Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Заедно със спомагателните си структури тя изпълнява различни важни функции, като например защита на тялото от нахлуване на микроорганизми, химикали и други фактори на околната среда; предотвратяване на дехидратация; действие като сетивен орган; модулиране на телесната температура и електролитния баланс; синтезиране на витамин D.

Кожата предпазва останалата част от тялото от основните елементи на природата като вятър, вода и ултравиолетова слънчева светлина. Тя действа като защитна бариера срещу загубата на вода и е първата линия на защита срещу абразивните влияния, дължащи се на контакта с песъчинки, микроби или вредни химикали. Потта, отделяна от потните жлези, възпира микробите от прекомерно разпространение по повърхността на кожата чрез генериране на дермицидин, който има антибиотични свойства.

Всички тези свойства важат както за женската, така и за мъжката кожа. Но какво е специфичното между двете и трябва ли мъжете също да полагат грижи? На тези и още въпроси, ще намерим отговор в следващите редове.

Защо мъжете имат нужда от специфична грижа за кожата?

Кожата при двата пола се различава основно поради структурно и хормонално обусловените разлики в дебелината, отделянето на себум, стареенето, окосмяването по лицето, хидратацията, пигментацията и текстурата.

Дерматологично установено е, че мъжката кожа е около 25% по-дебела от женската и това е причината за различното образуване на бръчки при мъжете и жените. При мъжете обикновено се образуват по-малко фини линии в сравнение с жените, но пък заради повтарящите се изражения на лицето при по-силния пол, те често са по-дълбоки.

Поради по-активните мастни жлези в кожата при мъжете, те произвеждат почти двойно по-голямо количество себум в сравнение с жените. Затова мъжката кожа често изглежда по-мазна. Производството на себум при мъжете не се променя с течение на времето, докато при жените то намалява с напредването на възрастта.

Колагенът, от друга страна, намалява с една и съща скорост през годините при мъжете, докато при жените това започва да се отразява по-бързо едва след менопаузата. Именно той има определящо значение за дебелината на кожата при двата пола. Това е и причината признаците на стареене да се появяват по-рано при дамите.

Най-основната разлика между мъжете и жените по отношение на вида на кожата е в окосмяването по лицето. Редовното бръснене при мъжете води до отрицателни последици, като дразнене, възпаление и врастнали косми. Бръсненето премахва горния слой на епидермиса и го оставя незащитен. Затова понякога след употребата на афтършейв, се усеща сухота, зачервяване или свръхчувствителност.

Именно всички тези особености на мъжката кожа показват, че ежедневната грижа за нея е не по-малко важна от грижата за женската кожа. Правилната употреба на козметични продукти и прилагането на процедури в клинични условия са от ключова важност за поддържането на здрав, сияен и хидратиран външен вид.

Стъпки за изграждане на ежедневна козметична рутина

Адекватната ежедневна грижа за кожата при мъжете трябва да включва 4 стъпки: дълбоко почистване, ексфолиация, хидратация и защита от слънцето. Ако се следват по предписание, тези стъпки осигуряват младежки вид на лицето, предотвратяват появата на бръчки и държат под контрол акнето, зачервяванията, сухотата, чувствителността след бръснене, вредите от слънцето – особено през зимните месеци.

Почистване на кожата

Необходимо е дълбокото почистване да се извършва ежедневно сутрин и вечер, за да се отстраняват замърсяванията, наслоени върху кожата през деня, излишния себум, вредните токсини и бактериите. В противен случай те се натрупват и запушват порите, което може да причини обриви, акне или подкожно растящи косми. Важно е да не използвате сапун или шампоан 5 в 1 за почистване на лицето. Вместо това изберете козметичен продукт, който е подходящ за вашия тип кожа, като например почистваща пяна или гел.

Ексфолиация

Препоръчително е ексфолиацията да се извършва веднъж или два пъти седмично в зависимост от типа на кожата ви. По-честата ексфолиация може да създаде обратен ефект на изсушаване. Чрез тази процедура се отстраняват мъртвите клетки от повърхността на епидермиса и се подпомага неговата регенерация. На козметичния пазар съществуват различни продукти за ексфолиране като гелове, кремове, скраб и др., но най-добре е да се консултирате със специалист при избора, за да бъдете сигурни, че имате точното решение в ръцете си.

