Промените във времето и атмосферните условия през есента и зимата неизбежно влияят на цялостното състояние на човешкия организъм, включително на кожата и устните. По-ниските температури и силният вятър през студените месеци обикновено изсушават откритите части на тялото – лицето и ръцете. А поради дехидратацията и липсата на мастни жлези, устните често загрубяват и се напукват.

Ето защо е важно през по-студените сезони да се грижим по подходящ начин както за останалата част от тялото ни, така и за устните ни. Но кои са най-необходимите процедури и козметични продукти, на които да заложим през есента и зимата в тази деликатна зона?

Как да предпазим устните през студените месеци?

Преди всичко ежедневната рутинна грижа е от решаващо значение за предотвратяването на редица възможни проблеми с устните. Затова и редовното прилагане на четирите последователни стъпки за ексфолиация, хидратация, овлажняване и защита от слънцето, които я съставляват, стои в основата на постигането на желания резултат – плътни, сочни, хидратирани и здрави устни по всяко време през годината. Нека ги разгледаме малко по-подробно.

Ексфолиация

Ексфолиацията е първата важна и необходима стъпка в грижата за устните през есента и зимата, тъй като чрез нея се отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата, стимулира се кръвообращението и устните възвръщат свежия си вид и мекотата си при допир. За целта можете да използвате както ексфолианти за лице, така и домашно приготвени за целта смеси.

Хидратация

Втората не по-малко нужна стъпка за грижа за устните през цялата година и особено през есента и зимата е хидратацията. През студените месеци тази деликатна зона губи своята жизненост и еластичност и съответно се нуждае от възстановяване на липидната си бариера. Тази цел се постига най-вече чрез прием на достатъчно течности и други хидратиращи напитки, като например лимонова вода, кокосова вода, сок от краставица или билкови чайове, както и чрез употребата на подходящи козметични продукти, като например хидратиращи балсами, кремове или маски за устни.

Овлажняване

Третата основна стъпка за красиви устни през есента и зимата е овлажняването. То се прилага при кожа, която е суха поради намаляване на съдържанието на естествените масла и полезни вещества в нея. За разлика от хидратацията, която се прилага при дехидратирана кожа поради липса на достатъчно вода в организма. За разрешаването на този проблем бихте могли да използвате подходящи козметични продукти – например балсами, червила и гланцове за устни.

Защита от слънцето

Със сигурност не трябва да пренебрегвате и защитата от ултравиолетовите лъчи като четвърта важна и необходима стъпка за грижа за устните дори и през есента и зимата. Слънчевите лъчи могат да навредят по различни начини на устните ви. Затова е важно да използвате подходящ балсам или гланц за устни със слънцезащитен фактор минимум SPF15, когато излизате навън, дори и през студените сезони.

Сочни и хидратирани устни в студа – как да го постигнем

В днешно време е изключително лесно да прилагате базова грижа в домашни условия и с помощта на някои популярни продукти от ежедневието, за които може би дори не подозирате какви чудеса вършат. По-долу ще намерите подбрани полезни съвети и рецепти, с които ще предотвратите появата на напукани устни. А за да задържите ефекта по-дълго, накрая сме ви приготвили препоръчани процедури от нашите дерматолози. Затова останете с нас до края.

С кои домашни средства да хидратираме устните?

За домашната ексфолиация можете да приложите следната процедура: напарете лицето си с топла вода, докато сте под душа, и нежно втрийте в устните си малко количество ексфолиант за лице за около минута, след което го изплакнете обилно с вода и нанесете плътен слой балсам за устни или вазелин за подхранване. Друг популярен метод е използването на сода за хляб, но силно ви препоръчваме да внимавате с тези продукти, за да не постигнете обратния ефект. Освен това вкъщи можете да използвате и различни смеси с фина захар.

За хидратация в домашни условия можете да си приготвите различни балсами, кремове и маски за устни – например с мед и кокосово масло, или просто да постоите известно време с чист мед върху устните. Известно е, че медът е изключително полезен натурален продукт, който намира широко приложение в козметиката за различни цели. Освен че ексфолира и има антибактериално действие, сред многобройните му други ползотворни свойства се нарежда и хидратиращият му ефект. Когато бъде приложен върху кожата и устните, те възстановяват своя блестящ и жизнен външен вид.

Естетични процедури за сухи и напукани устни

“Все повече хора в наши дни проявяват интерес и към естетичните процедури като възможност за подхранване на устните. Някои от тези процедури, като например поставянето на хиалуронови филъри, могат също да се използват за лечение на напукани устни и предпазване от изсъхване и разранявания на повърхността им.”, споделя д-р Самер Шокър в едно от скорошните си видеа в Instagram.

Филърите с хиалуронова киселина подпомагат хидратирането на кожата, тъй като те привличат и задържат водните молекули. Това помага за съхраняване на овлажняването на устните, въпреки промените във времето и атмосферните условия през есента и зимата. Процедурата не отнема много време и няма възстановителен период, но филърите имат трайност от 6 месеца до 1 година, след което трябва да се поставят отново. Чрез инжектирането на хиалуронови филъри в устните се постигат различни резултати – включително естетически ефект за оформяне, свеж, младежки вид и гладка повърхност, и лечебен ефект – за предотвратяване на изсъхването и напукването им.

Поставянето на филъри задължително е предшествано от консултация за търсения ефект. А след процедурата, дерматолозите на Amber Beauty Club препоръчват да използвате овлажняващи продукти за устни с хиалуронова киселина и пептиди.

А ако търсите бърз, мигновен ефект за красиви устни, без да се подлагате на инжекционни процедури, то кислородната мезотерапия Intraceuticals е точно за вас. Серумът, който се използва хидратира и уплътнява, а кислородът допълнително обогатява и подхранва. В резултат, устните са пухкави, добре хидратирани и бляскави, без фини линии и бръчици около тях.

Ако все още се колебаете дали поставянето на дермални филъри би било най-подходящото решение за вас и ако искате да научите повече подробности за процедурата, запазете час за консултация в Amber Beauty Club.