запознати с така нареченото “пубертетско” акне, което в някои случаи може да отмине с времето и без да бъде третирано. Но все пак често и при него се налага лечение. Доцент Райкова обяснява, че има случаи на силно обострено юношеско акне, при които е наложително лечение по лекарско предписание . 

Има и друг тип акне, което се появява при възрастни хора вследствие на най-различни странични фактори. Според доцент Райкова такива могат да бъдат: 

 • автоагресията - когато човек сам опитва да третира първата появила се пъпка;
 • неправилно подбрана и използвана козметика - когато тя е тежка и не се премахва добре; 
 • наличието на хормонален дисбаланс; 
 • прием на анаболи и анаболни вещества. 

Независимо от типа на акнето, последващото развитие на състоянието му, зависи от три основни фактора: 

 • активност на мастната жлеза;
 • запушването на нейния канал; 
 • увеличена активност на бактериите, които причиняват акнето. 

Как се лекува акне? 

Доцент Весела Райкова споделя, че всяка терапия за лечение на акне следва да влияе едновременно на трите основни развиващи фактора, посочени по-горе. Това важи както за пубертетското, така и за възрастовото акне. На първо място, трябва да се потвърди от лекар, че кожното състояние е акне, преди то да се третира. Доцент Райкова подчертава нуждата от разбиране от страна на пациента, че ежедневната грижа за кожата е от изключителна важност за справяне с проблема. 

Трябва да знаете, че начина ви на живот също има значение. Именно заради това понякога може да се наложи включването на специална диета и намаляване на прием на вредни храни и напитки. 

Изключително важно е да разберете, че лечението на акнето се прави на база специално изготвен терапевтичен план и е строго индивидуално за всеки един човек.

От къде да започнем? 

Първата крачка е вашето желание да се справите категорично с това кожно състояние. След консултация с дерматолог (понякога и с други специалисти) се назначава индивидуална терапия. Добре е да знаете, че това може да се прави във всяка възраст. Единствената препоръка е бременни жени и хора, които пият медикаменти, предизвикващи фотосенсибилизация да не се подлагат на лечение, защото може да е противопоказно за тях. 

Лечение на акне в Amber Beauty Club 

Ние, в Amber Beauty Club разполагаме с някои от най-добрите дерматологични специалисти в България, които в практиката си редовно прилагат терапии за лечение на акне при различни хора. 

В зависимост от назначената индивидуална терапия можем да предложим множество варианти за лечение като: 

Лечението на акне е дълъг процес (може да продължи дори над две години) и се случва двустранно. Дерматологичните грижи са само едната страна на монетата. От вас като пациенти ще се изисква да спазвате препоръките за лечение относно: 

 • прием на храна;
 • ползване на козметика; 
 • прием на медикаменти; 
 • прилагане и честота на процедури за лечение. 

Направете първата крачка към справянето с акнето като запазите час за консултация при някой от нашите специалисти. 


111SKIN под светлината на прожекторите

Обикновено краят на годината е времето за равносметки. Ние обаче избираме да разчупим стереотипа и ще направим нашата в началото на месец януари от новата година. Така ще се заредим с вдъхновение за идващите месеци и вълнуващите моменти, които ни очакват. Гледайки назад към 2021-ва, ще видим, че това бяха страхотни дванадесет месеца за марката 111SKIN. Продуктите на компанията и създателите ѝ доста често бяха под светлината на прожекторите. И дори имаха своята роля в някои от най-големите световни събития. Нека заедно видим част от тях.

Read more


Карбонов пилинг - перфектната процедура за по-красива и ярка кожа

През зимата студеното време влияе зле на кожата и може да активира доста кожни заболявания. Независимо от това, този период е по-благоприятен и изпълнен с повече свободно време, в което да се погрижим за себе си. Слабата слънчева светлина създава подходящи условия за правенето на процедури и дерматологично лечение, които са недопустими в месеците с активно слънцегреене, например. 

