Екзозомите са малки везикули, които са страничен продукт на стволовите клетки и съществуват естествено в кръвта и телесните ни тъкани. Те съдържат протеини, растежни фактори и други важни елементи, които играят решаваща роля за комуникацията между клетките и управлението на тяхното поведение. Така екзозомите се превръщат в активна съставка за процеса на клетъчна регенерация.

Какво представляват екзозомите?

Екзозомите имат множество предимства като например увеличаване на синтеза на колаген, успокояване на възпалението и неутрализиране на свободните радикали, които могат да увредят клетките. Те се насочват към наранените или стареещите клетки, с цел да ги възстановят, което означава, че ползите им също се простират до регенерация на космените фоликули и тъканите или за подмладяване на кожата.

Този напредък в изследването на екзозомите без съмнение дава тласък и в еволюцията на естетичните процедури и красотата, тъй като техните регенеративни способности са доказано по-големи от възможностите на всички останали методи, апаратни или инжекционни, които са налични на пазара към момента.

терапия с екзозоми

Какво е екзозомна антиейдж терапия?

Екзозомната терапия против стареене е едно от най-иновативните решения в областта на естетичните процедури за грижа за кожата, чиято популярност нараства с бързи темпове.

Процедурата включва изолиране и прилагане на екзозоми, които най-често се извличат от мезенхимни стволови клетки. Това е безопасна и естествена възможност за лечение, която не изисква операция или продължително възстановяване. За разлика от поставянето на дермални филъри или инжектирането на ботокс, екзозомите не маскират признаците на стареене, а способстват за регенерирането на здрави кожни клетки. Те носят минимален риск от странични ефекти и са съвместими с широк спектър от типове кожа.

Екзозомите се въвеждат в тялото чрез директно инжектиране в кожата, като създават малки каналчета в нея. След това проникват в дълбочина и стимулират производството на колаген и еластин, които са от съществено значение за поддържането на младежкия вид.

Екзозомите се разпространяват по кожата, като я подмладяват и подхранват. Растежните фактори и другите елементи в тях също стимулират образуването на нови клетки, което спомага за подобряването на текстурата и тонуса и придаването на по-гладък, по-стегнат и по-сияен вид на третирания участък. Тази терапия дори намалява появата на бръчки около устните и фини линии под очите и се е доказала като най-доброто лечение за такива несъвършенства по лицето.

Разлика между терапията с екзозоми и терапията със стволови клетки

Терапията със стволови клетки има аналогична цел – да забави стареенето. Тя е непосредственият предшественик на антиейдж терапията с екзозоми. Тази процедура постига резултати:

  • чрез регенериране на увредените тъкани;
  • чрез усъвършенстване на механизмите за възстановяване;
  • чрез модулиране на имунната система;
  • чрез намаляване на възпалението;
  • чрез защита срещу оксидативния стрес.

Терапията със стволови клетки включва въвеждането им като донорски материал в тялото, за да се преобразуват в други специфични клетки и да заместят и възстановят болните такива. Стволовите клетки могат да бъдат открити на няколко места в човешкото тяло, включително в ембрионите, в пъпната връв на бебетата, и в костния мозък и мазнините при възрастните хора. Те нарастват и се делят дълго време, така че лечението кара тялото да забърза процеса на оздравяване, а след това то продължава да генерира по-здрави клетки с течение на времето.

За разлика от терапията със стволови клетки, екзозомната терапия не включва използване на донорски материал. Вместо това екзозомите се извличат от собствената ни кръв и преминават процедура подобна на тази при плазмотерапията.

Екзозомният разтвор съдържа ценни липиди, информационна РНК, микро-РНК, сигнални цитокини и протеини. Екзозомите са мощни елементи, които подобряват комуникацията между клетките и това е от съществено значение за цялостното клетъчно здраве. В сравнение със стволовите клетки, при възрастните хора екзозомите съдържат почти три пъти повече растежни фактори, които осигуряват по-добра способност за възстановяване и ревитализиране.

антиейдж ефекти

Какви предимства имат екзозомите за предотвратяването на стареенето?

Екзозомите се „поглъщат“ и се „вграждат“ в поведението на клетките. Те от своя страна не просто получават съобщение от екзозомите, а го правят част от своя състав. И тъй като екзозомите се абсорбират ефективно в тъканта, дори е възможно да се използват и за прилагане на лекарства директно в клетките.

Екзозомите дават подобни резултати на тези от терапията със стволови клетки, но работят по-бързо, по-силно и дори по-ефективно. Доказано е, че ефективността на екзозомите е особено висока при затварянето на рани и при производството на нови кожни клетки, включително и при производството на колаген. Лечебните им свойства са толкова ефикасни, че науката показва, че намаляват и образуването на белези. Това означава, че наранената кожа може да заздравее по-бързо и без типичните признаци на този процес.

Тази опция за лечение също осигурява възможността да се премахнат и стари белези – включително от акне. Това е постижимо чрез разграждане на съществуващите увредени кожни клетки посредством естетична процедура и последващо незабавно въвеждане на екзозоми.

Най-новите проучвания показват, че екзозомите са ключов фактор и в комуникацията между клетките, произвеждащи пигмент.

Без съмнение всички тези предимства свидетелстват и за ефективността на лечението с екзозоми за предотвратяване процеса на стареене, тъй като те доказано работят за нова, млада, здрава, еластична кожа със свеж и сияен вид. Така че – както съветва и един от водещите дерматолози в Amber Beauty Club – доц. д-р Весела Райкова – “Ако търсите безопасна, ефективна и минимално инвазивна алтернатива на традиционните лечения против стареене, антиейдж терапията с екзозоми може да се окаже подходящото решение за вас.”

Ако искате да научите повече подробности за процедурата, не се колебайте и си запазете час за консултация при нас в Amber Beauty Club.