Хидратация

Добрият хидратиращ продукт трябва да балансира кожата и нейното естествено pH след почистване. Според това дали имате суха, мазна или комбинирана кожа, е възможно да имате нужда от по-гъст или по-течен крем. За допълнителна хидратация, нашите козметици препоръчват и използването на шийт маски поне веднъж седмично като можете да изберете за какво да бъдат те: против акне, стареене, за овлажняване, за тонизиране или с друго действие.

Защита от слънцето

Въпреки че мъжката кожа е по-дебела от женската, това със сигурност не означава, че няма нужда от слънцезащита. Вредните ултравиолетови лъчи могат да проникнат дълбоко и да причинят трайни пигментации дори и през студените месеци. Затова целогодишното използване на продукти със слънцезащитен фактор минимум SPF30 е задължително.

Популярни естетични процедури за мъже

През последните години броят на мъжете, проявяващи интерес и полагащи ежедневни усилия да поддържат външния си вид, постоянно нараства. Съвременните мъже са изложени наравно на всевъзможни форми на натиск по отношение на външния си вид и това ги мотивира да отдават все по-голямо значение на грижите за своята визия. Все повече от тях се интересуват и от подходящи естетични процедури, чрез които да съхранят младостта и красотата си за по-дълго време. Но кои са най-търсените и популярни естетични терапии, към които мъжете се насочват според опита на нашите дерматолози?

Ботокс и филъри

Според дерматолога д-р Самер Шокър, инжектирането на ботокс и филъри набират все по-голяма популярност сред мъжете като средство за омекотяване на линиите на лицето, придаване на по-младежки вид, подчертаване на мъжките черти (маскунализация), лечение на хиперхидроза или венечна усмивка, и др.. Ботоксът блокира нервните сигнали и така предизвиква свиване на съответния мускул и намаляване на активността му. 1-2 дни след инжектирането му линиите на челото и между веждите започват да избледняват, като ефектът може да се задържи от 3 до 6 месеца. Все повече мъже избират да се подложат на процедурата за инжектиране на ботокс поради високия ѝ профил на безопасност, а също и поради липсата на период на възстановяване след нея.

Лазерна епилация за мъже

Друга изключително популярна естетична процедура сред мъжете е третирането на нежеланото окосмяване по тялото чрез лазерна епилация. Най-желаните зони за обезкосмяване от мъжете са линията на брадата и подмишниците заради проблеми като зачервявания, раздразнения и пъпчици след бръснене, засилено изпотяване и враснали косми. При такива случаи лазерната епилация се превръща не само в естетичен, но и в лечебен метод за разрешаване на подобни проблеми. Важно е да знаете, че ефективността на лазерната епилация зависи както от индивидуалното състояние на косъма, съпътстващи здравословни проблеми, които може да имате, така и от броя процедури, необходими за пълното премахване на окосмяването.

PRP за косопад

PRP за косопад е още една естетична процедура, която набира популярност сред мъжете. Плазмотерапията се прилага за стимулиране на растежа на косата. При тази процедура в скалпа на пациента се инжектира обогатена с тромбоцити плазма от собствената му кръв. Растежните фактори, които се съдържат в тромбоцитите, възстановяват увредените фоликули и стимулират растежа на нови косъмчета.

Химични пилинги

В списъка с естетични процедури, набиращи популярност сред мъжете, се нареждат и различните видове химични пилинги. Целта им е да отстранят най-горния слой мъртви клетки от епидермиса, за да се стимулира възобновяването и регенерирането на кожата. Те се прилагат успешно и с естетична, и с лечебна цел за третиране на различни дерматологични проблеми, като например акне, белези, бръчки, дехидратация, неравномерен тен, пигментни петна, разширени пори и още много други.

Какво препоръчват специалистите от Amber Beauty Club?

В Amber Beauty Club прилагаме 360-градусов индивидуален подход при всеки един пациент. Екипът ни от опитни дерматолози и козметици работят заедно в изготвянето на конкретни програми за справяне с дадени проблеми. Използването на подходяща козметика в комбинация с правилно подбрани инжекционни, апаратни и лазерни процедури е от ключова важност за поддържането на перфектен външен вид. Освен това, здравословният начин на живот и ограничаването на вредните навици като прекомерна консумация на алкохол и тютюнопушене със сигурност са още една допълнителна положителна стъпка в грижата за мъжете.
Но ако все още изпитвате съмнения и не можете да прецените кой път в грижата за кожата би бил най-подходящ за вас, заповядайте на консултация в Amber Beauty Club.