Read more


Терапия Rose Quartz на 111SKIN - стъпка към съвършената кожа

За нас в Amber Beauty Club е от първостепенно значение всеки клиент и гост на клиниката да получава само най-доброто. Независимо дали сте при нас за за дерматологично лечение или естетични процедури, приемаме с голяма отговорност и внимание доверието, което ни гласувате, за да се погрижим за перфектния Ви  външен вид. Сами налагаме високи стандарти и поддържаме безупречно качество като работим с  с най-добрата козметика и най-модерната апаратура. Най-актуалното попълнение в гамата от продукти, които подбрахме за вас е брандът 111SKIN.

Read more


Как стресът се отразява на кожата ни?

Не е тайна за никого, че ние съвременните, модерни хора имаме изпълнено със стрес ежедневие. Всеки ден сме изложени на психическо натоварване, агресия, спешност и на редица фактори и ситуации, които ни изнервят. Достатъчно е само да пуснем телевизора, за да чуем новините и вече имаме поводи за това да бъдем мрачни и тревожни. Като прибавим към това нервите на работа, семейните проблеми и други дребни тревоги, получаваме голяма доза стресов коктейл с най-разнообразни източници. 

Read more


Подарете красота за Коледа с ваучер от Amber Beauty Club

Коледното пазаруване винаги е било колкото вълнуващо, толкова и голям кошмар. Винаги се чудим какво да вземем на любимите си хора, дали ще им хареса и дали това, което сме избрали, ще бъде практично за тях. Понякога след като видим реакцията им, оставаме разочаровани, че не сме избрали нещо друго. Опитваме се да бягаме от клишета, но това допълнително ограничава опциите ни. И така  всяка година преди Коледа се оказваме в капана на този омагьосан кръг. 

Read more


Обостряне на кожните проблеми през зимата и как да се справим с това?

Остава по-малко от месец до Коледа. Вече забелязваме коледна украса на различни места и лека-полека празничното настроение ни завладява. И времето ще става по-студено, но настроението на всички ще е по-добро заради топлината в сърцата и душите им. Приказната представа за зимните месеци, обаче често се ограничава до празниците. За някои студените дни носят доста неприятности. Типичен пример са хората с кожни проблеми, които се обострят през зимния сезон.

Read more


Терапия Black Diamond на 111SKIN - подарете най-доброто за вашата кожа

Ние вярваме, че грижата за добрия външен вид е нещо, което всеки човек заслужава. Красивата, здрава и стегната кожа е цел, която много жени и мъже преследват. Ние искаме да им дадем най-добрите “инструменти”, с които да я постигнат. От момента, в който  Amber Beauty Club отвори врати, се стремим да пренасяме най-доброто от световните тенденции в областта на естетичната грижа в България. Козметичните терапии на луксозната козметика 111SKIN са поредната стъпка в тази насока. В тази статия ще ви разкажем малко повече за терапията Black Diamond. 

Read more


Как мезотерапията и PRP терапията за скалп ни помагат за възстановяване от Covid-19?

Една от често срещаните негативни реакции, които се проявяват в месеците след преболедуване от вируса, е интензивен косопад. Той се дължи на загубата на полезни вещества в организма, които поддържат силния растеж на косата. Когато те намалеят, е логично и косата да расте по-тънка и с по-слаби корени. За справяне с подобен тип косопад и превенция на задълбочаването му е необходимо третиране на скалпа с назначена терапия след консултация със специалист дерматолог. 

Read more


Как да засилим имунитета си през зимните месеци и във времена на пандемия?

Студените дни са на прага ни. И температурите тепърва предстои да падат. Да, все още можем да усетим топлата милувка на слънчевите лъчи, но вече е време да мислим за това как да закрепим своя имунитет по време на зимния сезон. Особено в контекста на сложните времена на пандемия, през които минаваме в момента. В следващите редове ще ви представим някои полезни практики, които може да използвате, за да засилите своя имунитет. 

Read more