Скоростното развитие на технологиите през последните две десетилетия безспорно е оставило своя отпечатък върху редица сфери от глобалния пазар, като индустрията за красота не прави изключение. Нарастващата популярност на изкуствения интелект (AI) е един от факторите, допринасящи за революционни промени в начините, по които взаимодействаме с козметичните и естетичните услуги. В тази статия, ще ви запознаем с някои от най-любопитните иновации, диктуващи съвременните стандарти и подходи в грижата за външния вид.

Изкуствения интелект (AI) – революция в индустрията за красота

Дигитализацията на голяма част от търговските стратегии и платформи през последните 10 години допринася за значителни изменения в търсените от потребителите услуги и каналите за производство и дистрибуция. В днешни дни, пазарните условия в козметичната индустрия поставят компаниите пред няколко основни предизвикателства:

  • успешно прогнозиране и удовлетворяване на клиентските потребности в контекста на непрекъснато изменящ се глобален пазар;
  • осигуряване на висока достъпност на услугите онлайн и офлайн;
  • предоставяне на високо иновативни продукти и услуги;
  • спазване на наложените етични и екологични стандарти в производството на козметични продукти.

Всичко това колективно налага потребността от развитието на нов, по-иновативен и удобен подход в разработката и дистрибуцията на този тип продукти и услуги. Много от големите козметични компании – като напр., Sephora, Galderma, Ulta и L’Oreal – използват AI-оптимизирани стратегии, за да осигурят на своите клиенти по-интерактивно и достъпно потребителско преживяване.

Действително, интеграцията на иновативни инструменти и технологии в индустрията за красота открива разнообразие от възможности за персонализация на предлаганите услуги и носи редица предимства, с които предстои да ви запознаем.

анализ на кожата с AI

Какви ползи крие интеграцията на AI в индустрията за красота?

Персонализация на услугите

Едно от най-големите предимства на високотехнологичните козметични услуги е предоставянето на преживяване, изцяло съобразено с конкретните потребности и желания на клиента. AI алгоритмите имат ключова роля в изготвянето на модерни рутини в грижата за кожата, препоръчването на подходящи за потребителя процедури и продукти и предоставянето на козметични съвети.

Това се дължи на способността им да анализират обстойно индивидуалните типове кожа, съществуващи кожни проблеми и несъвършенства, а също и спецификите на желаната от даден клиент визия.

Много компании използват именно подобен тип технологии, за да създадат у своите потребители усещането за персонализирани грижа и подход. Пример за това са MyRoutine AI приложението на La Roche-Posay и Skin360 на Neutrogena, създадени да асистират на потребителите в избора и постигането на идеалния резултат.

Диагностика и лечение на конкретни кожни състояния чрез AI

Изкуственият интелект намира приложение и в диагностиката и лечението на някои кожни проблеми, които също изискват индивидуализиран подход. AI технологиите вече могат да предоставят акуратна оценка на състояния като акне, хиперпигментация или белези от фотостареене, чрез извършването на задълбочени анализи. Разработени са и AI инструменти, които дерматолозите могат да внедрят в процеса на диагностика, избор на подходящ курс на лечение и мониторинг на развитието на кожното състояние при своите пациенти.

Всичко това допринася за изготвянето на по-ефективни стратегии за изчистване на несъвършенствата върху кожата и отваря възможност за други предимства като например, редуциране на необходимите за лечение време и средства.

AI-генерирани козметични продукти

AI-генерирани козметични продукти

AI технологиите намират огромно приложение и в генерирането на козметични продукти и услуги. Както споменахме и по-рано, едно от големите предизвикателства пред модерните козметични компании е акуратното прогнозиране на потребителските потребности, с цел предоставянето на точните услуги в точния момент от развитието на пазара.

Едно от предимствата на AI алгоритмите е способността им да анализират потребителска обратна връзка и популярни тенденции в индустрията, както и да идентифицират клиентски нужди, за които в даден момент не се предлагат съответните услуги. Това дава възможност на козметичните компании да запълват тези “дупки” в пазара и да осигуряват на своята потребителска база най-актуални предложения. Sephora е ярък пример за гигант в козметичната сфера, интегрирал AI технологии в стратегията си именно с тази цел.

Тези предимства на изкуствения интелект често се използват и за създаването на иновативни козметични продукти, съответстващи на модерните изисквания за екосъобразност и етичност в производството. Някои AI инструменти имат способността да анализират потенциални или вече съществуващи продукти и да предлагат екологични алтернативи на компоненти от състава или опаковката им.

Виртуално “тестване” на козметични услуги

Ако ви се е случвало да се колебаете между няколко процедури или да не сте напълно сигурни как би изглеждал ефектът от тях, вече съществува решение и на този проблем. Изкуственият интелект намира отражение и в разработката на AR (Augmented Reality) приложения, които позволяват виртуалното “пробване” на конкретни продукти.

Макар и все още тези приложения да се използват предимно от компании, занимаващи се с дистрибуция на козметика за лице и коса, постепенно започва навлизането им и в сферите на естетиката и пластичната хирургия. Приложения като Modiface или TouchMD, например, предоставят на потребителите поглед върху потенциалните резултати от желани процедури, изпълнявайки ролята на асистент в избора на най-подходящата за постигане на търсената от тях визия. А вие изпробвали ли сте такъв тип приложения?

Въпреки всички изброени предимства, които съвременните AI инструменти осигуряват, не бива да забравяме, че качествената грижа за себе си не разчита изцяло на усъвършенстваните модерни технологии. Според Кейт Кер, лондонски специалист в сферата на естетиката, кожата е “дълбоко емоционална” и дори най-високо интелигентният алгоритъм не може да замени предимствата на експертния опит и човешкия контакт. Ако и вие търсите възможност да се възползвате от него, заповядайте в Amber Beauty Club, където нашите дерматолози са подготвени да превърнат високотехнологичните процедури в новия най-добър приятел на вашата кожа.